1 • Keuze van je onderwerp Op dinsdag 23 september ben ik samen met Marieke en Suzanne naar de Domtoren in Utrecht geweest. Ik heb dit gebouw gekozen, omdat het een heel bekend gebouw is en het de hoogste kerktoren van Nederland is. Het leek me leuk om deze te beschrijven. De Dom neemt in Utrecht een Historisch plekje in en er komen dan ook veel mensen uit de wijde omgeving naar de toren kijken.
2 • Het aanzicht Het hoogste gedeelte waar je kan komen op de Dom is het gedeelte rond de spits. Dat is op 90 meter hoogte. Met de spits erbij gerekend kom je op 106,75 meter. Bovenop de spits staat ook nog een windwijzer, St. Maarten te Paard. Die meegerekend is de toren 112, 50 meter hoog. De toren is doorluchtig gebouwd, zodat de wind er op grote hoogte weinig vat op kan hebben. De toren is opgebouwd uit drie delen. Het onderste deel is een vierkant, dat bestaat uit een reeks kelders die vroeger o.a. als gevangenis werd gebruikt. Boven de kelders die 4,60 diep zijn ligt het eerste vierkant dat 38,60 meter hoog is. Hier is ook de grote poort met daarboven de Michaelskapel. Dat is de kapel van de bisschop. Daarboven ligt de Egmondkapel. Aan het tweede vierkant dat 29,48 meter is hangt een oude klok die de tijd aangeeft, met o.a. de luizolder en de klokkenkamer zelf. Het klokkenspel bestaat uit 42 klokken die samen 16000 kg wegen. Daarnaast bevinden zich ook nog 11 luidklokken. Tenslotte volgt de lantaarn, waaraan vanouds de wijzerplaat van de uurklok hing en waarin later het carillon geplaatst werd. Deze achterkant is 26,00 meter hoog. De hele domtoren is gebouwd in de Frans Gotische stijl, alleen de vensters zijn Duits beïnvloed. Als bouwmateriaal is voornamelijk baksteen gebruikt. Er zijn op elk blok hekjes geplaatst voor de versiering, maar natuurlijk ook voor de veiligheid. Oorspronkelijk was de Dom beschilderd, rode blokken en witte voegen. Nu ligt er alleen nog maar een rood/bruine gloed over.
3 • Locatie Ruim 600 jaar geleden is de Domtoren gebouwd in het centrum van de stad Utrecht. De plaats voor de toren was toen zo gekozen dat goed te bereiken was. Je kon de toren al van ver zien omdat er alleen maar platteland omheen lag. Als je ook vanaf de toren keek zag je niets dan platteland. Het gebouw paste goed thuis in de historische omgeving. Nu ligt de Domtoren midden in de stad met bijna een kwart miljoen inwoners. De domtoren is vergeleken bij de rest van Utrecht misschien wel oud maar toch vind ik dat het er goed past. Het is het symbool van Utrecht. Wat wel raar lijkt op het eerste ogenblik is dat de Domtoren en de Domkerk van elkaar gescheiden zijn. Ze horen oorspronkelijk wel bij elkaar, maar zitten niet meer aan elkaar vast. Er zit wel nog een heel plein "het domplein" tussen. Deze scheiding is het vervolg van een oorkaan die in 1674 het schip van de domkerk grotendeels verwoest heeft. De resten hiervan werden begin 19e eeuw gesloopt, waardoor er nu een ruimte is ontstaan tussen de domtoren en de domkerk. Met de staataanleg en groenvoorzieningen is uiteraard rekening gehouden omdat het gebouw er natuurlijk als eerst stond. Er loopt een straat onder de toren door en daarachter op het Domplein is veel groen.
