Mel Gibson

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1810 woorden
  • 3 juli 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1: Biografie van Mel Gibson.

De volledige naam van Mel Gibson is Mel Columcille Gerard Gibson. Hij is op 3 januari in het jaar 1956 geboren in de wijk Peekskill in de stad New York.
Als je naar het accent van Mel Gibson zou luisteren, dan zou je zeggen dat hij uit Australië komt. Maar hij is een rasechte New Yorker. Zijn vader vond het idee dat zijn kinderen voor de oorlog naar Vietnam gestuurd konden worden maar niks en daarom verhuisde Mel Gibson z’n toen hij twaalf was met zijn tien broertjes en zusjes naar Sydney. Na de middelbare school twijfelde Gibson over wat hij wilde doen. Journalistiek en Chef-kok was iets wat hij wel wilde, maar toen schreef zijn zus hem in voor de Sydney's National Institute of Dramatic Arten toen besloot hij dat maar te doen.

De eerste keer dat Gibson het podium op moest, was hij zo zenuwachtig dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Hij was hierdoor genoodzaakt het stuk zittend op te voeren. Al snel leerde Gibson echter de klappen van de zweep kennen. Terwijl hij nog op de academie zat debuteerde hij in 1977 in 'Summer City'. Na zijn afstuderen besloot hij zich toch eerst op theater te concentreren. Hij sloot zich aan bij de South Australian Theater Company en voerde vooral stukken van Shakespeare op.


Vlak voordat Gibson auditie moest doen voor 'Mad Max' raakte hij betrokken bij een straatgevecht met als resultaat een bont en blauw gezicht. Gelukkig sprak juist dat regisseur George Miller aan en kreeg Gibson de rol. Hoewel 'Mad Max' buiten Australië maar weinig succesvol was, zaten de Australische bioscopen avond aan avond vol en werd Mel de nieuwe held van het continent. De opvolger 'The Road Warrior' trok ook in het buitenland volle zalen en hij werd een grote ster.

Mel Gibson is als een goede rooms-katholieke jongen opgevoed door zijn ouders. Zijn ouders hij zelf zijn overtuigde aanhangers van de theologische stroming die sedevacantisme heet. De acteur liet onlangs nog bij zijn Amerikaanse landgoed een traditionalistische kerk bouwen en inwijden. In 2006 veroorzaakte hij een rumoer, omdat hij nu ook nabij de woonplaats van zijn vader een kerk voor de Oude H. Mis laat bouwen.
Er is ook een periode in zijn leven geweest waarin hij zwaar depressief was. Hij pleegde toen bijna zelfmoord. Maar dankzij zijn geloof is hij er toen bovenop gekomen. Een reden voor het maken van de film: “The passion of the Christ” was ook omdat hij na begon te denken over het lijden van Jezus. Dankzij zijn geloof in God is hij geworden wie hij nu is.

Hoofdstuk 2 Filmografie

Summer City (1977)
I Never Promised You a Rose Garden (1977)
Mad Max (1979)
Tim (1979)
The Chain Reaction (1980)
Gallipoli (1981)
Mad Max 2 (1981)
Attack Force Z (1982)
The Year of Living Dangerously (1982)
The Bounty (1984)
The River (1984)
Mrs. Soffel (1984)
Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Lethal Weapon (1987)
Tequila Sunrise (1988)
Lethal Weapon 2 (1989)
Bird on a Wire (1990)
Air America (1990)
Hamlet (1990)
Lethal Weapon 3 (1992)
Earth and the American Dream (1992) (documentaire) (als commentator)
Forever Young (1992)

The Chili Con Carne Club (1993)
The Man Without a Face (1993)
Maverick (1994)
Braveheart (1995)
Ransom (1996)
Fathers' Day (1997) (Cameo)
Conspiracy Theory (1997)
FairyTale: A True Story (1997) (cameo)
Lethal Weapon 4 (1998)
Payback (1999)
The Million Dollar Hotel (2000)
Chicken Run (2000) (stemrol)
The Patriot (2000)
What Women Want (2000)
The One Dollar Diary (2001) (documentaire)
We Were Soldiers (2002)
Signs (2002)
Acting Lessons: Should Have Looked Like Mel (2003)
Paparazzi (2004)
The singing detective (2004)
Under and Alone (2006)
Sam and George (2007)
The Man Without a Face (1993)

Braveheart (1995)
The Passion of the Christ (2004)
Apocalypto (2006)

Zijn eerste grote Amerikaanse filmrol was in "The Bounty" (1984) waarin hij samen met Anthony Hopkins speelde.
Vanaf 1993 begon Mel Gibson tevens met het regisseren van films waaronder The Man Without A Face en The Passion of the Christ. In 2006 produceerde Gibson de film Apocalypto over het oude Maya-rijk.

