SARS

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1457 woorden
  • 16 maart 2004
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Hoe is SARS begonnen?

In november 2002 tot februari 2003 waren er in de provincie Guandong in het zuiden van China ongeveer 300 mensen met ademhalingsproblemen en longontsteking. De artsen konden er niet achterkomen wat voor ziekte het nou was. Later bleek dat het om SARS ging. SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndroom. Dit betekent een ernstige acute luchtwegziekte. In maart 2003 raakte ook het personeel in ziekenhuizen in Hongkong en Vietnam besmet met het SARS-virus. En zo werd het virus verspreid over verschillende landen. Er zijn nu in 27 landen waar SARS geconstateerd is. Hieronder zie je een tabel met landen waar mensen zij geïnfecteerd en de sterftegevallen:

Land Geïnfecteerden Sterfgevallen
Canada 11 geïnfecteerden 3 doden
Groot-Brittannië 3 geïnfecteerden 0 doden
Duitsland 4 geïnfecteerden 0 doden
Hongkong 266 geïnfecteerden 11 doden
China 305 geïnfecteerden 5 doden
Ierland 1 geïnfecteerde 0 doden
Italië 2 geïnfecteerden 0 doden
Spanje 1 geïnfecteerde 0 doden
Frankrijk 1 geïnfecteerde 0 doden
U.S.A 37 geïnfecteerden 0 doden
Zwitserland 2 geïnfecteerden 0 doden
Thailand 5 geïnfecteerden 0 doden
Singapore 69 geïnfecteerden 1 dode
Vietnam 58 geïnfecteerden 4 doden
Taiwan 6 geïnfecteerden 0 doden
In Europa was er ook SARS geconstateerd, maar er is nu geen lokale verspreiding meer.
Waar SARS precies vandaan komt weten de onderzoekers nog niet precies. De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) denkt, dat SARS door een diersoort gedragen wordt, maar dat de dieren er zelf niet ziek van worden. Door evolutionaire veranderingen, kunnen de ziektekiemen die SARS dragen opeens wel andere diersoorten of mensen besmetten. Ze denken dat in dit geval het gebeurd is, in Guandong, doordat een handelaar handelde in wilde civetkatten, die besmet waren het SARS-virus.
Een andere mogelijkheid is, dat mensen al een SARS-virus dragen zonder dat we het weten. Maar door genetische veranderingen kan de ziekte plotseling gevaarlijk worden.
Deskundigen gaan ervan uit, dat SARS veroorzaakt wordt, door het coronavirus, dat is een hele gewone virus dat bijvoorbeeld verkoudheid veroorzaakt. Maar als het coronavirus wordt gecombineerd met een ander virus, kan het gevaarlijk worden voor de gezondheid.
SARS wordt vooral verspreid via hoesten en speeksel. Het SARS-virus blijft ook in leven buiten het lichaam, omdat mensen die in vliegtuigen zaten en niet in de directe omgeving met SARS-patiënten, toch besmet raakten. Dit komt waarschijnlijk doordat de SARS-patiënten, met de hand voor hun mond hoest en even later naar het toilet gingen, de vochtdruppels bleven aan de deurknop hangen en zo werd ander besmet. SARS is minder besmettelijk dan bijvoorbeeld griep.
Zijn er medicijnen tegen SARS?

Eind april 2003 heeft de Amerikaanse directeur Julie Gerberding gezegd, dat het nog zeker een jaar zal duren, voordat er een vaccin is tegen SARS. Andere artsen denken dat het nog wel een aantal jaren zal duren. De artsen denken dat het ontwikkelen van een goed vaccin lang zal duren. Zij denken dat er over 10 a 15 jaar een goede vaccin is. SARS is afkomstig van het coronavirus. Naar het coronavirus is nog nooit onderzoeken naar gedaan, omdat de niesziekte (coronavirus) niet zo belangrijk leek.

Er zijn geen speciale medicijnen tegen SARS. Maar als iemand in Nederland besmet raakt met SARS, dan zijn er wel algemene geneesmiddelen, bijvoorbeeld beademingsapparatuur. De patiënten worden wel geïsoleerd, om besmetting te voorkomen. Verder moet het lichaam zelf de strijd aan met het virus.
In Hongkong proberen ze andere vaccins. Ze spuiten dan een patiënt in, met antistoffen uit het bloed van een patiënt die genezen is van SARS.
Een andere manier die Hongkong gebruikt is een mix van ribavirin en steroïden.
De meeste mensen zouden hierop goed reageren. Maar medische experts uit Canada en Singapore beweren, dat de mix van ribavirin en steroïden geen goede resultaten zouden leveren. Sommige beweren zelfs, dat de mix schadelijk is voor de patiënten.
Om besmetting te voorkomen is het belangrijk om hygiënisch te zijn door bijvoorbeeld je handen te wassen als je gaat eten en als je naar de toilet bent geweest. Je ziet vaak, dat mensen op straat mondkapjes (stofkapjes) dragen, maar dat heeft helemaal geen nut. Alleen voor artsen en verpleegkundigen is het verstandig om ze te dragen, als ze met SARS-patiënten omgaan, want ze hebben dan ook speciale mondkapjes.
In de VS worden meer dan veertig antivirale medicijnen die al op de markt zijn, getest, of het ook gebruikt kan worden tegen SARS. Het gaat om 16 aidsmedicijnen, 13 herpesmedicijnen en 7 griepmedicijnen. Er zijn ook nog 30 medicijnen die nog niet op de markt zijn, die wel tegen SARS gebruikt kunnen worden. De medicijnen zorgen er voor dat het virus zich niet kan innestelen in menselijke cellen. Ook kunnen ze zorgen voor een blokkade, dat het virus zich niet kan gaan voortplanten.
Hoe besmettelijk is SARS?

