Inhoudsopgave:

Grote katachtigen
Dichtbegroeide streken
Sluipen door het gras
Een spannende strijd
Geurvlaggen en brulgeluiden
Klauwen
Indringers
Leefwijze
Twee-vier jongen
Zwemmen
Gebit
Rassen
Uitgestorven soorten tijgers
Bestaande soorten tijgers
De Javaanse tijgers
De Balinese tijger
De Siberische tijger
De Sumatraanse tijger
De Zuid-Chinese tijger
De Indo Chinese tijger
De Bengaalse tijger
Waar stamt de tijger van af

-Grote Katachtige

Tijgers zijn katachtigen roofdieren. Ze zijn de grootste katachtigen. De tijgers zijn heel zeldzaam.Er zijn nog maar 5 soorten tijgers op de hele wereld.Zoals de Indonesse tijger, de Chinese tijger, de Siberische tijger, de Sumatraanse tijger en de Bengaalse tijger. Sommige tijger leven in warme streken, andere in hoog in de bergen of op de koude vlakten.

-In dichtbegroeide streken

Tijgers uit warme streken zijn bijvoorbeeld de Bengaalse tijger, de Sumatraanse tijger en de Chinese tijger. Ze leven in dichtbegroeide grasvelden en rietvelden of in de tropische regenwouden, liefst in de buurt van water. Overdag, als het heet is, zoeken ze schaduwrijke plekjes op, in grotten, of in poeltjes en moerassen. Tijgers zwemmen graag en dat is bijzonder voor katachtigen. Leeuwen, panters, poema's en ook de gewone huiskat zul je niet gauw in het water zien gaan. Maar klimmen doen de tijger niet graag. Daar zijn veel andere katachtigen weer goed in.

-Sluipen door het gras

Om dat de tijger zwarte strepen heeft zie je hem niet als hij in hoog gras zit zo kan hij makkelijk op voedsel jagen zoals:herten,antilopen,buffels,zwijnen en zebra’s. Hij besluipt ze vanuit het gras en maakt op het juiste moment een snelle sprint. Hij doodt het slachtoffer met een beet waarbij de nek van de prooi breekt. Het voedsel wordt naar een rustig plekje gesleept, en dan pas kan de tijger aan de maaltijd beginnen. Het liefst jaagt hij tegen de avond als het koeler is geworden. De tijger is heel gespierd en dus erg sterk. Over het algemeen is de tijger sterker dan de Leeuw.

-Een spannende strijd

het is niet gemakkelijk voor een tijger om een prooi te vangen. Om dichtbij te komen, moet er voldoende hoog gras zijn om zich te bedekken zodat de prooi hem niet ziet. Voor de sprint moet hij al zijn krachten verzamelen om de vluchtende prooi te kunnen grijpen. Heel vaak is de prooi de tijger te snel af ong. 1 op de 20 pogingen lukt. Soms jagen ze daarom met z’n tweeën om de prooi makkelijker te vangen. De ene drijft de prooi in de goede richting, de ander gaat erachter aan. Meestal zijn het de oude dieren, of soms de hele jongen dieren die het slachtoffer worden. Als er weinig voedsel is, vangt een tijger soms een aapje of een stekelvarken. Hij eet zelfs vissen, en heel af en toe vangt hij een schildpad of een krokodil als er echt niets meer te eten valt.

-Geurvlaggen en brulgeluiden

De tijger leeft meestal in zijn eentje in een territorium. Een territorium is een begrensd gebied waarin een dier leeft en dat hij tegen soortgenoten verdedigt. Sommige territoria (meervoud van territorium) overlappen elkaar (grenzen aan elkaar), daar vinden zo nu en dan ontmoetingen plaats. Grenzen worden aangegeven met geurtjes en krabsporen. Tijgers sproeien af en toe een mengsel van kliervocht en urine tegen bomen, struiken of rotsblokken. Ze begraven hun mest op vaste plaatsen. Geurvlaggen worden niet alleen gebruik om een gebied af te grenzen, de tijger kan er ook contact mee onderhouden. Soms brullen tijgers om elkaar te begroeten, of om te laten weten waar ze zijn.

-Klauwen

Met zijn lange scherpe nagels slaat de tijger zijn prooi en haalt hij het slachtoffer naar zich toe, om het met een beet in de nek of de keel af te maken. Net als alle katachtigen, trekt de tijger deze vlijmscherpe nagels in terwijl hij loopt. Twee paar pezen (de uiteinden van spieren) trekken het laatste teenkootje, waar de nagel aan vast zit, omhoog. Zo loopt de tijger zacht op zijn fluwelen zolen. Pas als er gevaar dreigt of als hij in de aanval gaat worden, duwt hij zijn nagels als knipmessen naar buiten, klaar om toe te staan. Tijgers zijn teengangers. Dat wil zeggen dat bij het lopen alleen hun tenen de grond raken. Aan zijn voorpoten heeft hij vijf tenen. Aan de achterpoten heeft de tijger vier tenen.

-Indringers

Mannetjes verdedigen hun gebied veel feller dan vrouwtjes. Ze ruiken als er een ongewenste indringer naar binnen is gekomen. Mannetjes op doorreis worden meestal verjaagd. Tegen een vrouwtje binnen het territorium maakt een mannetje veel minder bezwaar.

-Leefwijze

In tegenstelling tot leeuwen, die in knusse gezinnetjes leven, kennen tijgers geen familieleven. Dat heeft met de voedselvoorziening en de jachtwijze van de tijger te maken. Tijgers jagen alleen en elk dier heeft een groot jachtgebied nodig om aan voldoende voedsel te komen. Alleen als de tijger een bronstige tijgerin opmerkt, gaat hij haar opzoeken om met haar te paren. Meestal is dat in de late winter of het vroege voorjaar. Alleen tijdens de paartijd, die zo'n twee tot drie maanden kan duren, blijven de tijger en de tijgerin in elkaars buurt, al blijven ze intussen wel voor eigen rekening op jacht gaan.

