Paddenstoelen

Oesterzwam, Pleurotus ostreatus
Hoed vuilgrijs tot bruinzwart, later verblekend. Schelpvormig. Lila plaatjes aflopend langs de steel. Algemeen aan stammen van loofbomen, zelden op naaldhout. Jong eetbaar. Groeit in het Najaar.
Braakrussula, Russula emetica
Paddestoel met bros vlees en witte plaatjes die ritselen wanneer eroverheen gestreken wordt. Ring of manchet ontbreekt. Rozerode hoed. Veroorzaakt braken. Andere soorten uit het geslacht Russula hebben rode, gele of zwarte hoeden. Algemeen in loof- en naaldbossen. Groeitijd is van juli tot oktober
Zwavelkop, Hypholoma
Algemene padestoel, gewoonlijk in bundels opboomstronken. Geelachtige hoed, enigszins kegelvormig in het midden, dat roestbruin van kleur is. Plaatjes en sporen purperbruin. Op loof- en naaldhoutstronken. Hoofdzakelijk in september-oktober, overigens het gehele jaar door.


Oranjegroene Melkzwam, Lactaruis deliciosus
Behoort tot het geslacht melkzwammen, dat druppels van een melkachtige vloeistof afscheidt. Hoed met ringen in oranje- en steenrode tinten. Geen manchet. Steel is hol. Eetbaar en smakelijk, maar kan tijdelijk de urine rood kleuren. Vrij algemeen in dennebossen op niet te zure grond. Groeit van juli tot oktober.
Groene knolamaniet (groene knolzwam), Amanita phalloides
Dodelijk giftig, veroorzaakt 90% van allesterfgevallen door paddestoel vergifting. Daarvoor zijn twee alkaloïden verantwoordelijk: amanitine en phalloidine. Lijkt op de champignon, maar is gelukkig op enkele plaatsen minder algemeen. Behoort tot het geslacht Amanita met een ring om de steel en een schede of vulva aan de steelbasis. Witteplaatjes. Hoed licht olijfgroen met fijne, donkere strepen. Alleenstaand of in een kleine groep in een loofbos (eik); plaatselijk zeer algemeen in duinbossen, op andere plaatsen minder algemeen. Groeit van juli tot oktober.
Gele Stekelzwam, Hydnum repandum
Hoed roomkleurig tot dooiergeel, gewelfd, met aan de onderzijde geelachterige stekels (geen plaatjes). Te vinden in een loofbos, zelden onder naaldhout, vaak in heksenkringen onder beuken. Eetbaar. Niet algemeen. Groeit van oktober tot november.
Grote Parasolzwam, Lepiota procera
Mooie soort, tot 40 cm hoogte; breedte van de hoed 10-25 cm. Hoed bedenkt met grijsbrijne schubben. Stengel heeft een tekening van golvende, cirkelvormige banden. Algemeen, vaak in kleine groepjes, in lichte bossen, bosweiden, in parken en tuinen, op grazige plaatsen in de duinen. Jong eetbaar, zoet en pittig van smaak. Groeit in de nazomer en in de herfst.
Vliegenzwam, Amanita muscaria
Gemakkelijk herkenbaar. Paddestoel van het geslacht Amanita met scharlakenrode hoed, wit gevlekt. Vlekken onstaan door uiteen gescheurd wit vlies, dat hoed en steel om gaf in jeugdige toestand. Witteplaatjes. Zeer giftig. Zeer algemeen, vooral op zure grond onder of bij een berk en den. Groeit in oktober.


