Olifanten

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2268 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
61 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
INLEIDING.

Ik houd mijn werkstuk over olifanten, omdat ik ze zo leuk en groot vind. Olifanten zijn de grootste landdieren van de wereld.
Wist je dat hun oren net zo groot zijn als een beddenlaken!
Of want dacht je van hun slagtanden, die kunnen wel zo lang als een auto zijn.
Maar ook hun gewicht is enorm, soms wegen ze wel meer dan zes auto´s.
Kortom alles is groot bij een olifant, veel plezier bij het lezen van mijn werkstuk.

Inhoud.
INLEIDING. 1
HOOFDSTUK 1. DE OLIFANT; VROEGER 4
HOOFDSTUK 2. DE OLIFANT; NU 5
HOOFDSTUK 3. GEBOORTE IN BEELD. 6
HOOFDSTUK 4. WERK IN BEELD. 8
HOOFDSTUK 5. HET GEBIT. 9
HOOFDSTUK 6. KOUD BLIJVEN. 10
HOOFDSTUK 7. DE SLURF. 11
HOOFDSTUK 8. LICHAAMSDELEN. 12
HOOFDSTUK 9. OLIFANTEN ETEN VRESELIJK VEEL. 13
HOOFDSTUK 10. WATERPRET. 14
BOEKENLIJST. 15

HOOFDSTUK 1. DE OLIFANT; VROEGER

De andere slurfdieren en de mammoet.
Ooit leefden er 350 soorten slurfdieren op de aarde. Nu zijn al die soorten uitgestorven, behalve de Afrikaanse en de Aziatische olifanten.
Niet alleen deze dieren hadden ook een echte slurf, maar de meeste wel. De moeritherium bijvoorbeeld, een van de oudste vormen van de slurfdieren, had er geen en was ook veel kleiner dan de rest van de slurf dieren.
Slurfdieren zijn familie van de zeekoeien, aardvarkens en klipdassen. Zeekoeien zijn zoogdieren die in zee leven, zoals de walvissen. Waarschijnlijk hebben de voorouders van de huidige olifanten ook getwijfeld of ze nu in zee of op het land zouden leven (een beetje zoals nijlpaarden). Je kunt dat nog zien: olifanten hebben bijvoorbeeld ook bijna geen haar, zoals de zeezoogdieren. Bovendien zijn olifanten heel goede zwemmers en gebruiken ze hun slurf als een snorkel, waardoor ze erg lang onder water kunnen blijven.
Uiteindelijk kozen ze voor het land en dat is al wel meer dan 30 miljoen jaar geleden.
Ooit waren er dus heel veel slurfdieren, maar de meeste zijn geen olifantachtige. Alleen de mammoet is een echte olifantachtige.
Vroeger waren er dus drie olifantsoorten: de Afrikaanse, de Aziatische en de mammoet: een diersoort die ook in Europa, bij ons dus, leefde. Een mammoet had grote kromme slagtanden en een aantal mammoetsoorten hadden veel haar, omdat ze het warm zouden hebben in de ijstijd. Geregeld wordt er, in Rusland bijvoorbeeld, nog een mammoet gevonden die bevroren zit in het ijs. In een aantal museum, kan je trouwens volledige skeletten van mammoeten bekijken. Mammoeten zijn waarschijnlijk 10.000 jaar geleden uitgestorven. Het klimaat veranderde, waardoor de grasvlakten waar de mammoeten leefden, stilaan veranderden in bossen. Hierdoor vonden de dieren niet genoeg voedsel. Vele geleerden denken dat de mammoet ook is uitgestorven door inslag van een enorme meteoriet, waardoor er tijden lang geen zonlicht was.