-Twee tot vier jongen

In de paartijd komen een mannetje en een vrouwtje samen. Tijdens de paring bijt het mannetje in het nekvel van het vrouwtje. Na 3.5 maand worden er twee tot vier jongen geboren. De draagtijd hiervoor is ongeveer zo'n 100 dagen. Ze zijn nog blind en wegen ongeveer 1kg als ze geboren worden. Ze hebben wel al een dikke vacht. Alleen de moeder zorgt voor hen. De jongen liggen in een nestje, goed verstopt in het struiken. Pas als ze twee maanden oud zijn, verlaten ze voor het eerst hun nest. Zes maanden lang drinken de kleintjes melk bij de moeder. Daarna moeten ze leren om zelf een prooi te vangen.

-Zwemmen

De tijgers is een goede zwemmer, net zoals bijna alle zoogdieren. Jonge tijgers leren het zwemmen spelenderwijs van hun ouders. Kort na de geboorte al kunnen ze zich spartelend boven water houden. Binnen de kortste keren veranderen ze in echte zwemkampioenen. In tegenstelling tot leeuwen, panters, poema's en de gewone huiskatten houden tijgers echt van water, ze voelen zich erin thuis. Water biedt hen afkoeling tegen de tropische hitte en een goede schuilplaats van waaruit ze het wild kunnen bespieden. Vaak gaan ze in het water met succes hun prooi achterna.

-Gebit

Het gevaarlijkste wapen van de tijger is zijn gebit. Zijn gebit is typisch dat van een vleeseter. De vier lange hoektanden, scherp als speer, vallen het meest op. Als hij die eenmaal in de nek van zijn slachtoffer heeft gebeten, heeft het dier geen enkele kans meer om te ontsnappen. Vergeleken met die hoektanden zijn de snijtanden klein. Ze dienen dan ook niet voor om er het vlees mee te snijden, zoals wij dat doen. Daarvoor beschikt de tijger over doeltreffende knip kiezen in de buurt van zijn mond hoeken. Daar kunnen de kauwspieren de grootste kracht uitoefenen. Knipkiezen uit boven- en onderkaak werken samen als een schaar, waarmee de tijger het vlees in stukken snijdt. Met zijn voortanden schraapt hij de laatste vleesrestjes van de botten.

-Rassen

De soorten: vroeger waren er 9 soorten tijgers. Nu zijn het er nog maar 5. De jagers hebben zoveel op ze gejaagd en daarom zijn ze nu uitgestorven.

-De uitgestorven soorten tijgers:
1. -De Javaanse tijger is uitgestorven in 1978.
2.- De Balinese tijger is uitgestorven in 1937.
3. De Kaspische tijger is uitgestorven in1973.
4. De Sabeltand tijger is geen echte tijger maar behoord er wel onder.

-De bestaande soorten tijgers:
1. -De Bengaalse tijger, zijn er nog ±5000 van
2. -De Indo Chinese tijger.
3. -De Zuid Chinese tijger, zijn er nog ±30 van
4. -De Sumatraanse tijger, zijn er nog tussen 600-800 van
5.- De Siberische tijger, zijn er nog ± 350 van

-Javaanse tijger

Deze tijger heeft op het eiland Java geleefd, hij is in 1978 uitgestorven.De Javaanse tijger lijk op de Sumatraanse tijger alles de kleur van de Javaanse Tijger was donkerder.

-De Balinese tijger

De laatste Balinese tijger is doodgeschoten in 1937. Het leefgebied van de tijger bestreek het Indonesische eiland Bali.

-De Siberische tijger

de Siberische tijger is de grootste en de zwaarste tijger ter wereld. Hij weegt wel 500 kg. De vacht is lichtoranje met donkerbruine strepen. De kop van de Siberische tijger is veel breder dan die van andere tijgersoorten. Verder leeft de Siberische tijger voornamelijk in Rusland, maar ook in Korea en China.

-De Sumatraanse tijger

de Sumatraanse is de kleinste tijger die nog leeft. Hij wordt maximaal 2.7 meter lang en 150 kg zwaar. Er leven nog maar tussen 600-800 Sumatraanse tijgers in de hele wereld. Die 600-800 tijgers leven op Sumatraanse een eiland in Indonesië. De vacht van een Sumatraanse tijger is donkeroranje met zwarte strepen.

-De Zuid-Chinese tijger

Deze tijger is bijna uitgestorven er zijn er nog maar ±30 van maar zoals de naam als zegt leeft hij in Zuid China.

-De Indo Chinese tijger

Deze tijgersoort leeft vooral in: Cambodja, Laos, Maleisië , Myanmar, Thailand, Vietnam. De Indo Chinese tijger lijkt op de Bengaalse, maar is kleiner en de vacht is donkerder van kleur. Verder is de vacht in de buurt van het hoofd meer gevlekt dan gestreept.
De Indo Chinese tijger behoorde eerst tot de Bengaalse tijger hij werd pas in 1968 tot een aparte soort tijger erkend.

-De Bengaalse tijger

De Bengaalse tijger word ook wel de Indische tijger of de Koning tijger genoemd.Hij komt vooral voor in Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, en Nepal. De Bengaalse tijger word zo’n 2,5 meter lang en 180kg zwaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

bij de inhoudsopgaven staat er aan het eind waqar stamt de tijger van af maar als je aan het eind kijkt staat het er niet

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

$.

$.

hey je hebt een prachtig werkstuk gemaakt.
waar heb je die informatie gehaald????

stuur iets terug!!!!!
gr.$teffie

13 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast