Roken

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2110 woorden
  • 12 juni 2011
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel:
1. Wat is de geschiedenis van roken?
2. Waarom roken wij?
3. Hoe wordt tabak gemaakt?
4. Wat zit er in een sigaret?
5. Wat doet roken?
6. Zijn er mogelijkheden om te stoppen?
7. Hoe hoor je met tabak om te gaan?
8. Milieuvervuiling
9. Hoe wordt tabak gemaakt
10. Ergste smoezen over roken
11. Conclusie
12. Bronvermelding


1. Wat is de geschiedenis van roken?
Oorspronkelijk kwamen de sigaretten van de indianen. Toen de tabak in Europa nog lang niet bekend was, gebruikte de indianen het al. Als medicijnen of als vuurtje te stoken bijvoorbeeld. In 1492 ontdekte Columbus Amerika. Hij heeft toen de tabaksplant naar Europa genomen. De Spanjaarden dachten ook dat het een krachtig geneesmiddel was en gingen het ruiken en snuiven. Andere landen gingen ook op ontdekkingstocht in Amerika, en namen ook de tabaksplant mee. Langzamerhand maakte heel Europa kennis met de tabaksplant. Een Fransman, Jean Nicot, bracht omstreeks 1560 de tabaksplant naar Frankrijk. Naar hem is de tabaksplant later Nicotiana genoemd. Ook de naam nicotine komt daarvandaan.  


2. Waarom roken wij?
Je hebt 3 redenen waarom wij roken:

- om stoer te doen
- omdat het lekker vind
- om mee te lopen

Als je een groepje vrienden hebt die ook roken, heb jij ook grote kans om kanker te krijgen. Je ademt dezelfde vieze rokerslucht in, die zij roken. Jij krijgt ook die stoffen in je lichaam, en hebt net zoveel kans op gevaarlijke ziektes als zij. Er wordt de laatste tijd heel veel reclame gemaakt om niet te roken bij baby's, omdat ze dan een korter leven hebben.

Wat rookt de jeugd tegenwoordig? Shag of sigaretten? Veel jongeren zijn begonnen met roken omdat hun 'vrienden' dat ook deden of hun ouders roken ook. Vaak kunnen ze niet meer stoppen omdat ze langzamerhand verslaafd zijn geworden. Wat ze meestal niet inzien is dat:
- je van roken gele vingers en vieze tanden krijgt
- je door te roken je adem naar rook gaat stinken
- van rook je kleren gaan stinken
- roken slecht is voor je stem
- door roken je conditie achteruit gaat
- roken heel slecht is voor je gezondheid

Dat zijn ook redenen waarom jongeren na verloop van tijd stoppen met roken. Maar daar is de allerbelangrijkste reden GELD voor. Roken kost heel veel geld, en hoe meer je rookt hoe meer geld het kost.



3. Hoe wordt tabak gemaakt?
Het binnenste van een sigaar, sigaret of shag komt van de tabakplant. Om de bladeren van een plant te gebruiken, worden ze eerst geknipt en gesneden. In de fabriek wordt de tabak in het papier gerold. Behalve bij shag, daar moet je de tabak zelf in papier rollen. De tabak zelf wordt in landen gemaakt waar ze tabak verbouwen (bijvoorbeeld China, India, Turkije, Japan en Indonesië) maar daarna wordt het naar een fabriek gebracht, waar het papier eromheen wordt gewikkeld. De meeste tabak wordt in de VS verbouwd. Nederland staat op de vijfde plaats op de wereldlijst. Hier het schema met de landen hoeveel sigaretten ze in een jaar in een fabriek maken.


Land x miljoen sigaretten die gemaakt worden:

Verenigde Staten: 646.000

Rusland: 190.000

Duitsland: 180.000

Engeland: 155.000

Nederland: 116.000

Polen: 97.500

Spanje: 76.500

Oekraïne: 67.000


4. Wat zit er in een sigaret?

Nicotine:
Dit is waarschijnlijk de eerste stof waar je bij roken aan denkt. Nicotine is een stof die voor de verslaving zorgt en de kick aan roken geeft. Als je niet genoeg nicotine in je lichaam hebt, vraagt je lichaam om meer en pak je weer een sigaret. Omdat je nog een sigaret neemt, krijg je nog meer nicotine in je lichaam. Het hart moet daardoor extra pompen om het bloed door al die nauwe buisjes te krijgen.

Teer:
De teer bestaat uit een mengsel vaste stoffen. Doordat de teer in je longen vast blijft zitten, zorgt het ervoor dat je luchtwegen niet meer schoongemaakt kunnen worden. Daardoor ga je hoesten om van de benauwdheid af te komen. Al dat zware gehoest is natuurlijk niet goed voor de longblaasjes. Er blijven er daardoor veel minder over. Hoe minder longblaasjes je hebt, hoe moeilijker het wordt om zuurstof op te nemen. Tenslotte krijg je te weinig zuurstof en krijg je het van de minste inspanning al benauwd. Dit heet longemfyseem. Ook veroorzaakt het bruine aanslag op handen, nagels en tanden van de roker.


