Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Mooi
Dit nieuwe stadion van Bayern München en 1860 München heb ik gekozen als mooie architectuur.
Het kunstwerk:
Het kunstwerk is dit mooie stadion van Bayern en 1860 München. Dit stadion staat dus in München en is in 2006 afgemaakt. Dit stadion is voor zijn grootte redelijk snel neergezet. Vakmensen hebben er 30 maanden aan gewerkt om dit stadion te bouwen. Het is een mooi gebouw om te zien. Aan de kleur van de lampen kun je zien wie er moet spelen. Blauw-wit is voor 1860 München en rood voor Bayern München. Aan de binnenkant van het stadion zijn veel luxe dingen. Zo zijn er grote douches in de kleedkamer en grote baden waar een heel nationaal team in kan badderen. Daarnaast zie je normaal gesproken veel ijzeren en stalen buizen zitten om het stadion te laten staan maar die zijn in dit stadion weggewerkt zodat het lijkt alsof het dak boven de supporters zweeft. Het kunstwerk heeft €340.000.000 gekost. De sponsor van het stadion is Allianz. Daarom heet het nu dus ook de Allianz Arena. Er kunnen 59.416 mensen in het stadion. Dit stadion wordtook gebruikt met het WK. De openingswedstrijd tussen Duitsland en Costa Rica werd ook hier gespeeld. Daarnaast was ook de openingsceremonie hier te bewonderen. De vakken die je ziet rondom het stadion worden gevuld met lucht. 
De kunstenaar:
De Allianz Arena in München is ontworpen door de Zwitserse architecten Jacques Herzog (1950) en Pierre de Meuron (1950). Zij hebben nog meer gebouwen ontworpen en gebouwd. Zijn verbouwde de Tate Gallery in Londen (1999), de winkel van Prada in Tokio (2003) en het Forum in Barcelona (2004). Zelf zijn ze ook voetballers in hart en nieren. Zij spelen bij FC Basel waar ze in 2001 een stadion bouwden. Daar gingen ze ook al met kleuren werken om zo de tegenstanders te imponeren. Herzog en Meuron mogen ook het Olympische stadion in Peking voor de Olympische Spelen ontwerpen. 


Mijn mening:
Ik vind dit een heel mooi gebouw. Het is een gewaagd ontwerp. Vanaf een afstand lijkt het net een autoband maar als je eenmaal dichterbij komt zie je toch hoe mooi het eigenlijk is. Ik zou best eens in dit stadion willen zitten omdat ik wel eens wil weten hoe dat dak er nou precies uitziet. Ik kan me eigen er niet zoveel bij voorstellen. Ik heb dit gebouw gekozen omdat er laatst op Discovery Channel een programma was genaamd “building the biggest”. Daar kwam dit stadion aan te pas. Ik vond het mooi om te zien hoe het zich vanaf de grond heeft opgebouwd.
Lelijk
The World Trade Center heb ik gekozen als lelijke architectuur.
Het kunstwerk:
The Twin Towers zoals ze ook wel genoemd worden waren twee grote gebouwen die in Amerika stonden. De gebouwen die waren gevestigd in Manhattan, New York zijn op 11 september 2001 getroffen door een terroristische aanslag. De gebouwen zijn allebei ingestort.Het gebouw is ontworpen door Minoru Yamasaki en Antonio Brittiochi. De eerste toren werd in 1972 gebouw en was 417 meter hoog. De tweede toren werd een jaar later gerealiseerd en wass 415 meter hoog.Deze twee gebouwen waren de hoogste twee gebouwen van de wereld van 1972-1974.

