Mond- en klauwzeer

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 4468 woorden
  • 26 april 2001
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Het probleem. Het probleem is: Er worden dieren massaal afgemaakt en d.m.v vacinatie zou het afmaken van de dieren niet doorgaan en is er geen uitbreiding meer, maar de EU wil de dieren niet vaccineren dus blijft het massaal afslachten van dieren doorgaan.

Hoofdvraag: Moeten de dieren ingeent worden om te voorkomen dat ze worden afgemaakt?

Motivatie: Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het heel erg zielig vind dat alle dieren die in aanraking komen en in besmettingsgevaar in de gebieden zitten, afgemaakt worden. Deze ziekte kan overgaan bij de dieren, er sterven natuurlijk wel veel dieren aan, maar ik vind het overdreven dat de dieren gelijk afgemaakt worden. Ik heb er zelf ook mee te maken, want Woudenberg zit net in een straal binnen 10 km. en daar staat mijn paard, dus misschien moet de manege dicht alleen er zijn niet zulke strenge regels voor paarden, dus ook maneges, alleen als er nog geiten, schapen of koeien rondwandelen. Dus hopelijk gaat de manege niet dicht, het is al erg genoeg dat we niet weg kunnen voor de externe wedstrijden. Want het vervoersverbod is er nog steeds.

Maatschappelijke kwestie en informatie over het onderwerp MKZ: Dit is een maatschappelijke kwestie omdat heel Europa er zo ongeveer mee in aanraking is gekomen. Er mag geen vlees meer geexporteerd worden in de besmette landen. Alleen geen vlees en melkproducten. Van runderen, varkens, schapen en geiten. Huiden, vellen en onbewerkte wol mag ook niet geexporteerd of ingeporteerd worden door besmette landen.

In Nederland worden bij de besmette gebieden alle dieren afgemaakt behalve paarden en honden. In de omgeving daarvan worden de dieren afgemaakt binnen een straal van 1 km. Er zijn niet genoeg mensen om alle dieren gelijk te kunnen doden die in het besmette gebied zitten, dus deze worden ingeent tot uitstelling van executie. In het gebied van de Noordelijke Veluwe zijn 115000 dieren ingeent, tenminste daar is men nog mee bezig, deze dieren moeten allemaal afgemaakt worden.

In Engeland zijn inmiddels zo'n ongeveer 350 duizend dieren uit voorzorg omgebracht. De boeren proberen daar de rechter de grote afslachtigen te laten beeindigen, de boeren vinden dit niet nodig. De Britse regering heeft ruim 200 soldaten ingezet bij het ruimen van de kadavers die op het land lagen te vergaan. Er zijn al ruim 900 besmette bedrijven in dit land. Er zijn nu al ruim 600000 dieren afgemaakt en er moeten nog minimaal 200000 worden verbrand of begraven.

Er is in Duitsland ook al een geval van Mond- en Klauwzeer geconstateerd. Het bedrijf in Noordrijn Westfalen is op 3-4-2001 geruimd.

Iedereen wil dat de dieren worden ingeent zodat het niet nog erger wordt, maar dat kan niet alleen voor een land dan moeten alle besmette landen ingeent worden. Hier moet de Europese Unie voor beslissen maar er is niet genoeg geld om alle dieren in de besmette landen te enten.

Iedereen in de Europese landen heeft er dus zo ongeveer mee te maken en hopelijk komt er een beter idee dan al deze beesten af te maken. Er kunnen heel wat beesten in leven gehouden worden door het enten van al deze dieren. Veel mensen zijn daarom ook handtekeningen aan het verzamelen om op te sturen naar de EU, misschien kunnnen uiteindelijk nog een aantal landen ingeent worden.

Alleen de evenhoevige dieren kunnen MKZ krijgen. Dit zijn dus runderen, schapen, geiten en varkens. Mensen kunnen deze ziekte niet krijgen, maar als we kunnen het wel verspreiden, wij zijn dus dragers. Mensen kunnen dus geen last van blaren krijgen aan de handen en de mond. Vroeger was dat wel zo maar dat is nu niet meer het geval.

De evenhoevige dieren die op een boerderij wonen waarbij MKZ is vastgesteld en het bedrijf dus geruimd moet worden hoeven niet afgemaakt te worden. Paarden, honden en katten worden dus niet afgemaakt dit zijn alleen dragers en kunnen net zoals mensen de ziekte dus niet krijgen.

De kinderboerderijen en enkele dierentuinen en natuurgebieden doen er beter aan om te sluiten, want daar zitten ook geiten, schapen, varkens, giraffen, bizons, kamelen, wisenten, herten, reeen en iwlde zwijnen die dus MKZ kunnen krijgen. Het is dus beter als deze bedrijven dicht gaan of deze dieren zo geisoleerd mogelijk houden en deze dieren geen eten geeft, geen etensresten daar achterlaten en niet van de paden en wegen af gaan.

Het virus kan zich door de lucht verspreiden, via besmet vlees en melkproducten, mest en via slijm. Bij mest en slijm kan dit aan de kleding van mensen blijven zitten en daarom hebben boeren nu bakken met water staan om de mensen te ontsmetten.

De dieren worden geruimd als ze MKZ hebben om besmetting te voorkomen en omdat de melkproductie van de dieren na de ziekte veel minder is als ze het overleven. Na de besmetting kun je bovendien ool niet meer vaststellen of de dieren anti-lichamen hebben door een besmetting of door een (nood)vaccinatie. De jongere dieren gaan meestal dood aan MKZ, maar de oudere dieren kunnen er wel bovenop komen.

Vroeger werd er in de Europese Unie wel tegen MKZ gevaccineerd, maar omdat de ziekte zo'n 10 jaar geleden binne de EU was uitgegroeid, is de EU overgestaptop een non-vaccinatiebeleid. Want als alle dieren in de landen worden gevaccineerd betekent dit dat er lange tijd geen dieren en dierproducten meer geexporteerd mogen worden. de reden daarvan is dat de anti-lichamen die het vaccin veroorzaakt, niet onderscheiden kunnen worden van de anti'lichamen die tegen de ziekte worden aangemaakt. Je kunt dus niet meer zien uiteindelijk of het dier ingeent is of ziek is. Omdat andere landen de importen uit een vaccinerend land niet meer vertrouwen is er gestopt met vaccineren. Er wordt nu dus alleen maar geent om de executie uit te stellen.

Er zijn een aantal producten die niet meegenomen mogen worden naar het buitenland, dit zijn: -vlees en melkproducten van runderen, varkens, schapen en geiten. -melk en melkproducten van runderen, schapen of geiten. -etenswaren waarin dierlijke producten (zoals vlees,melk,boter,vet) zijn verwerkt. -huiden, vellen en onbeperkt wol.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Als een dier MKZ heeft dan heeft het dier koorts en heeft het blaren op de tong en bij de hoeven.

Historische schets. In 1966 is er een grote MKZ epidemie geweest. Daarna is er weinig vee overgebleven. Bij de schapen is het moeilijer te constateren of ze MKZ hebben. En als het geconstateerd wordt bij welk dier dan ook, dan is heeft de ziekte zich al veel verder uit kunnen breiden.

De pressiegroepen.

2. De boeren, dierentuinen en natuurgebieden, consument. 3.Belangen. Boeren. -Deze willen dat hun vee niet wordt afgemaakt. -Inenting moet plaatsvinden. -Als er op een boerderij MKZ is geconstateerd dan wordt in de omgeving alles vee op overige boerderijen uit voorzorg vernietigd, als voorzorg dat MKZ zich niet uit kan breiden en dit willen de boeren niet. - Ze willen dus niet dat de dieren worden afgemaakt ook al zijn de dieren gezond.

