Vis in een vissenkom: dieronvriendelijk

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas aso | 1121 woorden
  • 8 februari 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De bokaal (of viskom)

Het probleem
Een viskom zorgt ervoor dat vissen reeds na enkele weken of in betere gevallen een jaar of twee al sterven. Wat veel te vroeg is aangezien een goudvis 20 tot 40 jaar kan worden met een goede verzorging. Sommige vissen worden ook gewon niet meer als dier behandelt, maar eerder als plant, af versiering.

Een restaurateur op een beurs in IJmuiden plaatste ooit op alle tafeltjes een eenvoudig glas met twee goudvissen erin. Bezoekers gooiden er soms bierresten en sigarettenpeuken in. Iedere ochtend werden de dode goudvissen door nieuwe vervangen. Ook in televisieprogramma's komt soms een tijdelijke goudviskom voor.

Waarom zo’n bokaal niet deugt:
In de eerste plaats is de goudvissenkom natuurlijk veel te klein. De kleine viskommen bevatten maar enkele liters water, grotere bokalen bevatten in het beste geval 10 tot 15 liter water. Dit is veel te weinig aangezien de goudvis (en ook andere vissen) minstens 250 liter nodig hebben.

De belangrijkste gevolgen zijn:
• Snellere vervuiling: In de meeste gevallen kan in zo’n bokaal geen filter geplaatst worden, of de meeste mensen vinden het gewoon niet mooi, alhoewel het noodzakelijk is en zéker in een heel kleine ruimte.
• Snellere stijging van de temperatuur (of daling). Ook een verwarmingsapparaat wordt achterwege gelaten in bijna alle gevallen.
• Door de komvorm is het wateroppervlak dat direct met de lucht in contact komt, veel te klein is. Daardoor dreigt voortdurend het zuurstofgehalte van het water te laag te worden.
• Geen interessant en afwisselend leefmilieu: Plaatsen waaraan ze zich kunnen oriënteren, verschuilen, afstand tot andere goudvissen kunnen houden en naar voedsel kunnen zoeken ontbreken.
• Nauwelijks bewegingsruimte. Een vis, ook een goudvis, is er op gebouwd om flink te kunnen zwemmen! In een kom kunnen ze alleen maar kleine rondjes draaien, hierdoor groeit ook hun rug krom.

Wetgeving
In de Italiaanse gemeente Monza, vooral bekend vanwege zijn formule 1-circuit, is er een verbod om goudvissen in een bokaal te houden. Deze wet is er sinds juli 2004, toen de gemeenteraad stemde op een reglement waarop de inwoners met hun huisdieren moeten omgaan. Andere Italiaanse gemeenten hebben ook ene reglement over huisdieren aangenomen, naar een internationale wet van 1991. Maar de passage over de goudvis is uniek voor Monza.
In België is het houden van vissen in een bokaal niet expliciet verboden. Volgens Michel Vandebosch van GAIA “moet je geen dierenrechtenactivist zijn om te weten dat je vissen niet in een bokaal mag houden”.

Vandebosch zou het een goede zaak vinden als er in België ook een dergelijk verbod komt. In België zou dit wel op federaal, en niet op gemeentelijk, niveau moeten worden geregeld. Helaas is dit nog altijd niet het geval.

Oplossing
Het uitgangspunt dient te zijn dat goudvissen zoveel mogelijk naar hun aard gehouden dienen te worden. Een flinke, diepe vijver is dan natuurlijk het best. Maar als we ze in een aquarium houden, dan dienen ze, als ze ongeveer 15 tot 20 centimeter lang zijn, wel over tenminste 250 liter water te beschikken. Dat komt neer op een aquarium van 100x50x50 centimeter.Zolang de goudvissen kleiner zijn, kan ook met een kleiner, maar wel rechthoekig aquarium volstaan worden. Heel belangrijk is verder dat de goudvissen in het aquarium over een interessante, afwisselende omgeving beschikken. Diverse waterplanten, stenen en een zandachtige bodem zijn dan ook absolute vereisten. Goudvissen zijn sociale dieren en dienen dus niet in hun eentje, maar in kleine groepjes van, volgens deskundigen, ongeveer tien vissen gehouden te worden. Hierbij zijn ze voortdurend op zoek naar voedsel. Wat ze hierbij heel graag doen is met hun snuit in de bodem wroeten, het zogenaamde grondelen. Dit biedt de dieren de noodzakelijke afleiding en beweging en houdt ze psychisch en lichamelijk gezond.