De kunstenaar:
De kunstenaar is dus de heer Minor Yamasaki. Minoru Yamasaki is een Japans-Amerikaanse architect die in 1963 de opdracht krijgt om het WTC in New York te ontwerpen.Minoru heeft zelf last van hoogtevrees en heeft daarom de Twin Towers extra kleine ramen gegeven (niet breder als zijn eigen schouders). Hij heeft dit gedaan omdat de mensen niet het gevoel kunnen krijgen dat ze naar buiten kunnen vallen.Mijn mening:
Ik vind dit gebouw niet echt mooi. Waarom weet ik eigenlijk niet echt. Het spreekt mij gewoon niet aan. Het is veel te hoog en te lomp. Maar het hoogste gebouw in de wereld (Maleisië) vind ik dan wel weer mooi. Het gebouw zag er gewoon lelijk uit en vanaf een afstand kon je niet eens zien dat er ramen inzaten. Het blijkt dat het aan de binnenkant wel een mooi gebouw geweest te zijn. Er zijn al heel wat ontwerpers in de weer om het nieuwe WTC gebouw te mogen ontwerpen. Er is al een winnaar bekend gemaakt. Hopelijk heeft hij een betere smaak als Minoru Yamasaki.

Mooi
Ik heb gekozen voor David van Michelangelo als mooi beeldhouwwerk.

De kunstenaar:
De kunstenaar is Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni beter bekend als Michelangelo. Deze man heeft redelijk veel mooie kunstwerken op de wereld gebracht waar deze toch wel de bekendste is. Hij is geboren in Caprese op 6 maart 1475 en is al 442jaar niet meer in ons midden. Maar toch zijn z’n kunstwerken er nog wel. Hij was op jonge leeftijd al geobsedeerd door de beeldhouwkunst. Ondanks dat zijn vader het er niet mee eens was ging hij leren bij het atelier van Domenico Ghirlandaio. Hij werd steeds beter en beter.Tot hij in 1505 door de paus naar Rome word gehaald om zijn grafmonument te maken. Dat was een project dat 30 jaar zou duren. Door allerlei aanpassingen etc. Andere bekende beeldhouwwerken van deze man zijn: Grafmonument van Paus Julius de 2e Pietà die staat in een zijkapel van de Sint-Pieter in Rome David die staat nu in de Galleria dell'Accademia te Florence.

Het Kunstwerk:
De David. Het wereldberoemde monument waar mensen de wereld voor afreizen. Het is gemaakt in 1501 t/m 1503. Het beeld is 4,34 meter groot en stelt David voor die staat te wachten op zijn vijand Goliath.David zorgde voor veel vernieuwingen in de wereld van beeldhouwkunst. Vroeger maakte kunstenaars ook al tekeningen van David als jongetje maar Michelangelo maakt een naakte man van hem. Dat was in die tijd een grote vernieuwing.
Mijn mening:
Ik vind de David een erg mooi beeld en vooral de details zijn erg mooi afgewerkt. Zo zie je echt duidelijk zijn tepels, spieren, ribben, pezen, knokkels, knieën etc. Ik vind dat dit beeld erg mooi is afgewerkt. Het is een uiterst realistisch beeld. Het is echt zoals een mens eruit ziet en dat is echt heel mooi gedaan.
Lelijk
Ik heb het beeld De Amazone van Judith Groenenweg gekozen als lelijk beeldhouwwerk
De kunstenaar:
De kunstenaar is de Nederlandse vrouw genaamd Judith Groenenweg. Zij heeft dit beeld genaamd de Amazone gemaakt.Judith is geboren in Delft op 14 oktober 1965.Van 1982-1987 heeft ze op de academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht gezeten. Ze nam toen deel aan de afdeling monumentaal/beeldhouwen. Daarnaast heeft ze veel verschillende exposities gehad. Ook veel opdrachten voor particulieren en bedrijven heeft Judith aangenomen. Vervolgens ging Judith weer doorleren aan de opleiding natuursteenbewerking en restauratie. Dat heeft ze vanaf 1995-1996 gedaan. Sinds 1998 is ze naast haar eigen werk als beeldend kunstenaar ook nog eens werkzaam als zelfstandig ondernemer in beeldhouwwerk, restauratie en belettering.
Het kunstwerk:
het kunstwerk is de Amazone van Judith Groenenweg. Over het kunstwerk is verder geen informatie te vinden op haar internetsite www.beeldhouwwerk.nl. Het kunstwerk is een soort paard met daarop een mens. Daarom heet het ook de Amazone. Het is een beeld dat het tegenovergestelde is van David van Michelangelo. Dit beeld heeft geen details en David juist heel veel.
Mijn mening:
Ik vind dit kunstwerk lelijk. Misschien als ik weet wat het verhaal erachter is dat ik het dan wel mooi vind maar dat weet ik nog niet zeker. Het beeld heeft geen mooie details en dat vind ik toch wel belangrijk in beeldhouwwerken. Dat maakt het beeld mooi.