HOOFDSTUK 2. DE OLIFANT; NU

Het is erg moeilijk te schatten hoeveel olifanten er nog over zijn op de aarde. De olifanten die er nog zijn, leven in afgelegen gebieden, zoals de oerwouden in het midden Afrika.
Men denkt dat er in de laatste 10 jaar het aantal Afrikaanse olifanten gedaald is van meer dan 1 miljoen tot ongeveer 622.000.En misschien nog maar 354.000 over.In Azië ziet het er nog slechter uit: daar zijn er nog maar 35.000 over!Daarvan gebruiken de mensen er 11.000 voor hun werk.In Azië kwamen olifanten vroeger voor in een groot gebied.De olifanten verspreiden zich door de oerwouden tot aan de kust van Himalayagebergte.De olifanten verspreiden zich inde strook ten zuiden van de Himalaya, dwars door Azië van Irak tot het noorden van China.Nu komen nog kuddes voor waar veel bomen staan Heuvellandschap in Noord-India, in Srilanka, Maleisië, Indonesië en het zuiden van China.In Afrika leven sommige olifanten op de grote grasvlakten, andere olifanten in de oerwouden.Eens in de zoveel jaar komen ze voor in het zuiden van de Sahara voor.Er bestaan nu nog grote kuddes in Zimbabwe en Zuid-Afrika.Maar in Uganda en Kenya neemt hun aantal langzaam maar zeker af.Maar 2% van het gebied van de Afrikaanse olifant wordt voldoende beschermd.Als het stroppen zo doorgaat, lopen ze in gevaar.

HOOFDSTUK 3. GEBOORTE IN BEELD.

De geboorte kan een bijhoorlijke gevaarlijke tijd zijn voor olifanten omdat het zwangere vrouwtje bijzonder kwetsbaar is voor aangevallen.Om haar te beschermen vormen andere vrouwtjes soms een grote kring om haar hen.Familieleden met veel ervaring, vroedvrouw genoemd, helpen meestal bij de geboorte.De hele bevalling duurt ongeveer 1 uur.Binnen 2 uur na de geboorte zet het kalf meestal al zijn eerste, wankele stappen.De moeder stelt hem vaak voor aan de rest van de familiegroep.De andere olifanten reageren erg enthousiast op de komst van een nieuw kalf.

STAP 1

De meeste vrouwtjes olifanten hurken om hun jong te bevallen. Soms liggend bevallen.De moeder is vaak rusteloos in de tijd die het kalf nodig heeft om te voorschijn te komen.De andere vrouwtjes trompetteren en schreeuwen om roofdieren uit de buurt te houden.

STAP 2

De vrouwtjes olifant moet zo hard mogelijk persen om haar kalf eruit te krijgen.Uiteindelijk verschijnt het kalf tussen de achter poten van zijn moeder.Een vroedvrouw is meestal in de buurt om de hard werkende moeder te ondersteunen.

STAP 3

Soms wordt de baby olifant met zijn voeten maar voren geboren.Als hij/zij tevoorschijn komt, is hij /zij nog veel omgeven beschermt door de vliezen waar hij/zij de afgelopen 22 maanden in zijn moeders buik heeft gezeten.De bevalling is ongelofelijk snel en duurt maar 30seconden.Na de geboorte van het kalf komt de nageboorte uit de buik.Hierin wordt de moederolifant geholpen door de vroedvrouw.

STAP 4

De moeder en de vroedvrouw verwijderen samen de vliezen waar het pas geboren kalf in heeft gezeten.De moeder eet de moederkoek op.De moederkoek zit vol met vitaminen en voedzame hormonen, zorgen ervoor dat ze snel melk produceert waarmee haar kalf voed.Na een korte tijd is ze weer op kracht.

STAP 5

Het kalf staat binnen een uur na zijn geboorte op zijn poten .Maar de moeder ondersteunt het kalf nog een tijdje met haar slurf en haar poten.Als het pasgeboren kalf op zijn poten staat, wordt hij/zij naar de tepels geleid waar het kalf kan drinken.De tepels zitten tussen de voorpoten, aan de onderkant.

HOOFDSTUK 4. WERK IN BEELD.

Ongeveer 5000 jaar geleden werden olifanten voor het eerst getemd en aan het werk gezet. In Azië zijn nu ongeveer 14.000 tot 17.000 olifanten werkzaam; dat is eenderde van alle olifanten in Azië.
Vroeger werden ze in het wild gevangen en getemd voordat ze afgericht werden. Nu worden de meeste werkolifanten in gevangenschap geboren. Het africhten begint meestal wanneer de olifant ongeveer 10 jaar oud is en eindigt wanneer het dier ongeveer 25 jaar is. Het kan wreed zijn. De olifant wordt soms dagenlang zonder voedsel of water aan een boom vast gebonden om zijn weerstand te breken.

