Mond- en klauwzeer

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 915 woorden
  • 4 april 2001
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

MKZ
Mond- en klauwzeer is een erg besmettelijke ziekte van evenhoevigen. Varkens, runderen en klein herkauwers zijn gevoelig voor de ziekte. De dieren kunnen op verschillende manieren besmet raken. De mens is ongevoelig voor MKZ.

MKZ is een virus. Er zijn in totaal 7 types van bekend: A, O, C, SAT, 1, 2, 3 en Asia. In West-Europa komen tot nu toe alleen de types A, O en C voor. MKZ komt over de hele wereld voor, maar Noord- en Midden-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland zijn vrij van infectie. Tot ongeveer 1955 kwam MKZ regelmatig in grote uitbraken voor. Vanwege de uitbraak tussen 1951 en1953 besloot Europa internationaal te gaan samenwerken bij het bestrijden van het virus. Door een keer in het jaar het rundvee in te enten werd de ziekte teruggedrongen. Er kwamen nog wel kleine uitbraken voor, maar die konden makkelijk worden bestreden. Tot in 1990 de EU het enten van het vee te verbieden. Japan en Noord-Amerika eisten dit van Europa, anders zouden ze geen Europees vlees meer invoeren. Ze eisten dit omdat bij controles niet te zien is of het vlees is ingeënt besmet. Het inenten van het vee kostte ongeveer 25 tot 30 miljoen gulden. De schade van de uitbraak tussen 1966 en 1967 was 300 miljoen gulden.

Dieren van alle leeftijden zijn gevoelig voor MKZ. Bij jonge kalveren lammeren en biggen verloopt de ziekte echter ernstiger dan bij oudere dieren. De hartspiet kan bij de jongere dieren worden aangetast waardor de dieren plotseling doodgaan. De tijd van de besmetting tot de ziekte duurt enkele dagen tot 2 weken. Runderen: runderen krijgen koorts en houden op met eten, ze maken kauwbewegingen of staan met trillende onderkaak. Later gaan ze kwijlen en smakken. De blaren zitten vooral op de tong en de lippen. De blaren scheuren zes tot twaalf uur nadat ze zichtbaar werden. De dieren worden kreupel en lopen in het begin stijf. Later staan ze te trippelen. Bij melkkoeien komen ook blaren op de uier. Varkens: Bij de volwassen varkens valt de kreupelheid het meest op. De dieren zijn ziek en hebben koorts. Ze krijgen blaren op de achterkant van de hoef. Er komen ook blaren in de mond maar deze zijn slecht te zien. Bij zeugen met biggen zitten er ook blaren op de tepels. Jonge biggen zijn erg gevoelig voor MKZ. Vaak sterven de biggen van een paar weken oud massaal voordat de ziekte bij oudere dieren word opgemerkt. De sterfte bij oudere varkens is vaak maar 10%. Schapen: MKZ in schapenkudden is vaak slecht te zien. Daar werd de ziekte in Engeland ook zo laat opgemerkt. Het wordt meestal opgemerkt door sterfte van de lammeren en kreupelheid van de schapen. De dieren worden besmet via de ademhaling. De ziekte kan op vele manieren verspreid worden: mens-dier, dier-dier, vervoersmiddelen, mest, voer, wind, enz. De verspreiding van het virus gaat razendsnel.

Een paar weken geleden werd de ziekte opgemerkt in Engeland. De besmetting is waarschijnlijk met het O type en komt uit Taiwan waar de ziekte op het moment ook woed. De ziekte verspreide zich snel en omdat het pas laat ontdekt werd, is de ziekte in G.B nu onbeheersbaar geworden. Er wordt een vertienvoudiging van het aantal gevallen nu geschat. Er werd meteen een invoerverbod voor vee uit Groot-Brittannië. Op 12 maart werd MKZ voor het eerst ontdekt op het vaste land van Europa in Frankrijk. Minister Brinkhorst stelde een vervoersverbod in. Het leek een tijdje goed te gaan in Nederland, maar een dag nadat de minister het vervoersverbod had opgeheven werd een bedrijf in Oene ernstig verdacht. De dieren op het bedrijf in Oene werden meteen afgemaakt. Ook contactbedrijven van Oene: Maren-Kessel, Herpen en Oosterwolde werden direct geruimd. De definitieve bewijzen duurden lang omdat het bedrijf een geitenbedrijf was. De normale test leverde geen betrouwbaar beeld, dus moest materiaal uit de blaren bij een proefdier ingespoten worden. Pas na overlijden van het proefdier, kon de ziekte bewezen worden. Op 21 maart werd het eerste geval van MKZ in Nederland aangetroffen. In Olst. Alle dieren in een straal van 1 km werden afgemaakt. Er werd een totaal verbod ingesteld voor vee, vlees, pluimvee, mest, sperma, eicellen, en embryo’s van evenhoevigen en transportmiddelen van evenhoevigen. Niet veel later besloot de minister het ophalen van melk ook te verbieden. Op 22 maart werd het 3e geval van mond en klauwzeer vastgesteld op een bedrijf in Welsum. De bedrijven in Olst en Welsum waren waarschijnlijk besmet door menselijk contact met het bedrijf in Oene. De boer uit Olst heeft gemetseld bij de boer uit Oene en de veehouder uit Welsum – de broer van de man uit Oene- heeft in Oene de klauwen van de dieren bijgeknipt. Op woensdag 21 maart maakte Frankrijk bekend dat er 8 transporten uit Ierland via de besmette rustplaats voor vee in Mayenne naar Nederland zijn gegaan. De Nederlandse regering was boos op Frankrijk dat het dit zo laat gemeld heeft. De transporteurs die met Iers vee via Mayenne hebben gereden willen niet vertellen welke route ze hebben gereden. Hierdoor zullen misschien 4000 runderen op 15 bedrijven geruimd moeten worden. De boeren en dierentuinen willen ondertussen dat de EI het verbod op inenten opheft. Zaterdag werd het 4e geval van MKZ vastgesteld in Nijbroek. Gisteren werd het 5e geval ontdekt bij nog een bedrijf in Oene. De boeren en dierentuinen voeren intussen acties voor het inenten van het vee, maar de minister heeft dit nog steeds niet toegestaan. Ik hoop ook dat de regering er snel voor zorgt dat het enten wordt toegestaan want nu word er veel dierenleed veroorzaakt door gezonde dieren af te maken.

REACTIES

P.

P.

netjes werkstuk!!!!!!!!!!!!!!

was handig

bedankt

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.