4 • De functie De betekenis van het woord Dom is: de eigen kerk van de bisschop in zijn bisdom, tevens de bisschopswoning. De Domtoren was de toren die bij de kerk hoorde. De functie van deze toren was: het luidden van de klokken als er een mis begon in de kerk. Ook een functie van de toren was het aangeven van de tijd. Deze functie heeft de toren nu niet meer, want de klok staat stil. De Domtoren wordt nu vooral als attractie gebruikt. Ook is het mogelijk er feesten te geven of er te trouwen.
Enkele punten waar de toren aan moet voldoen:
- Hoge toren + - Muren van bakstenen + - Groen in de omgeving + - Veel gevels en nisjes + - Veel kleine raampjes + - Kerkklokken + - Grote klok op toren + - Windhaan bovenop de toren + - Grote toegangspoort + - Goed verzorgd + Naar mijn mening voldoet de toren aan alle eisen. Ik vond het ook een mooi gebouw om te zien. De verschillende ruimtes liggen ook op logische plaats ten opzichte van elkaar. De klokkentoren helemaal in de top, zodat het geluid goed verspreid kan worden, en de klokken van ver al te horen zijn. De zichtbare klok op de middelste etage en de kapellen op de eerste etage.
5 • De Schoonheid Ik vind de toren wel zo mooi dat het aan de omgeving een meerwaarde verleent. Het is wel een oud gebouw maar de toren ziet er toch nog heel mooi uit, met zijn Gotische bouwstijl, zijn hoogte, de hoge halfronde ramen, de klok en de poort aan de onderkant heeft het veel aanzien. Het is natuurlijk ook HET symbool van Utrecht. De toren zorgt er niet voor dat je je er thuis voelt want het is toch echt wel heel anders dan een huis maar je voelt je er niet onprettig. Er hangt een veilige en rustige sfeer. De dingen die het gebouw zijn eigen gezicht geeft zijn de hoogte, de ramen, de klok, het klokkenspel, de poort aan de onderkant, de geveltjes en de windwijzer. De toren is gebouwd van baksteen. Vooral de leeftijd en de rood/bruine kleur geven de toren een historische uitstraling.
6 • Beoordeling Ik vond het erg leuk om deze bekende toren eens goed te bekijken. Ik vind het een heel mooie toren waaraan ik geen aanbevelingen kan doen om verbeteringen aan te brengen. Het is leuk om er nu wat meer over de toren te weten. Ik heb niet veel zwakke punten kunnen ontdekken. Wel was ons opgevallen dat er nogal veel plekken zaten die versleten of afgebrokkeld waren, soms zaten er zelf hele gaten in de muur. Maar dat is natuurlijk logisch bij een 600 jaar oude toren. De bouwstijl vond ik erg mooi en ook de oude uitstraling sprak me erg aan. Ze hebben de toren mooi versierd met hekjes, de ramen, en natuurlijk de klok. Ik vind het een heel mooie toren waaraan ik geen aanbevelingen kan doen om verbeteringen aan te brengen. Het is een oud gebouw een dat moeten ze zo houden. Het geeft een hele leuke gezellige sfeer aan Utrecht. Als ze er dingen aan zouden veranderen, houdt de toren niet meer zijn eigen uitstraling en past het niet meer in de omgeving. Utrecht zou geen Utrecht meer zijn zonder de Domtoren. Ik vond het erg leuk om de toren eens te bezoeken omdat het natuurlijk toch de hoogste toren van Nederland is. Ik kan iedereen aanbevelen om er een keer te gaan kijken.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
N.
N.
je bent egt don als je dit als werkstik heb je hebt nog niet eens 1 plaatje egt dom maar ja wat boeid mij dat het is jou cijfer maar ik kan er weer niets mee
19 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
je vin het toch niet erg dat ik je verslag heb
gebruikt he???
goed verslag trouwens:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
IK KREEG EEN
N E G E N
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
very much thanks,
roelof B
18 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
dankjewel, ik heb hier heel erg veel aan gehad. het is een goed verslag en de gegevens waren erg handig! x
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dankje ik had er veel aan
veel succes
6 jaar geleden
Antwoorden