OPGEZADELD.
Olifant wordt in Thailand (Zuidoost-Azië) afgericht. Hij moet een berijder op zijn rug leren accepteren en hij moet een houten zadel dragen met kettingen om boomstammen te verslepen.
Afgerichte olifanten worden soms gebruikt bij het trainen van andere olifanten.

BADTIJD.
Werkolifanten gaan dagelijks in bad. Zo ontstaat een vriendschapband tussen verzorger en olifant en groeit het onderlinge vertrouwen.

SCHOON VERVOER.
In veel gebieden zijn olifanten nog steeds het beste vervoermiddel. Ze gaan makkelijker door heuvelachtige bossen en over rivieren dan vrachtauto’s.
Ze verbruiken geen kostbare brandstoffen, veroorzaken geen luchtvervuiling en gaan langer mee dan de meeste machines.

ZWARE VRACHT.
Sommige olifanten worden gebruikt om vrachten te vervoeren op heuvelachtige gebieden waar voertuigen moeilijk kunnen rijden. En een volwassen olifant kan een vracht van maximaal 500 kilogram op zijn rug dragen. Maar olifanten zijn niet gebouwd voor zware lasten. Ze hebben zwakke schouders en een kromvormige ruggengraat.

HOUTWINNING.

In zuidoost-Azië worden olifanten gebruikt om zware boomstammen te verslepen. Veel mensen vrezen dat de houtwinning het leefgebied van veel dieren, waaronder de olifant zelf, zal vernietigen.

HOOFDSTUK 5. HET GEBIT.

De voor tanden van de olifant zijn de slagtanden.Binnen in zijn bek heeft de olifant ook kiezen.De slagtanden zitten alleen in de boven kaak, de kiezen zitten boven -en in de onderkaak.Aan elke kant zitten 2kiezen, die meer dan een baksteen wegen (1kies).Met de scherpe ribbels op de bovenkaak van de kiezen kunnen stevige planten vermalen worden.Slagtanden groeien altijd door hun leven lang, maar de kiezen verslijten snel en vallen uit.Achter de oude kiezen ontstaan er nieuwe en deze bewegen langzaam naar voren om de plaats van de oude kies in te nemen.Een olifant krijgt in zijn hele leven 6 stel kiezen, dus 24 in totaal.Elke nieuwe kies is groter dan de vorige kies.Als het 6de stel kiezen op is, kan de olifant zijn voedsel niet meer goed kauwen.

WIST JE DAT?Een kies van een volwassen olifant kan 30 centimeter lang zijn en 4 kilogram wegen.

HOOFDSTUK 6. KOUD BLIJVEN.

Wanneer wij het warm hebben, geven we via ons lichaam warmte af, om te gaan zweten.Een olifant kan niet gaan zweten omdat hij geen zweetklieren heeft, er is maar 1 manier is door met zijn oren te bewegen.Zo ontstaat een verkoelende lucht over zijn lichaam.De oren werken op temperatuur als de olifant het erg warm heeft wappert de olifant hard met zijn oren.En als hij het niet warm heeft wappert de olifant zachtjes met zijn oren. Olifanten houden zich koel door zich zelf met water, modder, stof te besproeien.Ze houden ook van baden in een meertje of rollen in de modder.Op de huid van een olifant zit een op gedroogde modder die de warmte tegen houdt voor de zonnestralen.

HOOFDSTUK 7. DE SLURF.

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je neus en bovenlip vergroeid waren tot een lange, buigzaam buis die aan je gezicht hangt.Zo moet een olifantenslurf aanvoelen.Een slurf kan alles doen wat je neus, lippen, hand en arm kunnen doen, en nog meer ook.Een olifant kan er mee ademen, eten, drinken, voorwerpen oppakken of gooien, voelen, ruiken, vechten en spelen, water, modder en stof spuiten, andere olifanten begroeten en aanraken, en geluiden maken.Het is dus niet zo verbazingwekkend dat het lang duurt voordat een jonge olifant zijn slurf volledig kan gebruiken.

HOOG NIVEAU.

Afrikaanse olifanten gebruiken hun lange, rekbare slurf om bladeren van de bovenste takken van acacia`s te plukken.De hoogste bladeren zijn de sappigste.De slurf is een beetje uitschuifbaar, wat betekent dat ze zo nodig nog verder uitgerekt kan worden dan gebruikelijk.Olifanten kunnen hun slurf ook in gaten of rotsspleten duwen om verborgen watervoorraden te vinden.