Dierentuinen en natuurgebieden. -Dieren moeten als voorzorg ingeent worden dat de dieren geen MKZ kunnen krijgen. -Zeldzame dieren worden afgemaakt als er MKZ geconstateerd wordt en men wil dat niet. -Natuurgebieden moeten sluiten zodat de kans gering blijft voor verspreiding van MKZ, en men wil dit voorkomen. -De dierentuinen willen een goede naam houden, dus er niet financieel achteruit op gaan, niet dat hun dierentuin gelsoten moet worden.

Consument. -De consument vind dat er te weinig keuze aan vlees en melkproducten is d.m.v. macht van de regering. -De melk- en vleesprijzen zijn gestegen dat in een financieel nadeel zit. -Vlees wordt uit buitenland geimporteerd omdat in Nederland te weinig aanvoer voor vlees is.

Economische belangen. Boeren. -Al hun vee gaat dood, ze hebben niet meer iets wat geld oplevert. -Hobby of levenswerk wordt vernietigd. -Doordat ze geen dieren meer hebben kunnen ze geen geld meer krijgen van deze dieren. -Andere boeren met vee kunnen afwachten totdat hun vee wordt gedood of als dat niet gebeurd dan mogen er nog steeds geen melkproducten of vlees vervoerd worden.

Dierentuinen en natuurgebieden. -Door sluiting van dierentuinen missen ze inkomsten. -Er is te weinig bezoek als de dierentuinen open zijn, want de meeste mensen denken of dat de dierentuin dicht is, of ze zijn bang dat ze besmetting over kunnen brengen. -De natuurgebieden moeten allemaal dicht, dus geen mens of dier mag daar meer komen, daardoor missen deze mensen inkomsten. -Touristen komen niet meer, hierdoor missen veel gemeenten inkomsten.

Iedereen wordt eigenlijk slechter van deze crisis. Misschien voor de regering is dit een makkelijkere manier om van de boeren af te komen, maar deze staat niet bij de belangen. De Dierentuinen, natuurgebieden, consument en de boeren worden er allemaal niet beter op.

4. Voorstellen. De boeren, dierentuinen en natuurgebieden en consumenten willen dat alle dieren in Europa geent worden zodat er niet meer wordt afgeslacht en de dieren dus in leven blijven en we gewoon weer verder kunnen gaan met ons normale leventje. Met de boeren die gewoon verder gaan met hun werk, lekker verder gaan met de vleesproductie en de melkproductie, en de dierentuinen weer mensen kunnen ontvangen en de natuurgebieden weer mensen kunnen ontvangen, zodat de inkomsten ook weer gaan stijgen en er de bossen weer gebruikt worden voor recreatie. De consument wil weer gewone melk, de prijs weer normaal, dit kan dan doordat er niet nog meer dieren worden afgeslacht zodat de melk niet in prijs verhoogd had hoeven worden.

5. Waarden, normen en idealen.

Boeren. -Boeren hebben vaak een familiebedrijf en dat willen deze mensen niet opgeven door al hun dieren af te slachten. -Hun bedrijf kunnen ze niet kwijtraken ze zijn er teveel aan gehecht omdat het van vader op zoon is doorgegeven. -Het is hun levenswerk, hier verdienen de boeren hun brood mee, ze kunnen niet zonder hun vee, ze zijn eraan gehecht, ze hebben zelf gekozen om op deze manier geld te kunnen verdienen. -De boeren hebben niets meer als hun vee wordt afgemaakt alleen elkaar nog maar, dus alle boeren gaan bij elkaar zitten en hopen dat er niet nog meer vee wordt afgeslacht. -De boeren komen uiteindelijk in opstand, ze hebben niets meer dus ze kunnen andere boeren wel helpen om de bestrijders tegen te gaan. -Boeren willen zelfstandigheid, zodat ze zelf weten wat ze met hun vee doen en niet dat de regering hun vee afpakt, dus de boeren willen ook vrijheid en gezondheid voor hun dieren.