Met “Lethal Weapon 4” ging hij in 1998 de fout in. De film flopte en het leek erop alsof de carrière van Mel Gibson over was. Dankzij zijn doorzettingsvermogen verdween Gibson niet direct van het witte doek. Zo speelde hij in 'Payback'. Op de set kreeg hij ruzie met regisseur Brian Helgeland en stuurde hem halverwege de opnamen weg. Die ijzeren wil zit er dus nog steeds in. 'Payback' deed het aardig aan de boxoffice wat Gibson de ruimte gaf om te doen wat hij wilde. Zo speelde hij een hoofdrol in de 'The Million Dollar Hotel' en leende hij zijn stem voor de animatiefilm 'Chicken Run'. Mel blijft het regisseren en acteren met elkaar combineren want in 2005 kwam een vierde deel van Mad Max (Fury Road) uit. Het is twintig jaar nadat het laatste Mad Max deel was verfilmd.

Passion of the christ
Met zijn The Passion of The Christ scoorde Mel Gibson drie jaar terug een onwaarschijnlijke hit. De uit eigen zak gefinancierde bijbelverfilming bracht alleen al in de Amerikaanse bioscopen 370 miljoen dollar op. En dat ondanks de ondertitels en het extreme geweld, dat de film de bijnaam 'The Jesus Christ Chainsaw Massacre' opleverde. De film uit 2004 deed ook veel stof opwaaien. Het drama bevat gruwelijke beelden over de laatste tien dagen van Jezus Christus.

Apocalypto
Apocalypto is ook een film die Mel Gibson zelf heeft geregisseerd. De film gaat over de maya’s die in Zuid-Amerika leefden. De kritiek op deze film was dat het de maya cultuur te negatief lieten zien.

in de humor van de film is de smaak van Gibson te herkennen. Hij laat in de film allemaal afschuwelijke dingen zien. Deze beelden zijn van mensen die de maya’s offerden. Volgens veel mensen lijkt de film een beetje op de horror ‘saw’. Dit komt door al het geweld.

We were soldiers
In 2002 is hij te zien in het oorlogsdrama 'We Were Soldiers'. Deze film geeft het waargebeurde verhaal weer van de eerste veldslag tussen de Amerikanen en de Vietcong in 1965. Gibson is Hal Moore, de commandant van het Amerikaanse bataljon dat in de jungle wordt gedropt. Al snel zijn Moore en de 400 soldaten omsingeld door 3000 Noord-Vietnamese strijders. De strijd is uitzichtloos en zal meer dan een maand duren. In 2003 is Mel te zien in de science-fictionthriller 'Signs'.

The patriot
In 2000 speelde Mel Gibson de film the patriot. Hij speelde hierin Benjamin Martin, een man met veel kinderen waarvan de moeder overleden was. De Britten nemen de macht over in de verenigde staten, en daar zijn de Amerikanen het natuurlijk niet mee eens. De zoon van Benjamin Martin wordt gevangen genomen door de Britten en hij is uit op wraak. De film draait zich om de wraak van Mel
De stijl van acteren is bij Mel Gibson vaak hetzelfde. Dit is niet negatief want zijn manier van acteren trekt de mensen juist aan. Hij kan wel heel erg verschillen in het genre waarin hij acteert. Bij ‘lethal weapon’ en bij ‘what women want’ acteert hij op een komische manier. Maar bijvoorbeeld bij the patriot acteert hij bloedserieus. Hij wisselt komedie en actie af. Mel gibson kan ook heel goed in de huid van een andere persoon kruipen. Wat bij Mel Gibson in elke film hetzeflde is, is dat hij altijd aan de goede kant staat, en de slechte kant bestrijd. In de meeste films waarin hij speelt komt veel geweld voor.

