Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Aan de stegge gebouw

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 649 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 30 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
CKV Verslag, Gebouw

· Keuze van het onderwerp
“Het aan de Stegge gebouw in Goor”
Ik heb dit gebouw gekozen, omdat ik er af en toe langs kom als ik naar Goor ga. Het gebouw valt erg op door zijn felle kleuren, vreemde vormen en bijzondere architectuur. Het is een bedrijfspand van het bouwbedrijf: “ Aan der Stegge “ . Het is door Barend Scherpbier ontworpen geheel in Hundertwasser-stijl en tevens elementen van het werk van de Catelaanse architect Gaudi zijn hier in te herkennen. Er wordt veel gebruik gemaakt van gebroken tegels en grillige vormen, wat kenmerken zijn van deze twee architecten. Het gebouw is genomineerd voor het mooiste gebouw van nederland, maar ook het lelijkst. Ik zelf vind het een mooi gebouw , het is weer eens wat anders en de vormen spreken mij wel aan. Vandaar mijn keus voor dit gebouw.

· Het aanzicht
De maten zijn: 11 meter hoog bij 35 meter breed en 6 meter diep

Het gebouw is gewoon opgebouwd uit bakstenen en cement, en afgewerkt met hout. De kozijnen zijn tevens ook van hout en afgewerkt met een laagje koper. De daken zijn van koper met een laagje bitumen. Binnen is de vloer en het plafond grotendeels bedekt met mozaïek. Het kleur gebruik is zeer uiteenlopend. Zo zijn de kozijnen beschildert met de kleuren, geel, rood en blauw. Het hek rond het gebouw (Ook wel het eiland van Hundertwasser genoemd) heeft een terracotta kleur, met daarop pilaren van uiteenlopende kleuren (zie foto) De toren bestaat uit een witte kleur, afgewerkt met een grijze, lichtblauwe en donkerder grijze kleuren. Boven op deze toren staat een gouden koepel. Het gebouw bestaat ook uit een witte kleur, afgewerkt met bruine randen.

· De locatie
Het is een bouwbedrijf, wat gevestigd is in goor op het industrieterrein. Dit ligt vlak aan de snelweg dus goed bereikbaar voor mensen. Het gebouw past totaal niet bij de omliggende gebouwen. Het is juist aanstootgevend vergeleken met de directe omgeving. De gebouwen/kantoren in de buurt zijn allemaal standaard grijze rechte (saaie) gebouwen en dan ontspringt er in eens een kleurrijk gebouw met allerlei bijzondere vormen. Er is een tuintje om het gebouw heen , er staan bomen en er is een speciale weg naar het gebouw aangelegd. Het gebouw was een deel van de geplande wijk.

· De functie
De functie van het gebouw is opvallen en aandacht trekken. Het is een bouwbedrijf en ze willen laten zien tot wat ze in staat zijn. Dit geeft aandacht, aandacht die ze willen hebben voor hun bedrijf(naamsbekendheid). Mensen praten erover omdat het een opvallende stijl heeft en bijzonder van vorm en kleur is. Als je er langs komt kijk je er naar. Het is dus zeker gelukt dit gebouw een aandachtrekkende functie te geven.
Waaraan het gebouw moet voldoen is niet zo moeilijk , een opvallend gebouw zijn, voldoet het daaraan? Ja.


· De schoonheid
De buitenkant van het gebouw is zeer zeker mooi vorm gegeven, echter het geeft de omgeving een tamelijke saaie uitstraling. Dus het gebouw verleent de omgeving geen meerwaarde , juist het tegenovergestelde. Ik voel me niet echt thuis in het gebouw, omdat de bouw daarvan te veel afwijkt van een huis. Door de asymmetrische muren, de felle kleuren, de bijzondere trapleuningen , bizarre kleuren en het veelvuldig gebruik van mozaïek krijgt het gebouw een eigen gezicht. In het gebouw staan ook bijzonder gevormde keramische pilaren.

· De beoordeling
Het gebouw valt goed op en daarom tonen mensen interesse in het gebouw. Het bouwbedrijf wil zich onderscheiden door zijn stijl en is daar goed in geslaagd. Het gebouw heeft genoeg ruimte en er hangt een goed sfeer binnen door de vormen gebruikt in het gebouw. Het nadeel is dat het gebouw totaal niet bij de omgeving past, ook kan de stijl iets “over the top” zijn en mensen het niet mooi meer vinden en of het niet serieus nemen, echter dit berust op smaak en kan niet rekening mee worden gehouden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.