Madurodam

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 914 woorden
  • 18 januari 2002
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Architectuur: Madurodam

In de zomervakantie ben ik op 23 juli met mijn familie naar Madurodam geweest. Madurodam is de kleinste stad van Nederland, Nederland is namelijk in het klein nagebouwd. Dit ‘stadje’ ligt in Den Haag. Het is ook een van de grootste verzameling miniatuurgebouwen van de wereld. Vanaf 1952 bestaat Madurodam al. De architect hiervan is S.J. Bouma. Hij maakte in 1950 een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen is ontwikkeld, op schaal 1:25 na te bouwen. Mevrouw B. Boon-van der Starp en de familie Maduro hebben ook een belangrijke rol in dit project gehad. Zij hebben namelijk het initiatief genomen. De familie Maduro heeft geld beschikbaar gesteld voor de bouw van Madurodam, waarop S.J. Bouma het ontwerp gemaakt heeft. In 1995 is Madurodam gedurende een half jaar gesloten geweest om de totale inrichting te veranderen. Mijn eerste indruk van het bouwwerk was dat het erg klein was, maar wel mooi aangelegd. Je kon namelijk met een trap omlaag en daar lag dan Nederland in het klein en daar rond omheen was een brede weg waar over je kon lopen en in het midden een terras. Voordat ik het bouwwerk gezien had, had ik wel al een aantal verwachtingen. Ik had er ook grote verwachtingen van, nadat ik van verschillende mensen hierover iets gehoord had. Ik verwachtte dat het over een grote oppervlakte was uitgespreid en je er zo helemaal door heen kon lopen. Ook wist ik dat er treinen reden en verschillende gebouwen die bewogen. Vervolgens dacht ik dat het erg goed wordt bijgehouden met verschillende tuinen.

Madurodam heeft niet echt een speciale functie. Het is bedoeld voor toerisme. Het doel van S.J. Bouma was om een stadje met een glimlach te bouwen waarin enkel de positieve kant van Nederland zou worden weergegeven. Mevrouw B. Boon had een ander doel. Zij had het miniatuurstadje in het Engelse Beaconsfield als voorbeeld genomen. De inkomsten hiervan waren zo groot dat de eigenaar een groot deel van de opbrengst aan Londense ziekenhuizen kon doneren. Mevrouw B. Boon was die tijd lid van de Raad van Bijstand van de stichting Nederlands Studenten Sanatorium. De bouw van het sanatorium en de nazorg van de patiënten kostten veel geld. Ze zocht een manier om financiële steun te krijgen. Familie Maduro zocht een manier om een monument op te richten voor hun zoon die in 1945 is overleden als krijgsgevangene. Vandaar dat ze het project ‘Madurodam’ graag wilden steunen. De meest opvallende bouwelementen exterieur zijn de vormen van de gebouwen. Deze zijn op een nauwkeurige manier nagebouwd. Ze lijken precies op de gebouwen in het echt. Er wordt dan ook door de ontwerpers veel tijd aan besteed om een maquette te maken. Ieder object moet namelijk aan veel verschillende eisen voldoen. Al blijft het uiterlijk, de vorm dus ook voornamelijk, de belangrijkste eis. Het meest opvallende bouwelement interieur is de dynamiek in de maquettes zelf. Er zijn tientallen voorbeelden te zien van bewegende maquettes of onderdelen daarvan. Ook hier moet veel aandacht aan besteed worden. De dynamische objecten zijn onderhevig aan meerdere invloeden, zoals blootstelling aan weer en wind en het feit dat ze 12 tot 14 uur non-stop moeten draaien. Dit was dan ook nog wel een probleem. Er waren een paar objecten die het niet meer deden. En ook waren er een aantal maquettes weg, omdat deze vernieuwd moesten worden. Dit is voor de bezoeker niet altijd even leuk. De materialen die zijn gebruikt voor het exterieur zijn hout, kunststof en messing. Hout wordt voornamelijk toegepast in de gebouwen die veel verschillende vormen en details hebben. Kunststof wordt toegepast bij gebouwen met eenvoudige strakke lijnen of met veel rondingen en messing bij de bewegende maquettes. De materialen die zijn gebruikt voor het interieur zijn voornamelijk materialen die worden gebruikt voor het maken van dynamische objecten. De functie van het bouwwerk is dus vooral voor het toerisme. Aan de materialen zie je dit aan de kleur die gebruikt is en het aangelegde terras. Achter in dit verslag heb ik nog een boekje toegevoegd waarin alle gebouwen te zien zijn. De afmetingen van het bouwwerk weet ik niet precies. Het is in ieder geval gemaakt op schaal 1:25. De omgeving bij Madurodam is niet echt speciaal. Aan de rand is er een bosrijke omgeving.

Na het bouwwerk beter te hebben bekeken, is mijn indruk niet meer helemaal hetzelfde. Ik vind dat het niet zo erg goed wordt bijgehouden. Er stond namelijk tussen de gebouwen nogal wat onkruid en de gebouwen zagen er niet erg schoon uit. Dit is natuurlijk ook wel te begrijpen, omdat het altijd buiten staat en blootstaat aan verschillende weersomstandigheden, maar toch zag het er niet zo verzorgd uit als dat ik gedacht had. Mijn verwachten wat betreft het interieur zijn allemaal wel uitgekomen. De verwachting dat er treinen reden en bepaalde gebouwen konden bewegen, is uitgekomen. In het boekje dat ik in de bijlage heb toegevoegd, kun je de treinen en gebouwen zien. Uiteindelijk viel Madurodam me toch een beetje tegen. Het kan zijn dat mijn verwachtingen te groot waren, want als ik na ga vond ik het wel heel mooi gemaakt. De dynamiek in de gebouwen zag er goed uit. En je moet natuurlijk ook nagaan dat Madurodam al meer dan 50 jaar bestaat. Vervolgens waren er ook vele gebouwen in Madurodam te zien. Ik kende lang niet alle gebouwen, dat was dan wel leuk om eens te zien. Het is toch apart dat je Nederland in één keer helemaal kunt zien!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.