Inleiding: Voor de analyse van de tweede kunstuiting koos ik uiteindelijk voor een ruimtelijk werk uit dezelfde kunststroming als Renoirs Le Moulin de la Galette. Mijn keus viel aanvankelijk op een werk uit de pop-art of het super-realisme, maar over dergelijke driedimensionale werken is helaas nauwelijks informatie te vinden. Zodoende heb ik gekozen voor een veel bekender beeldhouwwerk uit het impressionisme, dat ik overigens ook heel bijzonder vind; het 14-jarige danseresje van Degas. Ik dacht dit werk ook onder de naam De ballerina te vinden, maar dat bleek het bronzen afgietsel te zijn van het danseresje dat in was is uitgevoerd. Het analyseren van een ruimtelijk object lijkt mij veel moeilijker dan het analyseren van een plat vlak zoals een schilderij. Maar ik hoop er toch een mooi onderzoek van te kunnen maken.
Algemene Gegevens:
14-jarig danseresje/ De Ballerina (1879-81), beide vervaardigd door Hilaire Germain Edgar Degas (1834-1917). Ze zijn iets minder dan levensgroot uitgevoerd; 98 cm hoog. Ze werden voor het eerst getoond in 1881 op de 6e tentoonstelling van de impressionisten. Het danseresje is opgebouwd uit bijenwas, de ballerina is het bronzen afgietsel van dit originele wassen model. Het originele danseresje met echt haar, een satijnen lintje en een tutu van mousseline was voorzien van roze satijnen schoentjes en een linnen lijfje (bedekt met was). In bronzen afgietsels echter zijn alleen het haar, het lint en de tutu “echt”. De sokkel had Degas gemaakt van het hout van de vloer van een repetitielokaal.
Wat heden ten dage rest van “Het danseresje” zijn twee gekleurde gipsen en een serie van bronzen afgietsels (zoals de Ballerina), gemaakt door Adrien Hébard na de dood van
Degas. Ze zijn gedeeltelijk gepolychromeerd en door Degas' nicht Jeanne Fèvre voorzien van een gazen rokje en een zijden lijfje om enigszins het effect van het origineel te benaderen.
[plaatje0]
De kunstenaar: De Franse schilder, tekenaar, etser, lithograaf en beeldhouwer Hilaire Germain Edgar Degas werd in 1834 te Parijs geboren. Hij was leerling van Lamothe, een leerling van Ingres. Door zijn leermeester aangezet, besteedde hij grote aandacht aan het tekenen. Langzamerhand werd de kleur belangrijker, zonder dat daarbij zijn tekening verslapte. De lijn bleef in zijn werken altijd de eerste plaats innemen. Door zijn ruimteverdeling was hij toch zelfs in zijn eerste werken niet academisch. Aanvankelijk zijn het Botticelli, Mantegna, Signorelli en Poussin, naar wie hij opzag. Ook in het werk van David en Ingres en de Japanse houtsnijders stelde hij veel belang. Men kan hem tot de impressionisten rekenen. Hij had contact met schilders als Édouard Manet, Henri Fantin-Latour en James Abbot McNeil Whistler. Evenals dezen was hij realist en probeerde hij vluchtige momenten vast te leggen, maar nooit is hij, zoals de andere schilders van deze groep, tot verdeling van de kleur over gegaan. In zijn werken bewaren de vormen hun volume, en is het plastische altijd belangrijk gebleven. Degas legde ook, vóór hij begon te schilderen, de compositie (meestal een toevallig, spontaan fragment) en elk detail in schetsen en bewegingsstudies vast. Het landschap interesseerde hem weinig. Actie en beweging boeiden hem voortdurend, en veel terugkerende onderwerpen zijn dan ook danseressen en paardenrennen. Zijn voorkeur ging ook uit naar flikkerend gas- of kaarslicht van schaars verlichte schouwburgen en garderobes. Met behulp van foto’s wist hij momenten vast te leggen, die met het blote oog niet zijn te registreren. Vooral toen zijn ogen slechter werden, begon hij meer en meer met houtskool en pastel te werken. Op latere leeftijd werd