André Hazes

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1216 woorden
  • 22 februari 2005
  • 98 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 98 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Mijn derde hoofdstuk doe ik over het afscheidsconcert van André, dit concert was André zijn grote droom, om als hij dood zou zijn nog 1 keer de Arena in Amsterdam vol te krijgen met al zijn fans. En deze droom kwam uit voor André, op maandag 27-10-’04 zou hij een afscheidsconcert geven in Arena.
Het was zo druk dat er mensen buiten op TV schermen stonden te kijken omdat de Arena vol was.
In het midden van de het voetbalveld stond de kist met André er in. Er werden verschillende toespraken gehouden door onder andere: Job Cohen, Frits Barend, Paul de Leeuw, z’n zoontje en zijn vader. Er werden ook liedjes van André gezongen door bekende zangers.
Het eerste liedje werd gezongen door Guus Meeuwis, hij zong: ‘Geef mij nu je angst.’

Dit is Guus Meeuwis.

Daarna zong: Trijntje Oosterhuis een liedje, Zij zong het liedje dat Hazes voor zijn zoontje heeft gemaakt: Kleine Jongen.
Toen was het de beurt voor Blof, die zongen: Dichter bij dan ooit, maar ook Helder.
Na Blof waren Wolter Kroes en Peter Beenes aan de beurt en hun zongen: Het is koud zonder jou.
Daarna zongen Peter & Hollywood Boulevard het lied: Stil gat the blue’s for you
Na dit lied kwam ook nog Danny de Munk en Marianne Weber met het lied: Adieu André.
Na dit nummer kwam een verzoek van Johan Cruif, namelijk: Nederland oh Nederland.
Ook kon het lied ‘Bloed, zweet en tranen’ kon niet ontbreken, deze werd gezongen door: Rene Froger.
En als afsluiter(terwijl André zijn laatste rondje door de Arena maakte), kan niet missen: Zij gelooft in mij. Deze werd gezongen door Xander.

André wou in de Arena omdat hij uit Amsterdam komt en omdat hij vaak bij Ajax kwam.


Als eerste wil ik vertellen over wie André Hazes was.
André werd geboren op 30 juni 1951 in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam.
Hij heeft 4 broers en een zus. André Hazes heeft een moeilijke jeugd gehad.
André Hazes woonde in Amsterdam in de Gerard Doustraat. Het was een klein huis en zijn vader verdiende weinige geld en wat hij verdiende ging aan drank op.
Op 8 jarige leeftijd gaat André stiekem met zijn buurjongen naar een concert van Muddy Waters en B.B. King en raakte verslaaft aan de Blues en Rock & Roll.
Als veertienjarige gaat André aan de slag in de Draka-fabriek in Amsterdam-Noord. Hij wil niet meer arm zijn en geen problemen meer hebben.
Op 25 jarige leeftijd gaat André werken in een café en staat hij bekend om de zingende barkeeper, ook schrijft hij dan een liedje dat hij: Eenzame Kerst, in december word het plaatje binnen 3 weken 70.000 exemplaren van verkocht. André weet niet wat hem overkomt.
In 1980 komt André opnieuw in aanraking met een platenmaatschappij, hij brengt opnieuw uit, ook schrijft hij het lied ’n vriend.
In 1981 brengt André op nieuw een plaat uit dit word een grote hit, dit nummer heten Een Beetje Verliefd, ook brengt hij een cd uit die Gewoon André heet, hier werden maar liefst 500.000 exemplaren van verkocht.
André groeit uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Hier door krijgt André last van stress en door het veel zingen beschadigd hij zijn stembanden en gaat ook veel bier drinken door de stress.