Koolmonoxide:
Deze stof ontstaat bij de verbranding van tabak. Koolmonoxide maakt je bloedvaten ruw. Daaraan blijven vettige stoffen uit het bloed vastplakken. De bloedvaten worden nauwer en het bloed stroomt er minder goed doorheen. Daardoor moet je hart te hard werken om het bloed rond te laten stromen. Je kans stikken als je er teveel van binnenkrijgt. Het is een kleur- en reukloosgas.

en nog veel meer...
Er zitten nog meer stoffen in een sigaret. Voorbeelden daarvan zijn: aceton (gelijk aan nagellakremover), polonium (radioactief afval) en ammoniak (afwasmiddel).


5. Wat doet roken?
Rokers hebben meestal last van koude handen en voeten, vanwege de nicotine. Het hart moet namelijk extra hart pompen. Ook heb je kans om een hartstilstand (of infarct) te krijgen, omdat een deel van je lichaam geen energie meer krijgt. Het kan ook ergens anders gebeuren. In je benen of je hersenen bijvoorbeeld. In de tabaksrook zitten minstens 40 kankerverwekkende stoffen. Longkanker is de bekendste vorm van kanker, maar ook keelkanker ontstaat vaak door roken.

Als je rookt, komt die rook in je longen terecht. In die rook zitten giftige stoffen en teer. Het slijm en de trilharen werken daardoor niet meer goed. De viezigheid in de neus, kan daardoor niet worden opgeruimd, waardoor het in de longen terechtkomt (met een rode lijn aangegeven). Als je longen verstopt zijn, kun je niet meer goed ademhalen en kun je ziektes krijgen. In hoofdstuk 5 staat beschreven welke stof wat in het lichaam doet. Sporters roken niet, omdat hun lichaam sneller uit geput raakt, en ze krijgen een steeds slechtere conditie


6. Zijn er mogelijkheden om te stoppen?
Deze kop stond is een keer in de krant:
Er stond in dat als er nog reclame werd gemaakt voor rookwaar (sigaretten, sigaren, enz.) dat de firma die de reclame maakt maximaal een miljoen gulden boete moet betalen. Er wordt (werd) heel veel reclame voor rookwaar gemaakt. Niet alleen voor rookwaar, ook om bijvoorbeeld te stoppen met roken. En er is ook heel veel voorlichting voor jongeren. Zo heeft Stivoro (stichting volksgezondheid en roken) een speciale folder uitgebracht om te stoppen. Hieronder volgt een stukje uit die folder.

Tijdens en na het stoppen:

- ontspan jezelf
- zoek afleiding, door bijvoorbeeld een vriend of vriendin te bellen
- beloon je standvastigheid met een cadeau
- drink veel water
- eet veel fruit
- pas op met koffie en alcohol
- kijk uit voor moeilijke situaties
- kijk niet al te ver vooruit

Er worden ook reclame gemaakt (zoals al eerder vernoemd) om te stoppen. De slagzin; roken, dood en doodzonde. Hiernaast een van de vele voorbeelden die er gemaakt zijn.  


7. Hoe hoor je met tabak om te gaan?
In de wet staat hoe je met tabak om moet gaan:

De tabakswet is de wet, waarin staat hoe je met tabak om moet gaan, en waar je het wel en niet mag gebruiken. Hier een stukje uit de tabakswet met de inleiding:

Let op: dit is de tekst van nu geldende wet, waarin ondermeer de aanpassing van de zogenoemde "eenderde regeling" is opgenomen.


Wet van 10 maart 1988 (Stb. 1988, 342) houdende maatregelen ter beperking van het tabaksgebruik, in het bijzonder ter bescherming van de niet-roker, zoals deze wet laatstelijk is gewijzigd bij de wet van 6 november 1997 (Stb. 1997, 510).

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is in het belang van de volksgezondheid regelen te stellen ter beperking van het gebruik van tabak en meer in het bijzonder ertoe strekkende hinder voor hen die geen tabak gebruiken tegen te gaan;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

§ 1. Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

a. tabaksprodukten: produkten die voor roken, snuiven, zuigen of pruimen bestemd zijn en die, al is het slechts ten dele, uit tabak bestaan;

b. Onze Minister: Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

§ 3. Reclame

Artikel 4

1. Radio- en televisieprogramma's mogen geen reclameboodschappen voor tabaksprodukten bevatten.

2. Het eerste lid is niet van toepassing op andere dan binnenlandse omroep, als bedoeld in de Mediawet.



8. Milieuvervuiling
Roken schaadt ook het milieu. Niet alleen door het verontreinigen van de lucht door de rook maar ook omdat er jaarlijks zo'n 2,5 miljoen hectare bos wordt gekapt om de tabaksplanten op houtsvuren te drogen. Er zou dan ongeveer voor elke 300 sigaretten een boom nodig zijn. Roken kost dus gemiddeld 30 bomen per roker per jaar. Bovendien worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de tabaksteelt die slecht zijn voor het milieu.