Dierentuinen en natuurgebieden. -Mensen in de dierentuinen en enkele natuurgebieden hebben er lang over gedaan om zeldzame dieren te fokken binnen hun bedrijf. -De dierentuin is blij dat ze de bijna uitgestorven diersoorten in gevangenschap nog levend te kunnen houden. -De natuurgebieden hebben er lang over gedaan om dieren zo min mogelijk in gevangenschap te laten leven en een goed evenwicht te creeren. -Dierentuinen willen dat er mensen komen die plezier hebben in de dierentuinen en niet dat het verboden wordt om in de dierentuinen te komen. -De natuurgebieden willen dat mensen, touristen en recreatie kunnen genieten van de natuur en de beesten die in de natuur leven en niet dat elk natuurgebied wordt gesloten, om verspreiding van MKZ te voorkomen, iedereen moet in een bos of natuurgebied zijn eigen gang kunnen gaan en plezier en lol kunnen hebben. -De dierentuinen willen gelijkheid, dus asl de een dicht gaat gaat de ander ook dicht. -De gezondheid van de dieren is van groot belang voor de samenleving.

Consument. -Deze wil dat de prijzen gelijk blijven als voorheen. -Dat er voldoende keuze is aan vlees- en melkproducten. -Dat er niet uit het buitenland geimporteerd hoeft te worden, gewoon alles in Nederland. -De gezondheid moet goed blijven in Nederland en in de andere landen. -De vrijheid dat je zelf nog dingen wilt kunnen kopen moet weer terug, hetgeen watje vroeger nam moet nu ook weer gekocht kunnen worden. -Zelfstandigheid van de consument is erg belangrijk, want zonder consument ook geen aanvoer van de prosucten die de consument nodig heeft en de consument gebruikt ieder wat die wil.

De bevolking in andere landen is een grote eenheid geworden omdat bijna niemand wil dat de beesten afgemaakt worden. Dus iedereen protesteerd zoveel mogelijk tegen de overheid om er nu eens wat aan te gaan doen.

6. Vanwege de MKZ crisis heeft de minister van landbouw, Brinkhorst van D66 voorgelegd dat er geen levende dieren meer vervoerd mogen worden. Er is dus een vervoersverbod opgelegd. In de provincies waar MKZ voorkomt mogen de dieren niet van het terrein af, ze moeten binnen blijven om besmettingsgevaar te voorkomen. Dit zijn de provincies Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland en Overijssel. In de andere provincies zijn de regels wat versoepeld. Daar mag alles behalve het vervoeren van levende dieren. Er zijn ook gevallen waarbij aanvraag gedaan moet worden voor enkele dingen zoals in de provincie Utrecht die net binnen een straal van 10 km. ligt van een besmet plaatsje in Gelderland, dan zijn de regels daar ook wat strenger, dus moet er aanvraag gedaan worden wat wel of niet mag. Er mogen geen vlees- en melkproducten meer vervoerd worden vanuit het binnenland naar het buitenland en in het binnenland zelf, alles wordt geimporteerd vanuit het buitenland. Ter discussie staat nog of de dieren nu wel of niet naar het slachthuis gereden mogen worden.

Minister Brinkhorst is minister van landbouw, dus hij heeft een hoop te zeggen over deze crisis. Hij heeft met enkele andere collega's uit het buitenland gepraat en met de mensen van de EU, die ook een grote rol speelt bij de crisis. Brinkhorst hield de Tweede Kamer voor dat preventief enten van de veestapel in Nederland geen serieuze optie is. Hij zegt :'Dat betekent economische zelfmoord van veehouders en melkveehouders, want zij raken hun producten in Europa niet meer kwijt.' Als alle dieren in Europa worden ingeent dan kunnen dus de melk- en vleesproducten van de dieren niet meer kwijt, dus dat is slecht voor de economie wan tdan brengt het geen geld op en de boeren gaan er kapot aan, want zo hebben zij ook geen inkomen.

