Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Scoliose

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 605 woorden
  • 4 maart 2004
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is Scoliose? Voor veel mensen is scoliose een vreemd en onbekend woord. Toch komt het veel voor; van de duizend mensen hebben er ongeveer veertig scoliose en vier daarvan hebben het in ernstige vorm. Scoliose is een zijwaartse kromming van de wervelkolom. Het is een veelvoorkomende afwijking bij kinderen, vooral bij meisjes. De wervelkolom kan aan één kant kromgroeien waardoor en één of twee bochten ontstaan. Daarbij draait er in het geval van een scoliose de wervelkolom ook nog eens om haar as waardoor wanneer ze groter worden. Wanneer ze bijvoorbeeld aan sport doen, raken ze een bochel (ook wel gibbus genoemd) ontstaat, door de bolling van de ribben. Zo’n bochel kan (vooral bij kinderen) lijden tot problemen sneller buiten adem. Ook hebben ze vaak erge last van rugpijn en kortademigheid en in de ernstigste gevallen kunnen er zelfs hartklachten voorkomen (!). Dat komt omdat, door de vervorming van de ribben, vaak de longen en soms ook het hart worden afgeklemd en er dus minder ruimte voor ze is. Bij wie komt Scoliose vooral voor? Scoliose komt veel voor bij kinderen en volwassenen, meestal ontstaat deze klacht al in de kinderjaren, de leeftijd dat een scoliose ontstaat, is vaak tussen het tiende of elfde levensjaar, dit is ook de groeifase van kinderen. Deze scheefstand van de wervelkolom kan lage rug- nek- en pijnklachten tussen de schouderbladen veroorzaken, soms gaat dit ook zeg maar samen met groeipijnen.
Wat kan je er zelf aan doen om de scoliose tegen te gaan en als er geen genezing is, hoe kun je dan leven? Omdat scoliose niet te voorkomen en ook niet te genezen is, moet je er, als je het hebt, maar mee leren leven. Doctoren kunnen proberen om je toestand te stabiliseren en soms een afwijking een beetje te corrigeren. Eén ding is wél zeker: dat scoliose een gevolg zou zijn van een verkeerde houding op de schoolbanken of het sleuren met te zware boekentassen, is maar een fabeltje. Ook heeft scoliose niets te maken met zwakke botten omdat een kind te weinig melk zou drinken. Als je dan toch scoliose hebt, is het belangrijk om gezond en goed te leven. Zo is een goede stoel en een goed bed erg nodig om goed uit te kunnen rusten. Ook zijn sporten zoals zwemmen en fietsen en sommige balsporten ook heel goed. Verder moet je geen dingen gaan doen zoals zware dingen dragen en je rug overbelasten. Ook is goede rust nodig om niet overspannen te raken. Met wat steun, doorzettingsvermogen en kracht is het best mogelijk om het scoliose te leven. Hoe ontstaat een scoliose? De echte scoliose is een misvorming die vroeg begint. Vaak al in de kleuterjaren, waarin de afwijking zeer ernstig kan zijn. Ook de puberteit is een periode waarin een scoliose zichtbaar wordt. Over de oorzaak van de niet-structurele scoliose is nog weinig bekend. Zeker is dat erfelijkheid een rol speelt. Scoliose lijkt een fout te zijn in de groei van het zachte weefsel, dat de wervelkolom ondersteunt.Van invloed op de ontwikkeling van een scoliose is : • de leeftijd waarop de scoliose ontstaat, hoe vroeger des te meer kans op verslechtering; • de aard van de scoliose. De niet-structurele scoliose is vaak sterk stijgend; • de plaats van de scoliose. Hoe meer de bocht is, hoe meer toenemend de ontwikkeling. Meestal begint de scoliose zich langzaam te ontwikkelen om later, tijdens de groei, •toenemend te zijn. Secundaire afwijkingen ten gevolge van de scoliose, kunnen optreden aan de ribben en
de groeiplaten van de wervels. Hierdoor ontstaan structurele afwijkingen die na de puberteit nog kunnen verergeren
en op latere leeftijd klachten kunnen veroorzaken.

REACTIES

L.

L.

deze site is echt handig!
Hierop vond ik alle informatie die ik nodig had voor BIO!
Bedankt

13 jaar geleden

M.

M.

Dit is een heel goed verslag, waar je echt heel veel informatie over scoliose kan vinden!, ik zelf heb ook een scoliose en ben er aan geopereerd, maar uit deze site haal ik ook nog weer extra informatie, omdat ik er een werkstuk over moet maken,

12 jaar geleden

K.

K.

ik vind dit leuke site spijtig dat er geen prente bijstaan

12 jaar geleden

K.

K.

Het heeft mij enorm geholpen met mijn studie bedankt

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.