Andy Warhol

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1220 woorden
  • 15 maart 2004
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
104 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Andy Warhol De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Andy Warhol (eigenlijk Andrej Warhola) (1928-1987) was een veelzijdige popart kunstenaar. Hij was de zoon van Tsjechoslowaakse emigranten. Hij was geboren in Pittsburgh.

Biografie 1928-1931 : Verschillende geboortedata worden genoemd. Warhol zelf beweert dat zijn geboorteakte uit 1930 een vervalsing is. Hij werd onder de naam Andrew Warhola in Forest City, Pennsylvania, als zoon van de mijnwerker en bouwvakker Ondrej Warhola geboren. Zijn vader was in 1912 uit Tsjecho-Slowakije naar de V.S. geëmigreerd, zijn vrouw volgde hem negen jaar later. Andrew heeft een oudere en een jongere broer. 1942 : Dood van zijn vader na een ziekte van drie jaar. 1949 : Eindexamen in juni en verhuizing naar New York. Hij werkt als reclametekenaar voor "Vogue" en "Harper’s Bazaar" en maakt zijn eerste reclames voor de gerenommeerde schoenfirma I. Miller en etalagedecoraties voor het warenhuis Bonwit Teller. Hij verkort zijn naam tot Andy Warhol. 1953-1955 : Deelname aan een theatergroep waarvoor hij decors ontwerpt. Hij verft zijn haar stroblond, waarmee hij zich het tot aan zijn dood wereldberoemde imago aanmeet. [plaatje0] 1956 : Solo-expositie van zijn tekeningen voor het "Boybook" in de Bodley Gallery. Tentoonstelling van de "Golden Shoes" in de Madison Avenue. Hij maakt een wereldreis, waarbij vooral Florence grote indruk op hem maakt. Hij krijgt een prijs voor zijn buitengewone prestatie voor de Miller-schoenreclame, de "Thirty Fifth Annual Art Director’s Club Award." 1962 : Eerste doeken op traditionele wijze van Campbell’s soepblikken en dollarbiljetten. De eerste zeefdrukken ontstaan, met als onderwerp de supersterren van Hollywood. Irving Blum van de
Ferus Gallery in Los Angeles exposeert 36 Campbell’s soepblikken, die hij alle zelf koopt.

[plaatje1] Hij begint met de rampenseries: Car Crash, Suicide en Electric Chair. Een magazijn wordt ontmoetingsplaats en leefruimte voor een jeugdige, experimentele club rond Warhol, die als "Factory" beroemd wordt. Een groep medewerkers draagt op aanwijzingen van Warhol zorg voor de vermenigvuldiging en vaak ook voor de visuele realisatie van zijn werken. Tussen 1962 en 1964 worden meer dan 2000 schilderijen geproduceerd. 1964 : Eerste Europese solo-expositie in Parijs, waar de bloemwerken worden getoond. Eerste aanslag op werken van Warhol: vrouw schiet op portretten van Marilyn Monroe. Ontstaan van sculpturen met daarop de zeefdrukken van Brillo- Heinz-en Del Monte-dozen. 1965 : Eerste solo-expositie in een museum: het Institute of Contemporary Art in Philadelphia. Openlijke uitspraak van Warhol dat hij het schilderen opgeeft ten gunste van de film. Hij werkt samen met de rockgroep Velvet Underground. 1968 : Eerste Europese tentoonstelling in het Moderna Museet in Stockholm. Op 3 juni wordt Warhol neergeschoten en levensgevaarlijk gewond. 1972 : Met de serie portretten van Mao begint de productie van schilderijen weer. Vanaf nu bepalen de vele portretopdrachten het werk van Warhol. Expositie in kunstmuseum Basel. 1976 : De serie Skulls, de Hamer-en Sikkelserie en de portretten van de Indianenleider Russel Means verschijnen. 1980 : Werkt aan verschillende videoclipproducties en aan een eigen TV-station "Andy Warhol TV". 1982-1986 : De rampen-schilderijen worden op verschillende exposities getoond. Ook ontstaan de series, die beroemde kunstwerken als voorbeeld hebben, zoals Johann Heinrich Tischbeins Goethe portret, Sandro Botticelli’s Geboorte van Venus. Als laatste serie ontstaan de portretten van Lenin en de Zelfportretten. 1987 : Andy Warhol sterft op 22 februari 1987 aan de gevolgen van een operatie.