Het kabinet wil de boeren die schade ondervinden van MKZ tegemoetkomen. 'De uitbraak gaat het ondernemersrisico te boven.'zei minister Brinkhorst van Landbouw na een onderhoud over dekwestie met premier Kok. Het Landbouw Economisch Instituut heeft voor Brinkhorst uitgerekend dat de lanbouwsector een verlies lijdt van een miljard gulden per maand als de export van vee, vlees en zuivel wegvalt. Op dit moment ligt de export van vee in heel Nederland wegens exportverbod stil.

Export van vlees, vleesproducten en melk is verboden vanuit de vier getroffen porvincies: Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant.

Brinkhorst benadrukte dat het kabinet niet zal bijdragen aan de kosten van de ruimingen en schadeloossteling vamn gedode dieren. 'Dat komt voor rekening van de sector.'Het gaat hem om vergoeding van economische schade doordat bedrijven langdurig stil komen te liggen.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vroegen de dieren rond de verdachte boerderijen te vaccineren en niet te doden.

7. De SP: Deze partij vind dat Nederland zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen in de bestrijding van het MKZ-virus. Remi Poppe vind dat het onverantwoord is om in Engeland boerderijen finaal uit te branden en alle dieren op de brandstapel te gooien. De SP vind dat het massaal doden van vee op moet houden. Er moet massaal ingeent worden, Nederland moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, er moet dus geent worden en niet geent worden van uitstel tot executie, maar het enten van MKZ- gevoelige dieren zodat hierdoor geen uitbreiding meer komt. Erik Meijer van het Europarlement van de SP vind dus ook dat er een einde aan het inentingsverbod moet komen. Hij vindt het verbod schadelijk en ondoelmatig. Het optimisme dat de ziekte MKZ vanzelf uitsterft, zo stelt Meijer, blijkt niet te kloppen nu de ziekte zich razendsnel over Nederland verspreidt. Massale vernietiging van vee is alleen te stoppen door inenting. De SP vindt dat het belang van dier en boerderij niet ondergeschrikt moet blijven aan economische belangen met name in relatie tot de Verenigde Staten. Het heeft gewoon veel te veel dieren het leven gekost in Engeland door de massale verbrandingen die daar plaatsvinden, meer dan honderduizend dieren zijn afgemaakt, zonder dat dit leidde tot een einde aan de MKZ-epidemie. Nu ook in Nederland begint het er sterk op te lijken dat dieren massaal worden afgeslacht. Stel je voor dat de export geschaad zou kunnen worden, er moet winst gemaakt worden, ook al is dat verschrikkelijk veel dierenleed betekent. De dieren in dierentuinen en kinderboerderijen mogen niet geent worden. De Nederlandse regering zou zich niet neer moeten leggen bij de onrechtvaardige regels van het ondemocratische Europa. De SP is voor een maatschappij waar niet langer het principe van een stem per aandeel geldt, maar voor een socialistische maatschappij waar menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit vooropstaan; waarbij niet de winst telt, maar het welzijn van mens en dier.

De SP is een oppositiepartij, deze partij is socialistisch waarbij aan gedacht wordt aan mens en dier, de maatschappij is minder belangrijk, als het welzijn van dier en mens maar goed is. Deze partij is er dus ook fel op tegen dat het vaccinatieverbod er is. De dieren moeten ingeent worden en dan gaat het maar slecht met de economie maar dat maakt niet uit, als het maar goed gaat met mens en dier. Een oplossing voor de partij is dus dat de dieren in Europa geent worden, ook al gaat het slecht met de economie. De SP komt vooral op voor anderen.

