Walvissen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 469 woorden
  • 1 maart 2001
  • 193 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
193 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

VOORWOORD
Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik het leuke beesten vind en ik wat meer over ze wilde weten.

INLEIDING
Dit werkstuk gaat over walvissen; over hun leefgewoontes en hun uiterlijk.

HOOFSTUK 1: UITERLIJK
Walvissen hebben een lang rond lijf met aan de zijkanten een vin. De kop zit vast aan de romp. Een walvis heeft dus geen nek. De meeste walvissen zijn zwart of grijs. Vaak zit de huid van de walvis vol met kleine schelpdieren zoals zeepokken en eendemosselen, ze bijten zich vast in de huid van de walvis. Daardoor lijkt het wel gevlekt. Walvissen kunnen goed met hun huid voelen. Onder de huid zit een dikke speklaag. Als een walvis z'n bek open doet lijkt het net een donkere tunnel. De ogen van de walvis zitten bij de hoeken van z'n nek. Walvissen kunnen niet goed zien, maar wel goed horen. Hun oren hebben geen oorschelp. De walvis heeft 2 neusgaten boven op zijn kop. Als een walvis onder water duikt gaan de neusgaten dicht. Als de walvis weer boven komt spuit hij de lucht eruit en gaat de frisse lucht weer in de neusgaten. Walvissen hebben sterke staarten. Als hij zwemt beweegt de staart op en neer. Zo komt hij vooruit. Sommige walvissen kunnen zo hard zwemmen dat ze een snelvarend schip bij kunnen houden!

HOOFDSTUK 2:JONGEN
Jonge walvissen groeien bijna een jaar in de buik van de moeder. Als het jong geboren wordt is er altijd een ander wijfje in de buurt. Ze helpt dan de moeder van het jong. Als het jong geboren wordt komt eerst zijn staart eruit. (het jong wordt natuurlijk ONDER water geboren). Het jong wordt ook wel kalf genoemd. Het walvisjong moet snel vet worden, anders kan hij niet mee naar het koude water; daarom heeft zijn moeder vette melk voor het jong. De moeder houd het jong constant in de gaten. Als het jong niet gezond is wordt het in de steek gelaten.

HOOFDSTUK3:DE GROTE TOCHT
In de herfst gaan de walvissen op reis. De hele dag en nacht zwemmen ze door. Ze blijven dicht bij het land, dat is gevaarlijk want er zijn veel walvisjagers. Ze gaan op reis naar een rustig en warm plekje waar geen mensen komen. Daar paren ze ook. Vlak voor de reis eten ze extra veel want onderweg kunnen ze haast niet eten.

HOOFDSTUK4:WEETJES
De blauwe vinvis is de grootste walvis ter wereld, hij kan 30 meter lang worden.

Je hebt ook baardwalvissen, die hebben in plaats van tanden haren in hun bek, zogenaamde baleinen.

De kleinste walvis is de bruinvis.

Je hebt ook bultruggen, ze heten zo omdat ze allemaal bulten op hun rug hebben.

De potvis kan 20 meter lang worden.

BOEKENLIJST: ZEEDIEREN;ANDRE CLEAVE
WALVISSEN;SCHRIJVER ONBEKEND

Nawoord: ik heb veel van dit werkstuk geleerd omdat het m'n lievelingsdieren zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.