Mooi
Ik heb gekozen voor de Mona Lisa als mooie schilderkunst

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is Mona Lisa. Dit wereldberoemde schilderij is misschien wel het schilderij waar de meeste mensen ooit eens bij zijn kijken. Het schilderij is geverfd met olieverf op paneel (populier). De schilder is Leonardo da Vinci. Het schilderij is 77 bij 53cm. Het schilderij is gemaakt tussen 1503 en 1507. Het is waarschijnlijk een portret van Lisa del Giocondo, de echtgenote van Francesco del Giocondo. De opdrachtgever die het schilderij dus wilde hebben heeft hem nooit in ontvangst genomen wat achteraf best dom is.Het schilderij is beroemd geworden vanwege de lach van Mona Lisa die mysterieus is en levensecht eruit ziet.De Mona Lisa hangt nu in het Louvre in Parijs.In 1911 was Mona Lisa nog wereldnieuws toen het schilderij op klaarlichte dag werd gestolen.
De kunstenaar:
De kunstenaar die het schilderij de Mona Lisa heeft geschilderd heet Leonardo da Vinci. Deze man is uiterst beroemd. Hij heeft dit schilderij tussen 1503 en 1507 gemaaktHij was niet alleen schilder maar ook Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, sterrenkundige, natuurkundige, scheikundige, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Renaissance.Hij heeft nog meer populaire schilderijen gemaakt o.a. het laatste avondmaal. En dan nog de anatomie van de mens. Een mens past in zowel een rondje als een vierkant.
Mijn mening:
Ik vind het een mooi schilderij, maar het had nog mooier kunnen zijn als er maar gewoon altijd iemand netjes voor had gezorgd. Zo heeft het in de kamer van Napoleon gehangen en vervolgens lag het weer een paar jaar op een stoffig zoldertje. De details van Lisa zijn goed weergegeven terwijl de achtergrond wat vaagjes is. Dat vind ik wel mooi gedaan want zo trekt Lisa de aandacht. Kijk ook eens naar de mouwen van Lisa dan zie je die ribbels lopen omdat hij iets te groot is. Dat is ook mooi geschilderd.

Lelijk
Ik heb de schreeuw van Edvard Munch gekozen als lelijke schilderkunst
Het kunstwerk:
Het kunstwerk wat ik heb gekozen als lelijke schilderkunst is de schreeuw van Edvard Munch. Dit kunstwerk is een psychisch zelfportret van Edvard Munch. Hij liep met zijn vrienden over een brug en bleef stilstaan. Hij had het gevoel alsof de natuur om hem heen schreeuwde. Dit had zo’n impact op Edvard dat hij dat moment heeft geschilderd.Het is een redelijk populair schilderij wat bekend is geworden door een redelijk rare stijl.
De kunstenaar:
De kunstenaar is Edvard Munch. Deze schilder is geboren in Noorwegen.Hij had een moeilijke jeugd aangezien zijn ouders al op jonge leeftijd zijn gestorven. Ook zijn 15 jarige zus Sophie stierf op jonge leeftijd.Munch begon met schilderen toen hij 17 jaar oud was. Toen hij 18 jaar was begon hij met studeren op de Kunst- en Handwerkschool in Oslo. Hij is niet alleen schilder geweest maar heeft ook diverse beeldhouwwerken gemaakt. Hij stierf in 1944 op 81 jarige leeftijd.

Mijn mening:
Ik vind de schreeuw echt afschuwelijk lelijk. Het heeft geen mooie details. Zoals Mona Lisa is alleen de achterkant weinig detail maar bij de schreeuw is er helemaal niks. Wel is de gezichtsuitdrukking van Edvard mooi. Ik snap niet waarom mensen dit schilderij mooi vinden.