Het vissenzicht
Algemeen
De ogen van de vis zijn meestal rond en groot. Meestal zitten de ogen duidelijk opzij van de kop en een vis ontvangt dan ook, anders dan de mensen 2 verschillende beelden .Ze kunnen hun ogen, net als de andere gewervelde dieren, door middel van hunoogspieren van boven naar beneden en van voren naar achteren bewegen. Vissen hebben geen oogleden en ook geen traanklier, daar het oppervlak niet vochtig hoeft te worden gehouden. Het “scherp stellen” van de ooglens hard en bolvormig) , het dichtbij of veraf kijken, gaat bij een vis anders dan bijvoorbeeld de mens. Bij de mens wordt de ooglens ingesteld door de vorm van die lens te veranderen (platter of boller). Bij een vis wordt het oog ingesteld om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien door de ooglens naar voren of naar achteren te bewegen (dichter of verder van het netvlies).
De kleuren van de beenvissen zijn vaak zeer gevarieerd en helder. Het is dus niet zo verrassend, dat de vissen over het algemeen goed kleuren kunnen onderscheiden. Dat wil echter niet zeggen dat een vis de kleuren op dezelfde manier “ziet” en van elkaar onderscheidt als de mens. Een goudvis kan bijvoorbeeld twee verschillende kleuren alleen maar goed van elkaar onderscheiden, als ze allebei even helder zijn.

Door het wateroppervlak
Even eens stukje fysica herhalen:
Als licht van de ene naar de andere stof gaat, verandert de lichtsnelheid doordat de massadichtheid van deze stof anders is. Het licht dringt niet altijd door, het weerkaatst ook voor een stuk (als de invalshoek groter is dan 48°= totale reflectie)) en een ander stuk wordt geabsorbeerd.
De brekingsindex van water is 1,33. Als een lichtstraal van lucht naar water gaat, gaat die van de normaal weg (afgebroken).
Als uw goudvis in het aquarium naar bovenkijkt, ziet deze dus via weerkaatsingen ook de zijkanten en de bodem van het aquarium (de weerkaatsing werkt in beide richtingen).

Net boven zichzelf ziet de goudvis een samengeperst en dus verkleint zicht van de wereld. Bovendien lijkt een voorwerp in het water dichter bij het wateroppervlak te zitten dan het in werkelijkheid is.
Deze breking zorgt voor dus voor illusies: zowel de plaats als de grote ga je anders zien.

Door de glazen ronde wand van de kom
Ook hier wordt licht gebroken, het centrum lijkt ongeveer het zelfde, maar naar de rand toe wordt het beeld meer uitgetrokken. Maar aan de rand zelf wordt alles samengeperst.
Dit beeld wordt dikwijls gebruikt door fotografen, en noemt het fisheye view effect. Hieronder enkele voorbeelden:


Besluit: wordt een goudvis zat in een kom:
Een goudvis wordt niet zat in een kom: hij wordt hoogstens wat duizelig door de bolle wand. En door het kleine volume kan hij vlug ziek worden, een kromme rug krijgen,… dus wel een kortere levensduur.

Bronnen:
elseviers aquarium encyclopedie => het zicht van de vissen
geheimen der dierenwerled: vissen => het zicht van de vissen
http://www.belga.be/NL/home.asp?lang=NL => artikel over verbeiden bokaal in Italië, enkele maanden geleden.
Google, afbeeldingen, fisheye view
http://www.animalfreedom.org/paginas/column/goudvis.html
Mail naar wetenschapper (bioloog)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.