De VVD: Jan Mulder is Eurofractie voorzitter van het Europees Parlement en behoort tot de VVD. Jan Mulder pleit voor noodvaccinaties, alternatieven voor het beleid van non-vaccinatie en strikte controles aan de EU-buitengrenzen.

Jan Mulder vertelt: 1. Dit is de ernstigste crisis in de Europese landbouw sinds jaren. Het medeleven gaat uit naar de boerenfamilies en alle anderen die moeilijke tijden doormaken. 2. De Liberale Fractie ondersteunt de politiek van noodvaccinaties opdat de verspreiding van het MKZ-virus wordt tegengehouden. Het uiteindelijke doel blijft de uitroeiing van het MKZ-virus van het grondgebied van de EU. 3. er zijn grote twijfels over het beleid van non-vaccinatie en de Europese Commissie dient de voor- en nadelen van het beleid van non-vaccinatie te inventariseren en zo spoedig mogelijk alternatieven naar voren te brengen die wereldwijd geaccepteerd kunnen worden. 4. De strenge controles die op het ogenblik bestaan op luchthavens en andere entreepunten in de EU zullen permanent moeten woren gemaakt naar het voorbeeld van de Verenigde Staten en Australie. 5. Het transport van levende dieren in Europa zal herzien moeten worden. Een systeem waarin quarantaine-gebieden bestaan zou nuttig kunnen zijn. 6. Boeren die geen melk hebben kunnen leveren doordat hun bedrijven geisoleerd werden, dienen hun melkquotum verhoogd te krijgen met de hoeveelheid die aldus verloren ging

De VVD is een van de regeringspartijen, de minister die het probleem op moet lossen zit niet in deze partij. Deze partij is voor de noodvaccinaties, en dat de non-vaccinatie er is. En strikte controles aan de EU-grenzen. Deze partij is er dus voor dat de dieren worden afgemaakt nadat er een geval van MKZ is geconstateerd. Dit is een liberale partij. Deze partij vind over het algemeen dat de overheid moet bezuinigen dus waarschijnlijk is deze partij niet voor het vaccineren van heel Europa omdat dit de economie schaadt, zodat het financieel er slechter uit gaat zien.

D66: D66 pleit naast het afgekondigde vervoersverbod van dieren, mest en melk, voor het inenten van dieren mat het vaccin tegen MKZ.Nederland kan dit niet als enige doen, dit moet dus besloten worden met de andere landen van de Europese Unie. Volgens D66 is het niet langer te verdedigen dat een vaccin tegen MKZ beschrikbaar is, maar dat dieren het om economische redenen (export) niet krijgen toegedient. Als Japan ingeente dieren uit de Europese Unie wil weigeren, dan is dat niet anders. Verder kan wat D66 betreft meteen begonnen worden met het inenten van dieren in dierentuinen en natuurreservaten. D66 steunt Brinkhorst met het standpunt: De politieke scheidslijn loopt tussen enerzijds enten nu en anderzijds in Brussel het groene licht verwerven voor verandering in de Europese regelgeving. Alle dieren kunnen pas geent worden als Brussel daarvoor toestemming heeft gegeven. Export van melk, kaas en vlees, zelfs naar Duitsland en Frankrijk, wordt dan geblokkeerd. Tweederde van onze nationale productie die anders naar deze landen gaat, moeten de mensen in Nederland zelf gaan eten. De magen van de Nederlanders zouden dat niet kunnen verwerken. Dit gezamelijk leed van de geblokkeerde export betekent koude sanering van de veehouderij. Dan moeten er ook na noodenting individuele bedrijven worden geruimd. Achter de schermen is de politiek heel hard bezig om het groene licht te krijgen voor politieke overeenstemming in Europa voor het vaccineren.