Mooi
Ik heb gekozen voor de film Titanic als mooie film of fotografie
Het kunstwerk:
Het kunstwerk is de film Titanic. Deze film is erg bekend over de hele wereld. Dit is namelijk een film die veel geld heeft gekost maar ook veel geld heeft opgebracht. Daarnaast heeft deze film ook 11 oscars gewonnen en is daarmee de film die de meeste oscars ooit heeft gewonnen. Titanic is een film geregistreerd door James Cameron en is gemaakt in 1997. De film is geproduceerd door het bekende bedrijf 20th Century Fox. Die brachten de film wereldwijd uit en dan in Amerika was er Paramount Pictures die het uitbracht.De film heeft de makers zo’n slordige $200.000.000 gekost maar het bracht ze $1.845.000.000 op. Dat is dus ruim 1.6miljard dollar winst.

De kunstenaar:
De kunstenaar van de film is James Cameron. Hij heeft de Titanic geregistreerd. James werd geboren op 16 augustus 1954 en is van Canadese afkomst. Hij is niet alleen regisseur maar ook scriptschrijver en een filmproducent. Hij is verantwoordelijk voor onder andere de films The Terminator, Aliens en Titanic. James Cameron heeft er ook voor gezorgd dat Arnold Swarzenegger populair werd.Door Arnie een rol in The Terminator te laten spelen.
Mijn mening:
Ik vind de Titanic een mooie film hoewel ik hem nog niet helemaal in zijn geheel heb gezien. Ik heb iedere keer wel stukjes gezien waardoor ik de film snap. De film ziet er realistisch uit en het is gewoon een goed verhaal. Het is zo gemaakt dat het net echt lijkt alsof die boot omslaat. Daarnaast leef je mee met de hoofdpersonen omdat je na gaat denken hoe jij je zou voelen in zo’n situatie. Titanic is gewoon de beste film die tot nu toe is gemaakt. De goede acteurs hebben daar ook aan meegewerkt want het lijkt net of ze echt bang zijn en ze ook echt dood gaan.
Lelijk
Ik heb gekozen voor Bridget in Playboy als lelijke fotografie

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is Bridget. De foto’s van de BN’er zijn verschenen in een editie van het populairste mannenblad van de wereld genaamd Playboy. De foto’s van Bridget vind ik persoonlijk niet echt mooi. Bridget is best een knappe vrouw maar dat is op de foto’s niet terug te zien. Zo staat er een foto in over 2 bladzijdes en dan staat Bridget daar heel klein op. Dat is niet echt mooi gedaan.
De kunstenaar:
Bij de kunstenaar kun je 2 kanten op. Bridget of de fotograaf. Ik kies dan voor Bridget. Bridget werd geboren op 9 november 1974 in Den Haag. Moeder Maasland was een visagist en via haar kwam Bridget in aanraking met het modellenwerk. Ze heeft veel in Barcelona gewerkt maar al snel was ze weer thuis. Ze had haar hele leven al in de spotlights willen staan en toen werd ze danseres en assistente in de spelshow Man o Man van Hans Kraaij. Uiteindelijk kwam ze terecht bij muziekzender TMF waar ze als VJ werkte.

Mijn mening:
Ik vind de foto’s echt niet mooi geworden. Zoals het hierboven ook al staat vind ik die foto dat ze er heel erg klein opstaat lelijk. De locaties waren wel mooi maar daar hebben ze verder weinig mee gedaan. Er staat ook nog een foto in dan zie je haar als schim in een glazen muur. Het slaat echt nergens op en die fotograaf noem ik dan ook niet echt een kunstenaar. Er kunnen mooie foto’s worden gemaakt en veel foto’s vind ik ook kunst maar deze fotograaf bakte er niet veel van.
Mooi
Ik heb gekozen voor 50cent als mooie muziek

Het kunstwerk:
Rappen is een kunst. Daar hebben we het dit jaar bij CKV al over gehad. 50cent is een hardwerkende kunstenaar. Hij heeft zich in no-time opgebokst van het laagste niveau naar het hoogste niveau. 50 cent maakt rap muziek voor zichzelf en voor andere rappers. Hij heeft vorig jaar ook een film gemaakt met daarin zijn eigen leven verfilmd .50 cent heeft 2 bekende albums uitgebracht. Hij heeft ook nog albums uitgebracht die hij voor $2,50 verkocht aan mensen op straat op de hoop dat hij ontdekt zou worden.