Het is nog niet duidelijk hoe besmettelijk SARS is. Artsen denken er heel verschillend over. Sommige denken dat het niet zo besmettelijk is. Alleen als je lang met iemand omgaat die besmet is met SARS. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de adem van een besmet persoon inademt, of in aanraking komt met speeksel van een SARS-patiënt.
Andere artsen denken dat het virus veel besmettelijker is. De artsen denken dat, omdat er een heleboel mensen die in hetzelfde appartementencomplex zaten allemaal besmet waren met SARS. Na onderzoek bleek dat er kakkerlakken in het appartement woonden. Waarschijnlijk hebben die SARS verspreid, want SARS kan ook overgedragen worden via uitwerpselen.
Ergens anders raakten ook een aantal mensen besmet die in hetzelfde hotel sliepen, maar ze hadden geen contact met elkaar gehad. Waarschijnlijk is het dus via de lucht overgebracht. Daarom dragen mensen in Aziatische landen mondkapjes. Maar het is nog niet bewezen of die echt helpen.
De tijd tussen de besmetting en de eerste verschijnselen van de ziekte is 2 tot 7 dagen. Dit wordt ook wel incubatietijd genoemd. Buiten het lichaam is SARS naar 1 dag niet meer besmettelijk. Als het virus in ontlasting zit, dan kan het langer in leven blijven.

Veel landen nemen maatregelen zodat SARS niet verspreid wordt. Sommige nemen overdreven maatregelen, zoals bij de Filippijnen. Het is namelijk verboden om te lachen en te praten in alle liften van de luchthaven in de Filippijnse hoofdstad Manilla. Ook kun je een boete krijgen als je binnen de luchthaven op de grond spuwt.
Op luchthavens worden aan reizigers die uit besmette gebieden komen een paar vragen gesteld om zo besmetting in ons land te voorkomen. Er wordt gevraagd of ze luchtwegklachten en koorts hebben, hun lichaamstemperatuur wordt ook opgemeten met een infrarood apparaat.
Een paar maatregelen die zijn genomen om besmetting van SARS tegen te gaan:
- Mensen die besmet zijn of waar een vermoeden van is die besmet zijn met het SARS-virus worden apart gehouden, zodat ze geen andere mensen kunnen besmetten.
- De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgeraden om naar bepaalde delen van China te gaan omdat daar veel besmette mensen wonen. Zo voorkom je namelijk dat de ziekte ook naar andere landen toe komt. Er werd ook een negatief reisadvies uitgegaan naar Toronto, maar die is ingetrokken.
- China heeft een paar weken scholen gesloten, omdat daar SARS was aangetroffen. Ook werden gebouwen gesloten, waar mensen het SARS-virus droegen.
- Een andere maatregel die mensen zelf namen, was dat ze mondkapjes gingen dragen. Dit doen ze, omdat ze geen adem van iemand anders binnen willen krijgen. Ze doen ook mondkapjes voor om geen speeksel van een besmette persoon binnen te krijgen. Het is niet zeker of dit wel helpt.
- De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt de ziekte in de gaten. Zij zorgen er ook voor dat er onderzoek naar de ziekte wordt gedaan. En dat er medicijnen komen tegen SARS.
Literatuur

Dit zijn de websites waar we de informatie van hebben gehaald:
-http://www.omroep.nl/nos/nieuws/index.html#@http://www.omroep.nl/nos/
nieuws/factsheets/SARS/factsheet_sars.htm.
-http://zoeken.kennisnet2.nl/index.html?l=4&q=sars.
--http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/bul1408/ber_sars.html.
-http://www.teleacnot.nl/sites/stvw/dossiers.php?action=view&id=373
-http://www.kennisnet.nl/special/sars/

Ilona en Sylvana zijn ook bij het reisbureau Globe geweest in Veenendaal. En we hebben iemand geïnterviewd van het reisbureau.
Conclusie

SARS staat voor severe acute respiratory syndrome. Dat betekent ernstige acute luchtwegziekte. SARS is opgedoken in de provincie Guandong in Zuid China. Het in begonnen in november 2002. De symptomen van SARS beginnen als een flinke griep, met koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en hangerigheid. 20% van de besmette personen krijgt longontsteking en ademhalingsproblemen.

Er zijn nog geen medicijnen tegen SARS. Je ziet op de televisiebeelden dat mensen stoffen mondkapjes dragen, maar dat heeft geen nut.

De economie heeft ook zwaar te verduren gehad door SARS.
In de week van 7 tot 13 april noteerde de Europese maatschappijen 17% minder reizigers naar het Verre Oosten. De vliegtuigmaatschappijen zullen 10 miljard dollar verliezen.
Ook de technologie heeft zwaar te verduren gehad door SARS. Dit komt, omdat 85% van de bedrijven in Azie staat.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.