Istanbul

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 618 woorden
  • 18 december 2003
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Een heftige reis naar Istanbul!

Op het initiatief van onze school zijn we met 45 leerlingen van het 4e jaar naar Istanbul gegaan. We kwamen daar aan in een aangename temperatuur van 20°C waardoor we bijna de hele week hebben genoten.

Gelegen aan de zee op de Bosporus tussen de Zwarte zee en de Marmaraanse zee, een stad met een sterk karakter: Istanbul! Door zijn heel speciale ligging bevindt zich de helft van de stad in Azië en de andere in Europa. Iedere dag varen tienduizenden mensen van het Aziatische gedeelte naar het Europese gedeelte, waar het alledaagse leven zich afspeelt.

Het feit dat de stad in de loop van de geschiedenis in handen is geweest van diverse volkeren (Romeinen, Turken) en godsdiensten (het christendom, het Islam) geeft net zoals het rijke verleden, een extra iets aan deze reis en heeft zelfs een beetje onze reis bepaald. De sultans die voor de komst van de democratie in 1922 geregeerd hebben, hebben de architectuur van alle belangrijke gebouwen beïnvloed.

Met onze groep hebben we dan op blote voeten de velen moskeeën van de stad bezocht waaronder de wereld bekende Blauwe Moskee.

Deze moskee, gebouwd tussen 1609 en 1616 door de zogenaamde gestoorde architect Mehmet Aga, heeft zijn naam vooral te danken aan de 21043 blauwe geglazuurde tegeltjes waarmee de muren en plafonds zijn beplakt. De koepel alleen al heeft een doorsnee van 23 meter en is 46 meter hoog! Er zijn in totaal 260 ramen over heel het gebouw verspreid.

Maar ook andere monumenten zoals de Aya Sofia zijn belangrijk. Ooit gebouwd als kerk, veranderd tot moskee na de verovering van de turken en tegenwoordig gebruikt als museum, Aya Sofia (Kerk van de goddelijke wijsheid) is het symbool van het Byzantijnse rijk. Ondanks het feit dat de minaretten er later aan zijn toegevoegd ziet de grijze buitenkant er niet speciaal uit. Binnenin zijn er moderne kunstwerken tentoongesteld, die ik persoonlijk wel mooi vond. Een ander museum is het Topkapi paleis. We zijn er met de groep heen geweest en iedereen stond versteld van zijn grootheid. Het is echt een sprookjespaleis: veel gouden, mooie mozaïeken brengen de rijkdom van het Ottomaanse rijk tot leven. Het paleis bevat meerdere binnenplaatsen en bestaat uit vele ruimtes die voor de sultan en voor zijn vrouwen gemaakt waren. Het museum toont vele oude bezittingen van de sultan zoals wapens, schilden, maar ook kostbare bijzonderheden zoals een van de grootste diamanten van de wereld.

In de stad is het overdag heel erg druk. Toch is mij opgevallen dat we héél weinig vrouwen op straat waren. Ik denk dat ik (behalve toeristen) maar drie vrouwen heb gezien. Waarschijnlijk is de plaats van de vrouw in die landen thuis.

Ook de bekende bazaar, een doolhof van gangetjes en paadjes waar je gemakkelijk de weg kwijtraakt, zijn we met veel plezier binnengelopen. Het staat vol met winkeltjes, waar alle “winkeliers” je tegenhouden en hun spullen laten zien, zodra je dan enige interesse laat zien, laten ze je niet meer gaan. Ik ben zelf ook is een keertje beetgenomen door een Turk, later moest ik heel erg lachen om de manier waarop hij mij al zijn spullen had verkocht. Veel mensen van onze groep hebben er kopie van leuke horloges en dure merken gekocht.

Istanbul is in mijn ogen een heel bijzondere plaats waar ik het gevoel had om in een heel andere wereld aanwezig te zijn, zonder echt ver van huis te gaan. Wat mij ook heel erg was opgevallen is dat Turken in Turkije veel aardiger en spraakzamer zijn dan Turken in Nederland! Ik heb nu in ieder geval een ander visie over Turkije en Turken! En ik ben ervan overtuigd dat ik deze stad in de toekomst nog zal bezoeken!

REACTIES

B.

B.

ooohhhh chille werkstuk men maar ik kan het wel beter :P:P:P eyvallah

18 jaar geleden

E.

E.

ik denk dat je wel een heleboel vrouwen hebt gezien in istanbul want daar hebben ze egt bijna allemaal blond haar en het kan best dat je dacht dat dat dan toeristen waren

13 jaar geleden

E.

E.

en je wordt bedankt hoe je over de turken denkt die in nederland wonen. ik kan me niet voorstellen dat je maar in zijn totaaliteit 3 vrouwen hebt gezien....ik kom zelf uit istanbul....en vrouwen zitten echt niet thuis onthoud dit echt goed.....

10 jaar geleden

R.

R.

ik kan me ook NIET voorstellen dat je in istanbul maar 3 vrouwen hebt gezien dat is gewoon onmogelijk, bedankt dat wij in nederland minder aardig zijn..

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.