HOOFDSTUK 8. LICHAAMSDELEN
.

Een olifantenhuid is erg dik, en gerimpeld, en verrassend gevoelig. Sommige insecten, waaronder vliegen, muggen, kunnen in de huid bijten.Vaak rollen olifanten in de modder om te voorkomen dat vliegen hen bijten(en om af te koelen).Van binnen zien olifanten eruit als alle andere zoogdieren, alleen alles is vééél groter.
Een olifantenhart is ongeveer 5 keer zo groot als ons hart.
En olifantenhart kan wel 21kg wegen; dat is net zo zwaar als een klein kind.
De grote darmen, en de inhoud, kan wel bijna een ton wegen.
De sterke longen zijn voorzien van sterke spieren.
Daardoor kan een olifant onderwater ademen terwijl hij zijn slurf als snorkel gebruikt.
Op de meeste plekken op zijn huid zijn ongeveer 2,5 meter dik.

WIST JE DAT?Sommige heel erg zeldzame Aziatische olifanten hebben een witte huid.

HOOFDSTUK 9. OLIFANTEN ETEN VRESELIJK VEEL.

Olifanten hebben de hele dag honger.Dat is ook normaal als je ziet hoe groot en zwaar ze zijn.Als je klein bent moet je veel eten om te groeien, als de kudde zo groot is, is het voor het kalf niet altijd makkelijk om voldoende voedsel te vinden.Hoe groter de groep is hoe sneller ze verder moeten treken omdat als snel opgegeten wordt.Soms lopen olifanten wel 50 tot 80 kilometer ver lopen om voldoende voedsel en water te vinden.Gelukkig kunnen olifanten erg snel lopen.De olifanten hallen ongeveer 20 tot 25 kilometer per uur lopen.De moeder olifant weegt ongeveer 6.000 kilogram.En enkele mannetjes olifant weegt ongeveer 7.000 kilogram.De olifant heeft 300 kilogram bladeren, boomschorst of vers gras per dag nodig.Soms eet een olifant ook de wortel van de bomen die ze omver hebben geduwd.De olifant heeft ook snoepjes zo als: bananen, kokosnoten vinden olifanten herlijk.De olifant lust geen vlees.Dat vinden ze vies.De olifant drinkt op een dag ongeveer 180 liter water per dag er veel voor ons.Als mens zijden.

HOOFDSTUK 10. WATERPRET.

Olifanten houden veel van water.Ze drinken veel water, en ze houden van plonzen en poedelen in meren en rivieren.Olifanten kunnen heel goed zwemmen; ze steken met gemak een rivier of een stukje zee over, bijvoorbeeld om op die manier een eiland met vers voedsel te bekeiken.Ze drinken minstens één keer per dag en vaker en vaker als het water niet vies is.Als er in het wild weinig water te vinden is, proberen ze stiekem uit kranen, leidingen of watertanks te drinken.Meestal leidt dit tot beschadigde leidingen.Olifanten kunnen maximaal 2 weken zonder water.

WATER DRINKEN.

Deze twee olifanten frissen zich op bij een waterpoel.Olifanten drinken door water in hun slurf op te zuigen en het uiteinde van de slurf met vinger(s) af te sluiten.Dan brengen ze de slurf naar hen bek en spuiten het water naar binnen.

ZWEMKAMPIOEN.

Ondanks hun grootte zijn olifanten goede zwemmers.Wanneer een olifant onder water zwemt, steekt hij zijn slurf boven water en ademt erdoor als door een snorkel.

BABY’S IN HET WATER.

In het water houden baby-olifanten voor de zekerheid de staart van de olifant voor hen vast.Ze kunnen anders door een snelstromende rivier meegevoerd worden.Jonge olifanten kunnen ook door krokodillen aangevallen worden.

BOEKENLIJST.

BarbaraTaylor, dieren in het wild Olifanten.

MonicaBadelt, het boek van de olifanten.

Michael Bright, dieren in gevaar de Olifant.

WWW.wnf.nl

WWW.olitanten.org

WWW.fonz.org

REACTIES

S.

S.

cool zeg

13 jaar geleden

M.

M.

Bedankt! Ik ben echt super blij dat ik een 9,7 heb gekregen!! Ik raad jullie deze website WEL aan

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.