De kunstenaar:
De kunstenaar is Curtis Jackson de 3e beter bekend als 50cent.Deze man heeft vroeger een niet al te beste jeugd gehad. Zijn vader heeft hij nooit gekend, zijn moeder werd vermoord en hij groeide op bij zijn oma. Hij begon op 12 jarige leeftijd te dealen met allerlei soorten drugs en verdiende al snel $5000 per dag…Curtis wilde liever legaal geld gaan verdienen en probeerde uit het bendeleven te stappen. Dat lukt bijna niemand.50 had een platencontract bij Columbia Records toen hij voor zijn huis werd neergeschoten. Hij werd van dichtbij geraakt door 9kogels en kwam in het ziekenhuis te liggen. Wonder boven wonder overleefde hij de aanslag en na een tijdje kwam Eminem erachter dat 50 cent goed kon rappen. Zo kreeg hij een contract en sindsdien heeft hij zo’n 12 miljoen platen verkocht. 
Mijn mening:
Ik vind dat 50cent goede muziek maakt omdat zijn muziek mij wel raakt. Hij heeft een lastige tijd achter de rug en daarom is hij mentaal keihard. Dat vind ik wel goed aan hem.Zijn muziek heeft ook een goede flow waardoor het leuk is om naar hem te luisteren. Dit maakt de muziek een geheel en dat is beter om naar te luisteren.
Lelijk
Ik heb gekozen voor het Gelders orkest als lelijke muziek
Het kunstwerk:
Het kunstwerk is de klassieke muziek die dit orkest speelt.Het is een kunst om goed op elkaar te zijn ingespeeld zodat je weet wat je aan de andere muzikanten hebt.Daarnaast moet de muziek mooi overkomen want iedere valse noot kun je horen als je er tenminste een beetje verstand van hebt…
De kunstenaar(s):
De kunstenaars zijn de mensen in het Gelderse Orkest. Zij maken de muziek.
Mijn mening:
Ik vond de muziek van het Gelderse orkest niet zo mooi. Allereerst houd ik niet zo van klassieke muziek en van violen houd ik ook niet. Het geluid van een viool kan in mijn oren gewoon niet mooi zijn. Wij zijn met school daarheen geweest in Arnhem waar het Gelders orkest optrad maar er was niet veel aan.Ik vond de muziek veel te hard. Het kwam echt als een wervelwind op je af en dat voelde niet goed.
Mooi
Ik heb gekozen voor de Bugatti Veyron als mooi design.

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is deze Bugatti Veyron die je hierboven kunt zien. Deze auto is de duurste productieauto op dit moment en kost zo’n 1.5 miljoen euro. De auto haalt een snelheid van 375 km/u en als je de sleutel van de begrenzer eraf haalt die in de auto zit raast de Bugatti door tot een snelheid van 406 km/u. De auto heeft een revolutionair veringsysteem waardoor de auto word verlaagt naarmate je harder gaat rijden. Dit is handig anders stijgt de auto op. Ik vind het design van de auto ook erg mooi. Het is een sportwagen pur sang maar het ziet er uit alsof het een luxe wagen is. Vooral de binnenkant met al dat beigekleurige leer.
De kunstenaar:
De kunstenaar die deze auto op de wereld heeft gebracht is het bedrijf Bugatti. Ettore Bugatti begon in 1909 een eigen bedrijf genaamd Bugatti. Hij wilde auto’s gaan maken met een bovenliggende nokkenas. Hij heeft veel auto’s ontworpen en gemaakt o.a. voor Peugeot maar is toch bekender geworden met zijn eigen merk. Zo heeft hij een auto ontworpen die alleen was bedoeld voor rijke mensen. Er werden er slechts 7 van gemaakt. Nu hij dood is is het bedrijf doorgegaan met het produceren van auto’s voor de rijken. Bugatti wil wel goedkopere auto’s gaan maken zodat ze kunnen gaan concurreren met Porsche.
Mijn mening:
Ik vind dat Bugatti mooie auto’s maakt alleen ze mogen wel iets goedkoper. Niet iedereen heeft 1.5 miljoen en als ze dat hebben geven mensen dat echt niet uit aan 1 auto. Ik vind het design van de Bugatti auto’s mooi omdat ze lijnen durven te gebruiken die andere autofabrikanten liever niet gebruikt. De andere fabrikanten zijn bang dat de auto mislukt maar de mensen van Bugatti hebben een goede naam opgebouwd en weten dat hun kassa toch wel rinkelt. Ondanks dat het geld toch wel binnenstroomt maken ze mooie auto’s.
Lelijk
Ik heb gekozen voor de Smart ForTwo als lelijk design