Hoofdstuk 3 Inspiratie

Mel Gibson zegt dat zijn films voortkomen uit wie hij diep van binnen is. Als je erover nadenkt, dan is dit misschien een beetje een rare gedachte, omdat in elke film heel veel geweld voorkomt. Hij zegt ook veel inspiratie te halen uit zijn geloof en zijn gezin. Als hij ziet wat voor positieve effecten een film van hem met zich mee brengt, dan wil hij weer een nieuwe film maken. Als negatief effect hebben sommige films dat niet iedereen het eens is met wat in de films voorkomt.

Hoofdstuk 4 Uitspraken van Mel Gibson

- ‘Er is altijd heel veel kritiek op de films van Mel Gibson. De mensen vinden vaak dat er te veel geweld in zit, of dat het verhaal van de film niet goed is. Als je op internet zoekt voor recensies van zijn films, dan zijn ze heel vaak negatief ’


- 'Ik ben een uitstekende vader, al zeg ik het zelf. Je moet een voorbeeld stellen. Ik wil dat ik een goede band met mijn kinderen krijg, zodat ze later met hun problemen bij me willen komen.'

- ‘De eerste keer dat ik het podium op moest was ik zo nerveus dat ik er echt ziek van was. Ik had letterlijk zulke knikkende knieën dat ik de rol zittend heb moeten spelen. Het was blinde paniek.'

- 'Ik ben nogal ongeduldig en het is zo gemakkelijk om terug te slaan wanneer iemand je aanvalt. Maar ik leer nu dat het niet om terugslaan gaat.'

-'Ik ben een kunstenaar, en die kunst komt voort uit wie ik diep van binnen ben. En mijn gave als filmmaker is dat ik verschrikkelijke dingen kan laten zien, maar ondertussen het publiek aan de hand kan begeleiden als het te moeilijk wordt.'

- 'Als je via kunst met je demonen omgaat, is dat geweldig: je gebruikt je talenten om iets te maken waar andere mensen zich aan kunnen spiegelen, en ik denk dat we het nodig hebben om ervaringen te delen. Ik probeer mensen ergens geheel anders mee naartoe te nemen en ze een ervaring te geven die alle zintuigen prikkelt.'

- 'De manier waarop angst wordt verspreid in Apocalypto doet me denken aan President Bush en zijn regering.'

Hoofdstuk 5 Het luxe leven van Mel Gibson

Mel Gibson is de laatste jaren opgeklommen tot een van de rijkste en invloedrijkste personen in Hollywood. Per film ontvangt hij als acteur een gage van 25 miljoen dollar. Hij heeft ook zeven kinderen samen met Robyn Moore die hij via een dating-service leerde kennen.
Mel Gibson bezit dus miljoenen dollars en dit geld gebruikt hij vaak voor films te maken zoals “passion of the christ” Maar voor hem is geld niet het belangrijkste in de wereld dus daarom geeft hij ook veel aan goede doelen zoals het bouwen van kerken.

Onder invloed
Op 28 juli 2006 werd hij gearresteerd voor het rijden onder invloed en maakte hij tijdens de arrestatie antisemitische opmerkingen naar de politieagenten. Ook zij hij stomdronken dat de joden de oorzaak zijn voor de slechtheid in de wereld. Gibson liet in een verklaring weten hulp te gaan zoeken voor zijn alcoholverslaving, nadat hij op borg vrij kwam. Ook bood hij zijn excuses aan voor zijn opmerkingen.


Hoofdstuk 6 Awards

18-06-2004 - Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft Mel Gibson uitverkoren tot de succesvolste beroemdheid van het jaar. De maker van 'The Passion of The Christ' neemt het over van Friends-actrice Jennifer Aniston, die het jaar daarvoor won.
Oscars in 1995 voor beste film en beste regie voor Braveheart;
BAFTA-nominatie in 1995 voor beste film voor Braveheart;
Golden Globe in 1995 voor beste regie voor Braveheart;
Golden Globenominaties in 1997 en 2001 voor beste acteur in Ransom en What Women Want;
Golden Globenominatie in 2007 voor beste niet-Engelstalige film voor Apocalypto.
American Cinemateque Award in 1999

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.