D66 is ook een regeringpartij, de minister die het probleem moet oplossen zit in deze partij. Dat is minister Brinkhorst van Landbouw. Deze partij is ervoor dat gelijk iets wordt besloten, dus in een keer wordt er iets gezegd en besloten over MKZ. Natuurlijk moet dit ook goed zijn voor de samenleving. En nu wordt er bepaald wat beter is voor de samenleving, of alles inenten en dan geen export van vlees en melk en melk- en vleesproducten, of dat dit op deze manier doorgaat dat de dieren per keer worden afgemaakt stuk voor stuk. Deze partij is er toch voor om ook aan de boeren te denken en is er ook voor dat Europa geent moet worden.

8. MKZ is een virus waarvan evenhoevige dieren het alleen kunnen krijgen. De gevallen bij bedrijven waarbij geconstateerd is dat er MKZ is, dan wordt het bedrijf geruimd en bedrijven binnen een straal van 1 km ook. Vanwege besmettingsgevaar. Er worden ook dieren geent wat later leidt tot executie. D66 en de SP willen dat Europa geent wordt, zodat er geen beesten meer worden afgemaakt. De VVD wil dit echter niet, want als dit gebeurt dan kunnen we geen export meer doen op vlees- en melkproducten en blijft dat binnen het land, zodat we geen inkomsten meer hebben wat dit betreft en dat is slecht voor de economie. Natuurreservares moeten gesloten worden, zodat er geen mens of dier bij kan die het virus eventueel over zou kunnen dragen. Dierentuinen moeten binnekort misschien ook dicht gaan, en enkele dieren in de dierentuinen mogen niet meer naar buiten. Dat zijn dus de evenhoevige dieren. Tot nu toe zijn alleen de dierentuinen gesloten die in de besmettingsgebieden zitten. De consument wil weer de normale prijs terug van de melk- en vleesproducten en wil dus ook dat er een einde komt aan MKZ. Maar dat wil iedereen. De boeren willen dat hun dieren worden ingeent, en niet een voor een afgeslacht moeten worden, wan tdaar komt het inmiddels wel op neer. Ook al is er op het bedrijf niets geconstateerd maar bij een bedrijf binnen de straal van 1 km, dan wordt al je vee afgemaakt. Tenminste de evenhoevige dieren. Paarden, honden en katten worden niet afgemaakt. De boeren zijn dus boos en voeren acties tegen het noodvaccineren dat leidt tot executie. De boeren willen niet dat hun leven hun afgenomen wordt. In Engeland worden boerderijen massaal verbrand en er liggen overal brandstapels van vee. Er wordt nu dus heel erg hard nagedacht wat er moet gaan gebeuren, moet dit doorgaan, dus dat alle boeren een voor een hun bedrijf kwijtraken, dus dat al het vee vernietigd wordt, of dat Europa geent wordt en we tijdelijk met een economische crisis zitten omdat we onze vlees- en melkproducten niet aan het buitenland kwijt kunnen en we dat dus zelf allemaal op moet eten.

9. De beste oplossing zou zijn dat de dieren worden ingeent om te voorkomen dat ze afgemaakt worden. Europa moet geent worden, dan hebben we maar even een andere crisis, maar op deze manier kan het niet doorgaan. Elke dag worden er op nieuw bedrijven geruimd, elke keer gaan er dieren dood. Terwijl de ziekte over kan gaan bij de dieren, alleen als ze het virus overleven dan is er kans op verminderde productie van bijv melk. De EU moet ook denken aan alle mensen die binnenkort allemaal zonder werk zitten. Hun bedrijf was hun leven, nu wordt alles hen ontnomen. Dit is zeker een manier om van alle boeren af te komen. De regering zegt ook wel dat er wat aan gedaan wordt, en er zijn partijen die ervoor zijn om Nederland in te enten, waarom gebeurt dat dan niet? De EU moet nu toch zien dat het niet langer gaat, dus er moet ingegrepen worden. Er moet massaal ingeent worden. Geef de dieren ook een kans om te leven. Dus ent heel Europa! Zodat we weer veilig kunnen leven zonder dat we bang zijn dat al onze dieren worden afgemaakt, dus dat we weer in veiligheid leven. En de gezondheid van de dieren weer goed wordt.

