Verslavingen

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 514 woorden
  • 20 februari 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Deelonderwerpen:
Inleiding, Soorten verslavingen, Roken,
Alcohol, Drugs, Gokken,

Inleiding: Verslaving:
Je doet wel eens iets omdat je het lekker vind snoep eten of een lekker koekje. Mensen die verslaaft zijn roken een sigaret of onder spul niet omdat ze het lekker maar omdat ze het nodig hebben. Als je er eenmaal mee begint kun je niet meer zonder.

Soorten verslavingen:
Je hebt verschillende soorten genotmiddelen om eraan verslaafd te raken. Bijvoorbeeld, Roken, Alcohol, Drugs. Maar bijvoorbeeld ook aan gokken! Als je een zware verslaving wilt bestrijden dan kun je het beste een afkickcentrum opzoeken, daar word je geholpen af te kicken.

Roken:
Roken is zeer slecht voor je gezondheid.

Je hebt filter en shag.Shag is slechter dan filter omdat het meer nicotine door laat.
Als iemand sigarettenrook tegen een witte doek aan blaast dan zie je een bruine
aanslag. Die bruine aanslag noemen we teer. Één sigaret bevat 5 tot 30 milligram teer. Het ligt aan soorten of er veel of weinig teer in je sigaret zit. Van teer kun je op den duur longkanker krijgen. Als je er op tijd bij bent kun je er nog iets aan doen maar als je er te laat bij bent ga je dood. In een sigaret zit ook nicotine. In 1 sigaret zit 0,5 tot 3 milligram nicotine.
Nicotine heeft een duidelijke werking op het lichaam. Nicotine zorgt ervoor dat de roker verslaaft raakt. En het zorgt ook voor adervernauwing. Mensen krijgen de rook van een sigaret soms onbewust binnen bijvoorbeeld je ademt de rook in van een ander. Dat noem je passief roken

Alcohol:
Alcohol is een stof met sterk verslavende eigenschappen.
Iedereen drinkt wel eens ooit een biertje maar dan zijn ze nog niet verslaafd.
Er zijn in Nederland zo’n 250.000 mensen die wel verslaafd zijn.
Die kunnen niet meer van alcohol afblijven en hun lichaam is er aangewend.
Wanneer ze geen alcohol drinken worden ze erg ziek en daarom hebben ze het nodig elke dag.
Lichamelijke Afhankelijkheid noemen we dat. Alcohol wordt in het bloed opgenomen en komt overal in je lichaam. Alcohol komt ook in je hersens. Je word dan vaak wat minder helder. Je raakt dan in een soort roes waardoor je minder controle op gebeurtenissen hebt.

Drugs:
Je hebt allerlei soorten drugs.

De meeste mensen denken dat allerlei verschillende drugs allemaal op de zelfde manier werkt.
Dat is niet waar, de ene drugs werkt verdovend, door een anderen voel je je weer opgewekt en weer anderen zorgen er voor dat je dingen anders ziet of voelt. Je hebt twee soorten drugs. Hard drugs en soft drugs. Hard drugs is in Nederland verboden, soft drugs mag wel. Hard drugs is : Heroïne, cocaïne, speed en XTC. Het hebben van XTC is dus verboden.

Gokken:
Gokken is voor veel mensen een leuk tijdverdrijf. Het is spannend en soms kun je er veel geld mee verdienen. Sommige mensen doen altijd mee aan loterijen en andere staan altijd achter de fruitautomaat. Veel mensen zijn erop tegen want je verliest behoorlijk je geld ermee. Niet met alleen Gokken maar ook met de andere genotmiddelen die hierboven werden vermeld.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.