Wat is de stijl van Andy Warhol? Andy Warhol maakte pop-art. Eigenlijk wilde hij alles tot in het oneindige laten kopiëren. Hij had als doel om zijn schilderijen allemaal hetzelfde te maken zodat mensen die een zelfde schilderij van Warhol hebben, dit konden ruilen zonder dat de mensen het door hadden. Hij wilde alles eindeloos hetzelfde maken. Warhol heeft zich in zijn leven als kunstenaar als doel gesteld dat hij op één dag 4000 schilderijen zou willen maken. Dit zegt al genoeg over Warhol en wat zijn doelen waren. Eigenlijk was Warhol ook geen schilder maar een zeefdrukker. Warhol wilde alles hetzelfde laten lijken en dat kon niet als hij alles zelf moest schilderen, omdat je dan zijn eigen stijl kon zien. Pop-art betekende in zijn ogen dat je niet kon zien wie het schilderij heeft gemaakt. Het houdt in dat je geen persoonlijke stijl hebt. Een voorbeeld van een heel onpersoonlijk schilderij is de stapel met brillo dozen. Hij heeft een schilderij gemaakt van 10 opgestapelde brillo dozen en heeft deze heel veel keer gezeefdrukt. Het enige persoonlijke aan dit schilderij is een het opstapelen van de brillo dozen.

Waarom schilderde hij alles zo na? Andy Warhol was een zeer excentriek man. Niemand wist wanneer hij precies was geboren. Ook beweerde hijzelf dat hij geen geheugen had en zich dus niets kon herinneren. Zelf had hij er geen moeite mee, want zo kon hij elke minuut zien als zijn eerste en zo herinnerde hij zich zijn eigen fouten en gebreken niet. Ik denk dat hij op deze wijze schilderkunst is gaan beoefenen, omdat dit ook goed bij zijn excentrieke levensstijl paste. Hij was ook eerst een reclametekenaar en misschien dat hij daarom ook alles zo letterlijk naschilderde en zoveel mogelijk wilde kopiëren.

Een stilleven: de campbells soup blikken. Dit zijn soepblikken die hij gewoon heeft nageschilderd. Hij heeft echt alles gedaan om het zo goed mogelijk na te maken. Er zit ook helemaal niets eigens in op één ding na; hij heeft van het blik een klein beetje het papier om het blik ingescheurd. Ik vind dit een best wel grappig schilderij als je denkt aan al die andere schilders die van alles aan het schilderen en aan het bedenken zijn en hij gewoon binnen 'no time' klaar is.

Of je dit een stilleven moet noemen in de traditionele betekenis van het woord weet ik ook niet; Andy Warhol zou dit werk zelf waarschijnlijk niet als stilleven betitelen. Maar dat ligt dan denk ik meer aan zijn ongewone manier van leven en werken. Als ik een stilleven beschouw als een thema in de schilderkunst waarbij de voorstelling bestaat uit groeperingen van onbezielde voorwerpen als vruchten, bloemen, dood wild, boeken, vaatwerk e.d. veelal tegen een achtergrond geschilderd, dan denk ik dat dit werk van soepblikken wel daarin past.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Of je dit een stilleven moet noemen in de traditionele betekenis van het woord weet ik ook niet; Andy Warhol zou dit werk zelf waarschijnlijk niet als stilleven betitelen. Maar dat ligt dan denk ik meer aan zijn ongewone manier van leven en werken. Als ik een stilleven beschouw als een thema in de schilderkunst waarbij de voorstelling bestaat uit groeperingen van onbezielde voorwerpen als vruchten, bloemen, dood wild, boeken, vaatwerk e.d. veelal tegen een achtergrond geschilderd, dan denk ik dat dit werk van soepblikken wel daarin past.

[plaatje2] Een ander voorbeeld van Warhol's werk: de Marylin Monroe’s. Dit is een schilderij met ongeveer 20 Marylin Monroe erop. En alles op één schilderij. Dit is ook helemaal nageschilderd van een foto. Het enige wat niet waarheidsgetrouw is de grootte. Ik vind dit een zeer origineel schilderij, omdat je nooit op één schilderij 20 maal dezelfde vrouw of man ziet staan. Hieronder staan voor het gemak maar 2 Marylins afgebeeld.

Dit wil je ook lezen:

Warhol was een excentrieke man met eigen ideeën over schoonheid. Hij heeft heel veel schilderijen gemaakt en had een heel aparte, gemechaniseerde stijl met als kenmerken dat hij altijd alles precies naschilderde en dit ook zo goed mogelijk probeerde te doen. Je zag bij sommige dingen niet eens dat het een schilderij was, zo bedrieglijk echt leek het soms. Hij heeft waarschijnlijk voor deze stijl gekozen, omdat hij oorspronkelijk een reclametekenaar was en toen ook al alles precies natekende. Ik vind Warhol wel een goede en in ieder geval een aparte schilder vanwege zij manier van schilderen en de wijze hoe hij over schoonheid dacht. Hij heeft ook andere dingen gedaan zoals muziek maken en films produceren maar dat vond ik minder geslaagd. Je kunt het realisme waar hij naar streefde ook overdrijven. In de films bijvoorbeeld veranderde hij nooit zijn camera standpunt en hij maakte daardoor heel saaie films. Zo maakte hij ooit een film van iemand die 5 uur lang lag te slapen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.