Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De film

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1049 woorden
  • 8 maart 2002
  • 236 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
236 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Film verslag:

De geschiedenis
Als je de mensen vraagt waar voor het eerst een film werd gemaakt dan zal 99% antwoorden dat dat in Hollywood zou zijn gebeurd, maar dit is niet de waarheid. De eerste film werd in Frankrijk gemaakt. Gebroeders Lumiere gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden daarna introduceerde Edison de eerste projector.
Ondanks dat de eerste film in Frankrijk werd gemaakt groeide de filmindustrie in Hollywood veel groter door. In een achter buurt van Los Angeles werden de eerste filmstudio’s rond 1905-1910 gebouwd en vanaf die tijd veroverde de filmindustrie van Hollywood de hele wereld. De films die in die tijd werden gemaakt waren kort en zwart-wit en ook nog eens zonder geluid, maar ondanks dat was het een grote uitvinding met vele nieuwe kansen. De slapstick films waren in die tijd erg populair het waren korte komische filmpjes. De grote filmpionier in die tijd was D.W Griffin hij maakte onder andere The Bird of a Nation in 1915. Deze film ging over de Amerikaanse burgeroorlog, ondanks de vele racistische opvattingen die in die film werden gemaakt werd deze film razend beroemd. Het realisme in Hollywood werd compleet aan de kant geschoven Hollywood word en werd ook wel de "Dreamfactory" genoemd.
In Europa bleef de film wel achter bij wat er in Hollywood werd gepresteerd, maar de productie stond zeker niet stil. In die jaren stond vooral de Duitse filmindustrie vooraan, de eerste belangrijkste film was Das Kabinnet des Dr.Caligari deze werd gemaakt in 1919, de film werd geregisseerd door Robert Wiene. Vanuit frankrijk bleven ook steeds films komen zoals Un Chien Analou in 1928. Maar vaak werden ook de filmen in Europa gebruikt als een politiek middel voor propaganda.

Einstein is mede beroemd geworden door zijn vernieuwing van de montagewetten, en de hele wereld volgde zijn ideeën op.
Vanaf de ontdekking van de film is er geëxperimenteerd met de muziek en de geluid die bij de film hoorde. De eerste poging om geluid bij de film te krijgen was door Warner Brothers, zij starte de film gelijk met een plaat en lieten deze synchroon met elkaar lopen zodat het leek dat er geluid van de band af kwam. In 1928 werd het geluidsspoor uitgevonden zo kon er bij elke film geluid worden afgespeeld. De films voor deze tijd werden ook wel de domme of dove films genoemd.
Door de uitvinding van de muziek onder de film kwam ook een nieuw filmgenre te voorschijn, de musicals. Deze waren zo ongelooflijk gewild dat er in een jaar wel 70 musicals werden gemaakt.
In de oorlogsjaren werd de filmindustrie bijna platgelegd er kwamen nog maar weinig films uit en als deze films in Europa uit kwamen dan kwamen ze onder politiek toezicht te staan. Ook werden er films gemaakt voor de propaganda voor een leider of een land.
Na de 2de wereldoorlog kwam de grootste vernieuwing uit Italië het “neorealisme”. Dit waren films die op een documentaire manier werden neergezet.
In de eind jaren vijftig ontstaat er in frankrijk de Nouvelle Vague, dat was een beweging van een groep jonge geschoolde filmmakers die zich graag met de oude filmgeneratie wouden breken. Een van deze mensen was Jean-Luc Goelard hij was de meest productieve deelnemer en hun ideologische leider.
In de jaren zestig kwam er een kleine opleving in de engelse filmindustrie, deze opleving was in de vorm van free-cinema. De Zweedse film werd in die tijd heel erg gestimuleerd door Bergman. Ook in Italië werden in deze tijden veel nieuwe filmtalenten gevonden, zoals Pier Palo hij ontwikkelde zo zijn geheel eigen stijl deze stijl had veel weg van de marxistische levensbeschouwing. Het vreemde was dat de Duitse filmindustrie wel stil leek te staan, deze die eerst heel goed ging leek nou helemaal in elkaar te storten. Er was maar een groepje jonge filmmakers die de voor oorlogse gedachten achter hen lieten en begonnen met een nieuwe start.
Pas rond 1970 vond de VS een antwoord op de steeds groeiende Europese filmindustrie. Hollywood werd niet meer langer gebruikt als studio, maar als technisch centrum. Een nieuwe geliefde plaats voor filmopnames was New York. In het verloop van de jaren zeventig werden steeds meer manieren gezocht om op een duurdere manier een betere kwaliteit film te krijgen en op deze manier de strijd aan konden gaan met de televisie.
In de jaren ’70 en ’80 ontstaan er niet echt nieuwe stromingen in de filmkunst