Niet alleen bestaat de sigaret uit verschillende bestanddelen dat schadelijk zijn voor het milieu, maar wat gebeurt er met puikje dat overblijft eenmaal de sigaret opgerookt is….wordt deze steeds de asbak in gegooid…de meeste sigaretten belanden op straat of ergens in de natuur of ergens anders waar de sigaret niet thuis hoort, op deze manier is de sigaret dag na dag opnieuw ook schadelijk voor het milieu.  


9. Hoe wordt tabak gemaakt
Tabak wordt gemaakt van de tabaksplant. De echte naam van de tabaksplant is Nicotiana, vernoemd naar de Fransman Jean Nicot, die in de geschiedenis van tabak een belangrijke rol speelt zoals hiervoor vermeld.

De tabaksplant heeft grote groene bladeren. Deze moeten worden geplukt en gedroogd. Dit drogen kan gedaan worden door de bladeren in de zon te leggen, door ze in een oven te stoppen of door ze boven een vuur of onder een afdak te hangen. Om ervoor te zorgen dat de tabak niet gaat schimmelen en dat er geen beestjes in komen, worden er allerlei bestrijdingsmiddelen aan toegevoegd.

De tabak die je dan hebt is vaak een beetje bitter. Om de smaak te verbeteren worden verschillende tabakssoorten met elkaar gemengd en worden er allerlei geur- en smaakverbeteraars aan toegevoegd. bijvoorbeeld: suikerstroop, honing, chocolade, pepermunt, enz.

Om sigaren te maken worden de bladeren opgerold en in een vorm gedaan. Voor pruimtabak, pijptabak en sigaretten worden ze fijngesneden.  

Roken is mijn enige slechte gewoonte. Ik sport veel en leef gezond.


10. Ergste smoezen over roken
Of je nu elke dag 10 kilometer hardloopt, twee keer per week naar balletles gaat of iedere maand tennist. Roken is altijd ongezond. Het fabeltje dat sporters er minder last van hebben als ze roken klopt niet.

Als je heel lang rookt, dan heeft stoppen geen zin meer.
Stoppen met roken heeft altijd zin! Wanneer je stopt, stopt de vervuiling direct. Je longen nemen geen schadelijke stoffen meer op. Je lichaam begint meteen met het herstellen van de beschadigingen. Of je nu een paar sigaretjes hebt gerookt of 20 jaar lang een pakje per dag.

Van stoppen met roken word ik altijd zo ontzettend chagrijnig.
Chagrijnigheid is gelukkig niet blijvend. Stel je eens voor, ongeveer dertig jaar geleden rookten er bijna tweemaal zo veel mensen als nu. Al die ex-rokers zijn toch niet in chagrijnen veranderd.


Ik inhaleer nauwelijks en ik rook niet veel.
In 'lichte' sigaretten of shag zit meestal wel iets minder teer en nicotine. Maar lichte tabak is weer gesausd, bijvoorbeeld met extra smaakstoffen. Dat geeft weer andere schadelijke rommel. Lichte rokers gaan in het algemeen meer roken om hun dagelijkse portie nicotine binnen te krijgen. Of ze inhaleren gewoon dieper en vaker. Eigenlijk zijn de 'lichte' sigaretten alleen maar goed voor de tabaksindustrie. Die verdienen er goud mee.

Ik rook, dat is mijn risico, daar heeft niemand wat mee te maken!
Roken is wel een heel groot risico, want één op de twee rokers gaat er aan dood. En familie en vrienden die achterblijven als een roker overlijdt, die kunnen er toch ook niets aan doen.

Als het echt zo slecht was, dan zou het roken wel verboden zijn.
Wanneer je dingen gaat verbieden willen sommige mensen ze juist extra graag. Verbieden van tabak is daarom geen oplossing. Kijk maar naar drugs. Deze zijn in Nederland verboden, maar worden toch illegaal verhandeld. Hierdoor ontstaat veel criminaliteit. Dan kun je beter de reclame en de verkoop van tabak beperken. 


11. Conclusie
Roken is slecht voor de gezondheid, je kan er maar beter niet aan beginnen. Je leeft langer en gezonder door niet te roken. Je kan er beter niet aan beginnen. Ik heb veel van dit werkstuk geleerd. We zijn veel te weten gekomen over roken dat wij nog niet wisten. Ik ben achteraf gezien blij dat ik dit werkstuk hebben gemaakt. Ik hoop dat veel mensen die roken dit werkstuk zien en lezen en dan hoop ik dat ze proberen te stoppen


12. Bronvermelding
http://www.scholieren.com/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.