9. De beste oplossing zou zijn dat de dieren worden ingeent om te voorkomen dat ze afgemaakt worden. Europa moet geent worden, dan hebben we maar even een andere crisis, maar op deze manier kan het niet doorgaan. Elke dag worden er op nieuw bedrijven geruimd, elke keer gaan er dieren dood. Terwijl de ziekte over kan gaan bij de dieren, alleen als ze het virus overleven dan is er kans op verminderde productie van bijv melk. De EU moet ook denken aan alle mensen die binnenkort allemaal zonder werk zitten. Hun bedrijf was hun leven, nu wordt alles hen ontnomen. Dit is zeker een manier om van alle boeren af te komen. De regering zegt ook wel dat er wat aan gedaan wordt, en er zijn partijen die ervoor zijn om Nederland in te enten, waarom gebeurt dat dan niet? De EU moet nu toch zien dat het niet langer gaat, dus er moet ingegrepen worden. Er moet massaal ingeent worden. Geef de dieren ook een kans om te leven. Dus ent heel Europa! Zodat we weer veilig kunnen leven zonder dat we bang zijn dat al onze dieren worden afgemaakt, dus dat we weer in veiligheid leven. En de gezondheid van de dieren weer goed wordt.

(gebruik gemaakt van een beter oplossing waarbij meerder partijen tevreden zijn.) (en gebruik gemaakt bij een oplossing die past bij mijn normen, waarden en idealen.)

10. Als het op deze manier doorgaat, dat er alleen maar meer bedrijven worden geruimd en elke keer dus weer dieren worden vermoord, dan blijft er weinig over in de agrarische sector. Alle evenhoevige dieren zijn dood, waarschijnlijk uitgestorven als het zo door gaat. En er zijn veel boeren die geen werk meer hebben omdat hun werk is afgenomen. Hun dieren zijn afgemaakt dus ze hebben geen bedrijf meer. En als het zover komt dat de dierentuinen ook al geruimd worden dan gaat het zeker niet goed met de maatschappij. De zeldzame dieren die daar zijn gefokt gaan dood. Op een gegeven moment blijft er helemaal niets meer over op aarde aan dieren asl het zo doorgaat. Maar ik denk dat de EU het uiteindelijk wel door gaat krijgen, wel te laat natuurlijk als er al miljoenen dieren afgemaakt zijn, en gaat enten zodat we een andere crisis krijgen. Dat kunnen we geen melk- en vlees producten meer exporteren. Dan moeten we alles zelf opeten tijdelijk en dan gaat het gewonde leven weer verder. Alleen dan zit je wel met een probleem, want dan is er bij de evenhoevige dieren niet meer te constateren of ze ziek zijn, dus of ze besmet zijn met MKZ, of dat ze de antistoffen tegen het virus hebben. Dus zikee en gezonde dieren zijnniet meer uit elkaar te halen. Maar uiteindelijk zullen de dieren wel uit elkaar gehaald kunnen worden. Doe alsnog dan dat de zieke dieren worden afgemaakt, dan is de kans heel erg klein dat de andere dieren het niet meer kunnen krijgen dus dan worden alleen de zieke dieren nog afgemaakt, en hebben we in de Europese landen geen MKZ gevallen meer. Maar eerst moet de EU er dus achter komen dat heel Eurpoa geent moet worden, maar tegen die tijd hoeft er al niet zoveel geent te worden.

(gebruik gemaakt van welke oplossing de belangen en warden van de betroken instanties het best terug te vinden zijn.) (gebruik gemaakt van de lijn die tot nu toe gekozen is doorgezet wordt en die wordt beargumenteerd.)

REACTIES

M.

M.

goed gemaakt hoor22 jaar geleden

I.

I.

schrijf eens wat nuttigs

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.