In 1985 krijgt André zijn eigen TV programma dat heet Een Avond Met André Hazes, ook is André steeds meer te vinden op het podium.
Op 13 februari 1988 komt André’s vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk. Het album Liefde Leven Geven wordt aan hem opgedragen. In de zomer vertolkt Hazes het Oranje-gevoel tijdens het uiteindelijk door Nederland gewonnen EK voetbal met de single Wij Houden Van Oranje.
Hazes keert weer terug naar de levenspop met het album Kleine Jongen, wederom geschreven door de musici van Catapult. In de jaren '90 gaat de zanger door met het uitbrengen van platen, die allen zeer succesvol zijn. Ook bezint hij zich op zijn ongezonde levenswijze met veel drankmisbruik waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. Tijdens het WK Voetbal vertolkt Hazes opnieuw het Oranje-gevoel met Oranje Bovenaan.
De heruitgave van De Vlieger wordt alsnog een grote hit. Tijdens het EK voetbal zorgt Hazes weer voor een meezinger met Samen Kunnen We Europa aan(1992).
Ter gelegenheid van zijn jubileum in 1994 verschijnt de video-registratie van een jubileumconcert. Samen met het Nederlands voetbalelftal zingt hij onder productionele leiding van Peter Koelewijn dertien voetbalnummers op het album Good Luck Oranje.
In het voorjaar van 1997 verschijnt de single Jij Bent Het Leven Voor Mij.
In november zingt André weer eens in de Rotterdamse Ahoy'. Hij zingt voor kort daarvoor verongelukte Britse prinses Diana.
In 2000 verschijnt het album Want Ik Hou Van Jou. Naar aanleiding van de gelijknamige documentaire staat er een nieuwe versie op van Zij Gelooft In Mij.
In het jaar 2001 dat André vijftig wordt verschijnt de 21-delige serie André Hazes 50, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van de Amsterdamse zanger.
In 2003 André viert dit jaar zijn zilveren jubileum.
In 2004 overlijd André aan een hartstilstand.

In dit hoofdstuk wil ik het hebben over André’s muziek.
André heeft veel leuke meezingers geschreven, iedereen kent wel een liedje mee zingen van André, hij schreef vooral liedjes over het leven, die iedereen wel kan overkomen.
André heeft vele albums uit gebracht, bijvoorbeeld: Al 15 Jaar Gewoon André, Kerstfeest voor ons, mijn gevoel, Zo is het leven en nog vele meer.
Zijn eerste album hete Eenzame kerst, dit album verscheen in 1976.
Dit is het Album: Eenzame Kerst.
Een jaar later kwam het album ‘Zo is het leven’ uit.
In 1979 kwam het album ‘Hoe het begon’. Een jaar later kwam het album ’n Vriend’ uit.
In 1981 kwam ‘Gewoon André’ uit, dit werd een groot succes. En een paar maanden later kwam weer een nieuwe LP uit die heten ‘Met liefde’.
In de tijd tussen 1981 en 1994 bracht André nog vele cd uit, maar liefst: 19 cd’s.
In 1994 kwam een grote verzamel album uit die heten ‘Al 15 jaar gewoon André’, met vele oude en nieuwe hits van hem.
Tussen 1994 en 200 maakt hij vele cd’s (12 cd’s), in 2000 verschijnt zijn eerste DVD, dit is een documentaire van ‘Zij gelooft in mij’, ook verschijnt in dit jaar een 21 delige cd-box, met zijn beste cd’s.
In 2003 bestaat komt een cd uit die heet: 25 Jaar André. Ook gaat André’s gezondheid flink achteruit.
Ook worden nog een paar ouden cd’s opnieuw uitgebracht(Eenzame Kerst en De Vlieger).
Op 23 september 2004 gaat André dood, er komt een groot afscheidconcert zoals André wou, hier komt een DVD van die heet: André bedankt.

Ik vond het wel leuk om over André Hazes te schrijven, het was wel moeilijk om 3 hoofdstukken te maken, het hoofdstuk ‘wie was André’ vond ik het makkelijkst, want hier viel veel over te vertellen.
Verder over het concert viel alleen over de zangers die er waren te vertellen.
Over de Albums van André viel niet echt super veel te vinden, alleen wanneer een album uit kwam.
Ik wist niet dat er zo veel Albums van André was.
Ook kwam ik er achter dat André ook veel Blues en Rock & Roll deed zingen.
Maar verder heb ik niet veel meer geleerd van dit werkstuk.
Dit was mijn werkstuk, ik hoop dat jullie hem leuk vonden.

Inhoud

Voorwoord

Onderzoeksinformatie

Wie Was André

André’s Muziek

Afscheidsconcert

Nawoord

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

super stom

6 jaar geleden

L.

L.

Waarom "super stom" ? Ik vind het juist een mooi werkstuk.

3 jaar geleden

A.

A.

geweldig ik ben ook op 30 juni jarig andre betekent heel veel voor mij ik weet nu nog meer dingen over hem .

4 jaar geleden

L.

L.

Dat is wel grappig zelfde naam en zelfde verjaardag. haha

3 jaar geleden

L.

L.

Waar zijn de andere hoofdstukken?

3 jaar geleden