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is deze Smart Fortwo. Smart wordt uitgebracht onder het merk DaimlerChrysler. Smart is opgestart om een kleine en trendy auto op de markt te brengen. Daarvoor is de inmiddels zeer populaire Smart Fortwo gebruikt. Deze auto heeft redelijk luxe dingen zoals ABS, stuurbekrachtiging elektrische ramen etc. Het auto-tje heeft een vermogen van 50pk en heeft een topsnelheid van 135km/h.
De kunstenaar:
De kunstenaar is het bedrijf Daimler Chrysler die heeft besloten om Smart onder hun hoede op te richten. DaimlerChrysler is een bedrijf dat vorig jaar 3.8 miljoen auto’s heeft verkocht. De Smart heeft redelijk veel geld in het laatje gebracht bij DaimlerChrysler maar het gaat niet zo goed aangezien Smart nu verlies lijdt. De Smart werd veel gebruikt voor reclamewerk.
Mijn mening:
Ik vind de Smart niet echt lelijk maar ik heb hem gewoon veel te vaak gezien. Veel mensen rijden in een Smart aangezien het een kleine auto is die handig kan rijden in bijv. de stad.Ze hadden de Smart wel iets stijlvoller mogen maken en ook de wegligging schijnt niet al te best te zijn.Als men hier mee tegen een vrachtwagen aanrijdt is hij zeker dood door de slechte bescherming die de auto bied.
Mooi
Ik heb gekozen voor het Nederlands elftal uitshirt als mooie mode
Het kunstwerk:
Het kunstwerk is het nieuwe uitshirt van het Nederlandse elftal. Dit shirt is gemaakt voor het Wereldkampioenschap in Duitsland. Dit shirt is een retroshirt en is gemaakt van een speciaal soort katoen. Het shirt heeft een diagonale streep met daarin de Nederlandse vlag. Het broekje wat je hier ziet is niet helemaal goed aangezien de Fifa heeft gezegd dat het broekje wit moet worden.
De kunstenaar:
De KNVB heeft er voor gekozen om met dit shirt te gaan spelen op het WK in Duitsland. De koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft dit shirt gekozen voor zijn retro stijl. Met zijn kraagje en de oude stijl.Dit shirt is in de jaren 30 ook al eens gebruikt alleen is het nu aangepast.
Mijn mening:
Ik vind dit shirt erg mooi. Het is een oud shirt maar het heeft toch de snufjes van een nieuw shirt. Zo word het zweet snel afgevoerd zodat het niet nat word.Daarnaast vind ik het wel jammer dat het broekje niet blauw mag zijn. Dat staat wel super mooi. Waarom het niet mag weet ik niet.
Lelijk
Ik heb gekozen voor deze jurk die Jessica Simpson aanheeft van Calvin Klein

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is deze jurk van Calvin Klein die Jessica Simpson hier draagt.De jurk is gemaakt door 3 mensen die er 12 uur mee bezig waren. Er zitten 125 Swarovski kristallen op en de jurk kostte €90.000. Dat is redelijk veel geld verspild dus.

