Neushoorns

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 992 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
63 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Kenmerken

Ongeveer 60 miljoen jaar geleden waren er neushoorns gevonden op aarde. Toen waren er 30 soorten. De grootste die er toen bestond was 6 meter hoog en 9 meter lang, en deze was wel 4 keer zo groot als een volwassen mannetje olifant. Die soort neushoorns zijn 13 miljoen jaar geleden uitgestorven.
Tegenwoordig bestaan er nog maar 5 verschillende soorten omdat neushoorns ook net als de andere dieren worden bedreigd. De 5 soorten zijn: zwarte neushoorn, witte neushoorn, Indische neushoorn, Javaanse neushoorn en de Sumatraanse neushoorn.
De zwarte neushoorn weegt 1350 kg en is 1,7 m, de witte neushoorn is 2700 kg en 1,8 m, de Javaanse neushoorn weegt 1350 kg en is 1,7 m, de Indische neushoorn weegt 2700 kg en is 2 m en de Sumatraanse neushoorn weegt 900 kg en is 1,5 m.
De voorste hoorn van een neushoorn is ongeveer 10 cm lang. De ogen van een neushoorn zitten aan de linkerkant en aan de rechterkant en hij kan niet naar voren kijken. De vijanden vallen hem ook niet van voren aan maar van de zijkant omdat, als ze van voren aanvallen kan hij ze op de hoorn nemen. De hoorn van een neushoorn kan afbreken maar na elk jaar groeit er weer 7 cm aan. De neushoorn kan niet echt zo oud woorden, hij kan 40 tot 50 jaar woorden.

Hoorns huiden en hoeven


Als een leeuw zit te drinken bij een meer en daar komen 2 neushoorns aan en zonder dat hij nog één slok neemt draaft hij weg. De leeuwen zijn bang van neushoorns als ze met 2 of meer zijn. De neushoorn ziet er misschien dom en lomp uit maar hij kan wel 50 kilometer per uur sprinten. Neushoorns kunnen 3 keer zo hard sprinten als een mens. Als er een prooi een neushoorn lastig zit te vallen en uit zit te dagen kan hij hem wegwerpen of hem op de hoorn nemen. Als er een neushoorn in een reservaat wil gestopt worden en hij ontsnapt en die man klimt in een boom dan probeert hij hem nog met de hoorn eruit te rukken. De neushoorn kan ook grote boomtakken afbreken zodat het hem wat makkelijker wordt. Zelfs als neushoorns slapen kunnen ze met hun oren horen of er een roofdier aankomt. De neushoorn heeft een zéér dikke huid. Die ziet eruit alsof er grote pantserplaten rond lopen. De neushoorn is hartstikke dik. De staart is het enige wat slank is van zijn lichaam. De ogen van een neushoorn zijn niet echt betrouwbaar want, als die iets hoort bewegen dan ruikt hij met zijn neus wat het is. Neushoorns kunnen verder dan 10 m niet zien of het een mens is of een boomstam.

Voortplanting


De paring van de neushoorn kan een uur duren en kan meerdere keren in de dag herhaalt worden. De draagtijd van een neushoorn is 460 dagen of 15 tot 16 maanden. Het jong dat dan geboren wordt, weegt ongeveer 65 kg en ziet er al bijna zo uit als een volwassen neushoorn. De jongen drinkt 2 jaar bij zijn moeder. Hij drinkt per dag bijna 25 L melk en groeit enorm snel. Pasgeboren jongen hebben nog geen horens. Dat zou ook erg lastig zijn bij de geboorte en het drinken. De vrouwtjes hebben twee tepels tussen de achterpoten. Moederneushoorns zorgen goed voor hun jongen. Als ze lopen, loopt het jong voorop en de moeder er vlak achteraan. Een jonge neushoorn blijft lang bij zijn moeder. Meestal tot er weer een jong geboren wordt na 2-3 jaar. Neushoorns zijn, als ze een jaar of vijf oud zijn, volwassen

Vijanden


De neushoorns hebben weinig vijanden. Een kleine neushoorn kan wel eens gepakt woorden door een roofdier maar het meeste die hem bedreigen zijn de mensen. De mensen jaagden vroeger voor het vlees van de neushoorn maar dat is gelukkig nu anders. Ze doen het nu voor de hoorns.  Ze verdoven de neushoorn en als hij bijna slaapt dan zagen ze de hoorns eraf en rennen weg. Ze doen dat omdat ze daar héél véél geld mee kunnen verdienen. Dat is voor een mens meer dan 2 jaar werken. Het is goud waard om die hoorns te hebben maar het is ook hartstikke zielig. Het groeit wel weer aan, maar als er dan een roofdier is die hem aan wil vallen kan hij al bijna zeggen dat hij dood is. Ze doen het ook voor medicijnen, bijvoorbeeld voor griep of koorts. De natuurbeschermers willen niet dat alle neushoorns
doodgaan en dat ze niet meer aangevallen woorden. En dat willen ze in de wet schrijven.

Neushoornproducten en de toekomst


China was bijna het eerste land dat neushoornproducten gebruikt. In de tweede eeuw na Christus werd er een levende neushoorn aan de keizer geleverd terwijl je toen 8 maanden moest rijden met de boot. De mensen dachten dat de keizer hem wel kon gebruiken om pantserplaten van zijn huid te maken want, die was erg dik en daardoor hadden ridders geen pijn meer. Ook wilden ze sieraden van de hoorns aan de keizer geven. Ik hoop dat de Afrikaanse en de Aziatische landen kunnen voorkomen dat deze prachtige diersoort niet dood zal gaan en uit gaat sterven. De neushoorns leven al zestig miljoen jaar op aarde. Het is niet eerlijk dat ze uitsterven voor geld of medicijnen. Het zijn heel leuke dieren.

In de toekomst moet nog het volgende gebeuren:
- Beter samenwerking tussen de landen
- Niet langer neushoornproducten maken en gebruiken
- De reservaten moeten een goede bescherming bieden

Neushoorns records


Het record werd dat een neushoorn 2 meter lange hoorns had. De witte neushoorn is de grootste van de 5 neushoornsoorten. Na de olifant is de witte neushoorn zelfs het grootste landdier van deze tijd. De naam van de witte neushoorn komt van de Nederlandse woord WIJD vanwege een grote en wijde lip. De Engelse hebben van wijd white gemaakt en de Nederlands dachten, ja wij gaan niks in het Engels zeggen omdat zij dat makkelijker vinden. Dan hebben de Nederlanders van white wit gemaakt. Ze noemen de witte neushoorn soms ook breedlipneushoorn vanwege een brede lip. Hier onder nog wat records:

Maximum gewicht ( wild) : 3600 kilo
Maximum lengte (kop-kont): 4,2 meter
Maximum schouderhoogte: 1,85 meter

REACTIES

K.

K.

cool zeg

11 jaar geleden

K.

K.

handig

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.