hij uiteindelijk bijna volledig blind; maar ook dan bleef hij aan het werk en maakte kleine uit was, die hem ook als plastisch kunstenaar een bijzondere faam bezorgden. Zijn vroegste beeldhouwwerken zijn van na 1865. Hij stierf op een late septemberdag van 1917 in dezelfde plaats als waar hij ter wereld was gekomen, de stad van de kunst; Parijs. Bij zijn dood bleven er in zijn atelier meer dan zeventig beeldjes in was over, die niet vóór 1921 in brons werden gegoten. Het waren beeldjes van naaktfiguren, van paarden, en in het bijzonder van danseressen, weinig afgewerkt, maar met een weergaloos gevoel voor overwicht en beweging gemodelleerd. De Ballerina, van groter formaat, is het enige werk dat geheel voltooid is. Terwijl Degas’ andere beelden door sommige 20ste eeuwse critici zijn uitgeroepen tot “impressionistische” werken, zou niemand met enige mogelijkheid deze term kunnen toepassen op “Het danseresje”. Zij behoort eerder bij een traditie van superrealistische beelden van gekleurde was, in combinatie met echte kleren en echt haar, die gedurende de renaissance en de barok een belangrijke rol heeft gespeeld maar in de 19e eeuw alleen overleefde in de vorm die bekend is van Madame Tussaud in Londen en haar equivalenten elders.
Analyse:
Pre-iconografie; Het slanke meisje staat rechtop met gestrekte benen. Haar rechter been staat schuin naar voren terwijl ze steunt op haar linker been. Haar beide voeten staan naar buiten gericht maar plat op de grond. Haar schouders staan naar achteren en ze kijkt naar schuin naar boven, recht voor zich uit. Haar armen hangen gestrekt achter haar rug. Ze draagt een gele tutu en een eveneens geel lijfje. Het lijfje heeft hetzelfde uiterlijk als de rest van het beeld. Verder draagt het wassen model nog roze stoffen schoentjes. De schoenen van De Ballerina daarentegen zijn een geheel met het beeld. Het haar van het meisje doet vet aan en hangt in een staart achter haar hoofd. Het is samengebonden met een wit stoffen lint. Ze heeft een bol gezicht en een grote neus voor een meisje. Haar ogen zijn half gesloten, haar lippen op elkaar. Het meisje heeft lang ponyhaar dat haar hele voorhoofd bedekt. Haar benen hebben horizontale rimpels, voornamelijk onder de knieën en boven de enkels.
Materiaal en techniek; Degas’ favoriete materiaal was bijenwas en bij gelegenheid plasticine of gips. Hij heeft zelf het bronzen afgietsel van zijn dansersje nooit gezien. Pas na zijn dood werden deze door Adrien Hébard vervaardigd. Opmerkelijk is, dat het lijfje van het danseresje en de ballerina met was zijn bedekt. Hierdoor heeft het stoffen kledingstuk het uiterlijk van een gebeeldhouwd stuk gekregen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
er bevinden zich meerdere gevaarlijke virussen op scholieren.com.. zouden jullie hiernaar willen kijken..?
bij voorbaat dank
jhv
17 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Yo...is een goed stuk van jou over dat ballerina-beeldje. Maar ik moet een belangrijk ding weten: Waar staat dat ding tentoongesteld? Misschien staat het wel in het verslag, maar ik kan het er niet uit halen...
Hey alvast bedankt voor de moeite.
Nick
21 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hoi....
Leuk stuk, ik heb het stuk erguh goed kunnen gebruiken. Voor CKV heb ik 20 uur gekregen.
MERCI....
21 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
dank, waardevol stukje, niet voor een werkstuk of zo maar gewoon om na te lezen.
groet, Paul
19 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Hai Danny, bedankt voor je studie, ik heb hem ook gebruikt voor mijn opdracht van de pabo,
Harstikke bedankt!!!
Karin
17 jaar geleden
Antwoorden