WeidechampignonAgaricus campestris
Bekende paddestoel, als voedsel. Wit tot bruinachtige hoed, eerst half bolvormig, later uitgespreid, droog, bij ouderdom licht geschubd. Steel vrij kort en stevig, met ring maar zonder volva. Plaatjes eerst wit, dan roze en later puberbruin kleurend. Vrijalgemeen op al of niet begraasd schraal grasland, op dijken en in duinen. Groeit in de nazomer en in de herfst.
StraatchampignonAgaricus bitorquis
Deze paddestoel heeft een wat forsere hoed, lichtgrijs tot geelbruin, met ingerolde rand. Vuilroze plaatjes, later donkerder. Witte, holle steel. Meestal langs wegen, in parken en op oude vuilnisbelten, groeit soms al in mei. Eveneens eetbaar.
KwelderchampignonAgaricus Agaricus bernardii
Komt voor op strandweiden en andere ziltige, grazige plaatsen langs de kust. Hij lijkt op de weide- en straat champignon, maar veroozaakt ingewandstoornissen bij het op eten. Het vlees kleurt door beschadiging roodbruin.
Paarssteelschijnridder, Lepista saeva
Hoed grijsachtig tot bruin, regelmatig van vorm met enigszins gewelfd centrum. Steel prachtig paars. Plaatjes wit of lichtbruin, sporen dofrood, Korte steel onderaan verdikt. Op grazige plaatsen, in weilanden, in gezons van parken en tuinen, zelden in licht loofbos; vaak in kringen. Niet algemeen. Eetbaar. Groeit in de periode oktober-november.
Geschubde Inktzwam, Coprinus comatus
Knotsvormige hoed, bedekt met witte en bruinachtige schubben. Bij rijpheid lossen de plaatjes op tot een zwarte, inktachtige vloeistof, vanaf de rand naarboven; elke druppel bevat sporen. Jong eetbaar. Algemeen op grazige, voedselrijke plaatsen, opgebrachte of opgespoten gronden en oude vuilnisbelten, vaak massaal. Groeit vanaf mei.
Hanekam, Cantharel, Cantharellus cibarius
Trechtervormige hoed, dooiergeel, met gelobde rand. Geen plaatjes aan de onderzijde, maar plooivormige, vertakte aderen. Zeer algemeen in loof- en naaldbossen, vaak in groepen en kringen. Eetbaar. Groeit van juin tot november
Eekhoorntjesbrood, Boletus edulis
Korte en dikke boleet, voorzien van poriën, met aan de onderzijde van de hoed een sponzig netwerk, vol met nauwe buisjes. Hoed eerst wit, later lever- of donkerbruin kleurend, 6-25 cm breed, glad of gekreukeld, in vochtige toestand iets kleverig, enigszins afhangede rand. Bruinachtige steel met lichte, verticale lijntjes. Zeer algemeen in loof- en naaldbossen, langs wegen, in parken. Eetbaar. Groeit vaak al in de zomer.
Grote Stinkzwam, Phallus impudicus
Onmiskenbaar door vorm en reuk. Vruchtlichamen eerst zacht, wit, eivormig ('heksen- of duivelsei'), bevat de volledige steel, die binnen een paar uur te voorschijn komt en langer wordt en een hoed draagt die bedekt is met een donkergroene, slijmerige nog waarneembaar is. Lokt vliegen aan die zich voeden met het slijm, zo de sporen aan de poten meenemend. 1-25 cm hoog. Algemeen op humusrijke bodem. Groeit van mei tot november.
Stuifzwammen, Lycoperdon
Ei- of peervormige paddestoelen, witachtig, bij ouderdom bruin kleurend. Bij rijpheid onstaat aan de top van een dubbele laag een opening, waardoor sporen door de minste aanraking, zelfs door een regendruppel, vrijkomen. Hij komt voor op grazige, zanderige plaatsen, heide of in loof- en naaldbossen, duinen afhankelijk van de soort. Groeit van juli tot oktober.
Reuzenbovist, Langermannia gigantea
Deze paddestoel heeft de grootte van een voetbal. Komt voor in lichte bossen, parken, tuinen en weilanden, bij voorkeur op mestrijke grond. Sommige jaren niet, andere jaren wel zeldzaam. Jong eetbaar. Groeit van julie tot september.
Knots- en Koraalzwammen, Clavaria
Klein, eenvoudig, rechtopstaand vruchtlichaam, vertakt of knotsvormig. Sporen aan de bovenzijde van de takken. Kleur, afhankelijk van de soort, wit, geel, oranje of bruin. Op vochtige grond of rottend hout, boomstronken. Groeit vanaf augustus.
Bekerzwammen, Pezizales
Groep paddestoelen met bekervormige vruchtlichamen. Variërend geel, oranje, rood of zwart gekleurd. Sporen worden aan de bovenzijde gevormd. Groeit de grond tussen humus, mos en rottend hout.
Oranje bekerzwam, Aleuria aurantia
Het plaatje hiernaast is van deze zwam. Beker glanzend roodachtig-oranje, van buiten bleker, met ingerolde rand, dun en zacht. In groepjes op grazige, liefst wat lemige of steenachtige bodem; plaatselijk vrij algemeen in het oosten en zuiden van Nederland en in België. Groeit in het najaar.
Honigzwam, Armellaria mellea
Parasiet, tast bomen vooral naaldbomen aan en laat ze doodgaan. De aanwezige zwam maakt dikke, zwarte strengen myceliumdraden, die onder de schors zitten, of onder de grond de wortels van naburige bomen binnendringen. De aantasting wordt zicht baar als de vruchtlichamen in groepjes op de schors verschijnen. Hoed is olijfgeel tot roodbruin, met behaard of geschubd oppervlak, vooral in het midden, en een dunne, golvende, gestreepte rand. Plaatjes aflopend langs de steel, eerst witachtig, later donkerbruin. Grote kring. Kan in het donker lichtgevend zijn. Zeer algemeen op of om dood of levend naal- en loofhout. Groeit in het najaar.
Berkezwam, Piptoporus betulinus
Behoort tot de groep buisjeszwammen, die op dood of levend hout leven. Brengt schelpvormige vruchtlichamen voort, één enkele of in rijen onder elkaar, op boomstronken, takken en bewerkt hout. De onderzijde is bekleed met kleine buistjes van verschillende vorm - rond, ovaal, hoeking, bochtig. Gewoonlijk leerachtig of houtig, soms met steel; blijft vele maanden zitten. De berkezwam is in jeugdige toestand witachtig, kleurt later bruin, vaak gevlekt. Witte buisjes. Vlees is wit en zacht, later kurkachtig. Algemeen op levende en dode berkstammen. Groeit het gehele jaar.
=
Truffel
Witte Truffels - tuber magnatum - La Bilancia, groot, vers van oktober tot december.
€ 6,59/gram
€6.591,20 / Kg)
Asiatruffel - tuber indicum, vers van oktober tot april
€ 0,13/gram €125,19 / Kg)
Winter-Edeltruffels - tuber melanosporum, vers,uit Frankrijk van november tot maart
€ 1,02/gram
€1.018,64 / Kg)
Zomertruffels - tuber aestivum, vers, uit Italië/ Scorzone van mei tot december
€ 0,73/gram
€734,02 / Kg)
Witte Truffels - tuber magnatum pico, vers uit Italië von september tot december
€ 6,29/gram
€6.291,60 / Kg)
Witte truffel - tuber magnatum, Tondellos, klein, vers van oktober – december
€ 6,29/gram
€6.291,60 / Kg)

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.