Hollywood
Dat Holywood het filmcentrum van de wereld is geworden hebben we te danken aan het goede klimaat 300 dagen per jaar zon, ook zijn de landschappen in en rond Hollywood erg afwisselend en mooi. Ook zijn er in de VS, maar weinig belemmeringen van de wet om de film te maken veel word dus toe gestaan in de filmindustrie. Voor 1910 was het verboden om de filmsterren hun naam te gebruiken bij het presenteren van een film toen dit eenmaal werd toe gestaan steeg de populariteit voor alle filmsterren enorm, de filmsterren kregen dit ook door en begonnen zo steeds hogere bedragen te vragen voor hun werk.
Hollywood houd al jaren vast aan hetzelfde principe, niet te veel experimenteren met soorten films dit brengt een enorm groot risico met zich mee en zou veelste riskant zijn voor een studio om dit te doen. Dat de western film super populair waren geweest kwamen de actie film langzaam op gang, dit bracht ook weer duidelijk naar voren waarom men Hollywood de “dreamfactory” noemde.
Voor de tweede wereldoorlog kon je nog goed zien wat de goede en slechte films waren, na 1945 was dat wel anders de grenzen kwamen steeds dichter bij elkaar te liggen. In deze tijd kregen de filmpersonages in Hollywood ook meer psychologische diepte.
In 1950 maakt Hollywood het weer helemaal in de wereld en veroverd weer alle markten. Toen de geluids film echt realiteit werd kwam er ook een nieuw filmgenre op de markt, de musicals. Dit waren films met veel dans en zang erin. De musicals waren onder de filmmakers zo populair dat erin een jaar tijd meer dan 70 musicals in Hollywood werden geproduceerd.
In de jaren zestig liet Hollywood niet echt overweldigend van zich horen, maar ondanks dat bleef Hollywood de grootste producent van films over de hele wereld.
In de jaren ’70 en ’80 bleef het succes vol met Hollywood gaan, maar er kwamen geen nieuwe stromingen meer voor.

REACTIES

K.

K.

in dit stukje over Hollywood staat gulden in plaats van euro

15 jaar geleden

R.

R.

ik vond het een heel goed wekstuk/vreslag als je nog meer overfilm hebt zou je dat willen mailen?
-xxx-jes Richardstuijt uit veldhoven mavo3

21 jaar geleden

A.

A.

hoi claudia,
ik doe een spreekbeurt over de film, ik keek bij www.scholieren.com en kreeg jou werkstuk. ik heb er erg veel aan gehad. dus dank je wel. ik heb een goed gehad voor mijn werkstuk waar ik veel dingen in heb staan uit jou werkstuk. nogmaals bedankt !!!
groetjes anne fleur uit wijchen.

19 jaar geleden

J.

J.

Ik vind dat je een mooi verslag hebt gemaakt, ik had het nodig voor Ckv, en ik heb er zeker wat aan gehad. Ik vond dat er verder op het internet niet veel te vinden was, dus ik dacht laat ik het proberen op www.scholieren.com en daar kwam ik het verslag van ckv van jouw tegen en ik dacht meteen deze is goed, dus heel erg bedankt.
Groetjes xx jOeri_

18 jaar geleden

D.

D.

yo cool werkstuk

18 jaar geleden

V.

V.

ik vind de chronologische volgorde niet echt kloppend als je kijkt naar de informatie over hollywood in "de geschiedenis" en dat diezelfde info ook staat in "Hollywood" zelf, maar het is verder een erg goed verslag waar ik veel aan heb gehad

12 jaar geleden

A.

A.

een vraagje heb je wikikids gebruikt?

8 jaar geleden

Y.

Y.

Als ik deze info gebruik op een andere manier dan dit mag dat dan wel of merken ze het dan

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.