Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Piet Mondriaan

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 348 woorden
  • 25 november 2004
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schilder: Pieter Cornelis Mondriaan
Stroming: de Stijl
Mondriaan wordt in 1872 geboren in Amersfoort. Mondriaan werd geboren als zoon van een streng christelijke hoofdonderwijzer en een ziekelijke moeder. Mondriaan had een oudere zus Christien (1870-1939) en drie jongere broers, Willem (1874-1945), Louis (1877-1943) en Carel (1880-1956). Mondriaans vader had een voorliefde voor tekenen en gaf dit vak op school. Mondriaan kreeg ook les in tekenen van zijn oom Frits Mondriaan, kapper van beroep, maar ook een verdienstelijk amateurschilder. In 1889 voltooide Modriaan zijn opleiding voor het geven van tekenonderwijs op de lagere school. In 1892 kreeg hij ook het diploma voor de middelbare school. Hij verhuist naar Amsterdam en in de komende jaren wordt hij lid van verschillende kunstverenigingen. Mondriaan gaat schilderen en schildert voornamelijk landschappen. Hij ontwikkelde een schilderstijl waarin alleen de kleuren rood, blauw en geel en de niet kleuren zwart, wit en grijs gebruikt werden. Alle andere kleuren werden verbannen. Mondriaan ondertekende zijn werk ook vaak met Mondrian. Hij is oorspronkelijk geboren als Pieter Cornelis, maar veranderde rond 1911 zijn voornaam in eenvoudig Piet. De composities werden op intuïtie, maar harmonieus en op afgewogen wijze samengesteld. Ik ga zijn werk in de stroming de Stijl behandelen. De Stijl was oorspronkelijk een maandblad. De oprichter van het blad was Theo van Doesburg . Samen met J.J.P Oud, Gerrit Rietveld, Cornelis van Eesteren en Piet Mondriaan brachten zij elke maand De Stijl uit.Men begon ermee in 1917. Hieruit groeide een stroming De Stijl . Het is een stroming waarop het kenmerk "l'art pour l'art" van toepassing is. In deze tijd van oorlogsdreiging verlangde men naar harmonie en balans in hun leven. De leden van de Stijl hadden het doel om een absolute abstractie te bereiken. De zichtbare werkelijkheid werd terug gebracht. Ze wilden dat de beeldende aspecten (licht,kleur,ruimte en vorm )als zelfstandige elementen stonden, en niet meer verwezen naar de zichtbare werkelijkheid. Zo moest een altijd geldende universele stijl ontstaan. Deze stroming is er op gericht de samenleving te veranderen in een nieuwe maatschappij en is niet alleen gericht op schilderijen maar ook op (binnenhuis)architectuur en gebruiksvoorwerpen.

REACTIES

T.

T.

GOED!!!!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.