Walvissen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 646 woorden
  • 19 februari 2003
  • 223 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
223 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

KENMERKEN

De walvissen horen tot de afdeling van de gewervelden, omdat: -Ze hebben een inwendig skelet. -Ook heeft de walvis een wervelkolom die is opgebouwd uit allemaal wervels. -Dit zijn de kenmerken van de gewervelden en daar voldoen ze allemaal aan.

De walvissen horen tot de groep van de zoogdieren, maar vertonen toch wel wat afwijkingen van deze groep. Eerst dachten de mensen ook dat de walvis tot de groep van de vissen behoorde, omdat hij daar veel kenmerken van heeft: -ze hebben geen uitstekende delen aan hun lichaam zoals de meeste zoogdieren -ook heeft de walvis een spuitgat bovenop zijn kop terwijl de meeste zoogdieren de neusgaten naar voren hebben zitten. -ook hebben de walvissen een rugvin en staartvin net als de vissen dat hebben. -ook leven de meeste zoogdieren op het land en ademen lucht en de walvis leeft in het water en ademt door het water.

HET LEEFMILIEU

De walvis leeft in het water ( meestal in oceanen ) er zijn vier verschillende soorten oceanen ook wel ecologische zones genoemd: - De eerste ecologische zone waar ik het over heb is het getijdegebied, hier komen de walvissen bijna nooit, want in dit gebied leven veel roofdieren en veel soorten vissen, want deze dieren verkiezen zo`n stuk oceaan om te paren. - De tweede ecologische zone heet het continentale plat, daar komen walvissen wel vaak voor, want op deze plaatsen leeft het voedsel van walvissen. Deze zones liggen meestal 70 kilometer van het vaste land af en zijn gemiddeld 200 meter diep, de breedte van zo`n gebied hangt af van of een gebied veel bergen en andere dingen die het landschap relief geven heeft. - De derde ecologische zone heet de continentale helling, ook wel de bathyzone genoemd. Dit is een helling tussen het continentale plat en de zeebodem deze hellingen komen meestal op een diepte van zo`n 200 tot 1100 meter onder het zeeniveau voor. - De vierde ecologische zone heet de zeebodem, hier leven de walvissen ook heel veel omdat deze zeebodem 40% van alle oceanen bestrijkt. Dit gebied is erg plat en hoe diep het ligt verschilt nogal, de gemiddelde diepte van zo`n zeebodem is 4000 meter. Op deze diepte leven maar weinig dieren omdat het daar koud en donker is. Ook groeit op die diepte geen voedsel voor de meeste dieren.

HET VOEDSEL

De baardwalvissen (ook wel baleinvissen genoemd)hebben baarden (ook wel baleinen genoemd) in hun mond die als een soort zeef werken, de walvissen zwemmen dan door het water en doen hun bek dan zo wijd mogelijk open door de plooien in zijn keel uit te zetten, zodat er van alles naar binnen komt. (het water word als water in hun mond gefilterd). Het voedsel ze eten blijft dan in die baarden hangen en naar een tijdje sluit de walvis dan weer zijn bek. Dan eet hij al die plankton (massa`s kleine plantjes en kleine dieren) en kleine dieren op. Een baardwalvis eet voornamelijk dingen zoals: Sardines, haringen, plankton en andere kleine diertjes. De tandwalvissen vangen hun voedsel door middel van hun tanden daarmee vangen ze zoogdieren of vissen en eten die dan op. Doordat de tandwalvissen zo`n grote kaken hebben kunnen ze ook grote dieren eten. (zeeleeuwen, zeehonden en soms ook nog een kleinere dolfijn). De prooien van een tandwalvis worden ook niet allemaal op een en de zelfde hoogte gevangen. Die dieptes kunnen verschillen van net onder de zeespiegel tot honderden meters onder de zeespiegel. Op die honderden meters diep kan een walvis bijna niks zien of horen, daardoor denken wetenschappers dat ze op die hoogtes hun prooien vangen door middel van echolocatie ( ze stoten geluiden en als die dan tegen de prooi aan komen kaatsen die terug en zo kunnen ze hun prooi z`n positie ontdekken. Het voedsel wat de tandwalvissen voornamelijk eten veel soorten vis waarvan meestal de haring wordt gegeten, zeeleeuwen, pijlinktvissen en zeehonden.

REACTIES

M.

M.

mooi werkstuk

19 jaar geleden

J.

J.

Dit is toch geen voledig werkstuk wat had je er op een 6

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.