Mies van der Rohe

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 307 woorden
  • 25 februari 2002
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
26 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969)

Wie is Mies Van der Rohe:

Mies van der Rohe werd in 1886 geboren in Aken als
zoon van een metselaar. Na zijn middelbare school opleiding en een arbeidsschool, vertrok hij naar Berlijn om hier enkele jaren te werken bij Peter Behrens (een kunstenaar). In 1911 startte hij zijn eigen bureau en kreeg de leiding over de bouw van de Duitse ambassade in Petersburg.

In 1925 wordt hij aangesteld als projectleider in een van de belangrijkste modelwijken in Duitsland, de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. In 1930 werd hij directeur van het Bouhous. Dat is een samensmelting tussen een academie voor beeldende kunsten en een school voor toegepaste kunsten en ambachten. Toen het Bauhaus gesloten werd vanwege de oorlog emigreerde hij in 1938 naar Amerika waar hij directeur werd van het Illinois Institute of Technology in Chicago.

Wat zijn zijn ideeën over architectuur:

Hij werd in zijn werk sterk beïnvloed door 3 dingen:

- Een heldere baksteenconstructie in de traditie van Berlage. - De horizontale dak elementen van Frank Lloyd Wright - Het zogenaamde suprematisme van de schilder Malevtsj.

Mies vond het dat je in zijn gebouwen moest kunnen zien hoe het in elkaar zat, dit moest je direct kunnen zien. Al heel vroeg in zijn carrière gebruikte hij allerlei industriële materialen in de bouw. Hij gebruikte veel glas en weinig muren. Muren zijn voor hem niet meer dan schermen waar je omheen loopt of die je verschuift, al naar het uitkomt. Ook gebruikte hij geen nutteloze materialen. De materialen die hij gebruikte waren van de beste kwaliteit, vandaar de uitspraak ‘Less is More’.

Mies van der Rohe voorzag een volledige omwenteling in het bouwen. Volgens hem was de industrialisering van het bouwen een materiaalkwestie. De architectuur van de toekomst zou geen handwerk meer zijn volgens de traditie, maar uit industrieel vervaardigde delen gemonteerd worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.