De kunstenaar:
Miuccia Prada nam in 1978 nadat ze Politieke Wetenschappen de taak van hoofdontwerpster op zich. Het bedrijf was opgericht door haar grootvader Mario Prada in 1913. Prada werd bekend door zijn luxueuze producten leer.Vanaf 1985 kwam Miuccia Prada met een zwarte nylon tassenlijn en zette er geen duidelijk merk op. Het werd een hit. Na nog wat tassenlijnen en kledinglijnen neergezet te hebben won ze in 1993 de Designers of America International Award.
Mijn mening:
Ik vind de jurk die Jessica Simpson een paar bladzijdes terug aanheeft niet mooi. Ik vind klassieke jurken wel mooier maar dit is echt een ontwerp wat mij niet aanspreekt. De kleuren zijn niet mooi. Alleen de kristallen die erin zijn verwerkt zijn mooi.Ik wist niet dat Prada al zo lang bestond. Het type jurk is gewoon een jurk die je voor €50 ook in een andere winkel kunt kopen. Geen goede keuze om deze jurk aan te trekken.

Mooi
Ik heb gekozen voor De Passievrucht als mooie literatuur

Het kunstwerk:
Op de vorige bladzijde staan een aantal boeken van Karel Glastra van Loon en dat zijn natuurlijk zijn kunstwerken. Hij heeft voor zijn boeken ook een aantal literaire prijzen gewonnen. Hij heeft met de passievrucht de Generale Bank Literatuurprijs 1999 en het boek is ook verfilmd. Het boek de passievrucht is de meest vertaalde Nederlandse roman. De passievrucht is in maar liefst 33 landen uitgebracht en staat daarmee eerste voor het volgende verhaal van Cees Nooteboom (29 talen) en de aanslag van Harry Mulisch (28 talen). De passievrucht is o.a. vertaald in het IJslands, het Russisch, Chinees, Afrikaans, Albanees en Hebreeuws. Daarnaast was laatst de passievrucht 330.000 keer over de toonbank gegaan en daarvoor werd een speciale editie uitgebracht.
De kunstenaar:
De kunstenaar is natuurlijk vanzelfsprekend de schrijver van het boek.Karel Glastra van Loon. Deze schrijver is onlangs gestorven op 42 jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van een hersentumor waar hij al anderhalf jaar tegen had gevochten. Deze schrijver heeft meerdere bekende titels geschreven.
Mijn mening:
Ik vind het een mooi boek en het is ook erg spannend. Je leeft ontzettend mee met de hoofdpersoon en je gaat je afvragen hoe het afloopt. Het verhaal is soms ook leuk omdat er af en toe humor door heen komt. Ondanks dat het verhaal toch wel een beetje droevig word zit er toch nog humor in. Het is dus een erg meeslepend verhaal. 
Lelijk
Ik heb gekozen voor het Gouden Ei als lelijke literatuur

Het kunstwerk:
Het kunstwerk is het gouden ei van Tim Krabbe. De buitenkant slaat op de nachtmerrie van een belangrijk persoon. Ze droomde dat ze gevangen zat in een gouden ei in het heelal en ze kon er alleen uitkomen als ze tegen het andere gouden ei aan zou botsen. Het boek is opgebouwd in kleine hoofdstukjes maar het is lastig te begrijpen aangezien er veel tijdsprongen zijn. Daarnaast wisselt het perspectief ook regelmatig dus je moet actief lezen. 
De kunstenaar:
De kunstenaar is Tim Krabbe en is geboren in Amsterdam op 13 april 1943. Tim Krabbe is ook een schaker en heeft daar al een aantal prijzen mee gewonnen. Hij heeft romans geschreven die in 16 landen zijn uitgebracht en 4 zijn er verfilmd. Hij heeft een redelijk succesvolle familie want hij is familie van Jeroen Krabbe van het programma klokhuis.
Mijn mening:
Ik vind het Gouden ei geen mooi boek omdat het gewoon te lastig is om te lezen. Je moet actief blijven lezen en je moet doorhebben wie de verteller is. Daarnaast moet je gewoon erg goed opletten op de kleinste details aangezien die erg belangrijk zijn in de loop van het verhaal.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.