Sagrada Familia

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 488 woorden
  • 2 februari 2004
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
83 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Sagrada Familia is een Kathedraal in Barcelona gebouwd in 1883 en ontworpen voor een deel door Fransesc Paula del Villar. Maar Villar trok zich al gauw terug en Gáudi heeft het verder ontworpen en heeft zijn eigen stijl ingebracht. De natuur en religie vormden zijn belangrijkste inspiratiebronnen, en hij wou de natuur minutieus en exact nabootsen. Zijn assistenten maakten daarom honderden foto's, tekeningen, en schaalmodellen van de natuurlijke vormen van dieren, planten en mensenlichamen. Hij wou in elk deel van de kerk een ander thema verwerken. De drie belangrijkste gevels beelden geboorte passie, dood, en verheerlijking uit. Dus ze bouwden het gebouw zo dat het overeen kwam met de natuur. Het wordt een hele grote kathedraal ze zijn al meer als een eeuw bezig en nog is het nog niet af. In totaal worden er 12 torens van 107 meter lang gebouwd daarvan zijn er nu 8 af. De kleuren van de kerk zijn grauw (grijs), grauwe baksteken dat komt omdat ze eeuw geleden nog niet mooie rode of gele bakstenen hadden. Ik vind de Kathedraal helemaal niet in de buurt passen, want rondom de kathedraal zijn allemaal kleine huizen gebouwd en ik vind dat de kathedraal te groot is voor die buurt.

2. De buitenkant van de kathedraal is gemaakt van baksteen. De torenspitsen zijn echte kunstwerken in beton, ingelegd met mozaïek en gekleurd glas.

3. Het is een donker gebouw de kleur aan de buitenkant is donker, (grijs). Ook de binnenkant van het gebouw is donker. Op de begaande grond zijn er bijna geen ramen. De ramen zitten vooral in de torens. Heel de kathedraal is van 1 grauwe kleur gemaakt. Aan de buitenkant lijkt het gebouw veel groter dan van binnen. Omdat je binnen nog niet in alle torens kunt komen. Ook zijn ze nog steeds aan het bouwen en is er een groot deel afgesloten waar de toeristen ook niet kunnen komen. Het is een geometrisch gebouw omdat het vooral is opgebouwd uit blokken. De huid is ruw dat komt omdat bakstenen niet glad zijn.

4. Het gebouw is een symmetrisch gebouw omdat er 2 dezelfde helften in voor komen. Het gebouw bestaat uit een verticale compositie, omdat het een gebouw wordt met 12 torens van 107 meter lang.

5. Vroeger in 1869 wou de zakenman Bocabella een kerk, school en opvangtehuis stichten voor de arbeiderskinderen. Daarom werd de kerk tot 1900 "de kathedraal van de armen genoemd, maar toen rond 1905 de middenklasse invloedrijker werd, maakte men de kathedraal tot het symbool van Barcelona. Maar nu wordt de kathedraal voor toeristen gebruikt.

6. Het gebouw is dus niet voor de oorspronkelijke functie gebruikt zoals, kerk, school en opvangtehuis want nu is het voor de toeristen een “museum”.

7. De vorm verwijst niet de functie van het gebouw, want de vorm is een kerk maar het wordt helemaal niet als kerk gebruikt maar als “museum” voor toeristen. Je moet ook entree betalen en je kunt met de lift omhoog. Die lift hebben ze ook speciaal gemaakt voor de toeristen.

REACTIES

G.

G.

Veel handige informatie!

11 jaar geleden

L.

L.

paar type foutjes maar voor de rest oké

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.