Meningitis

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 637 woorden
  • 20 mei 2003
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Algemeen: Meningitis is een andere naam voor hersenvlies ontsteking. Het is een ontsteking van de hersenenvliezen rond de hersenen (meninges = hersenvliezen). Meningitis is een zeer zeldzame maar wel een ernstige infectieziekte. De infecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Bij een snelle diagnose en behandeling kan ze echter volledig genezen worden. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de gevallen van hersenvliesontsteking zijn de meningokokken. Ze kunnen behoren tot verschillende (sero)groepen. In Vlaanderen komen vooral de groepen B en C voor. In 2001 werd ruim 50 procent van alle meningokokken infecties veroorzaakt door de c-meningokken. In 2000 en 1999 ging het slechts om ongeveer 30 procent. Verspreiding van de meningokok: De meningokok- bacterie bevindt zich als een onschuldige gast in de neus-en keelholte van veel mensen. Bij spreken, hoesten en niezen komen piepkleine druppeltjes met bacteriën vrij. Je kunt besmet geraken als je nauw contact hebt met een zieke of iemand die de bacterie al in de neus of keel heeft. Het grootste deel van de mensen heeft er geen last van en wordt dus niet ziek. Maar wanneer deze bacterie door de beschermende slijmvlieslaag van de neus heendringt en in het bloed terechtkomt kunt u niet ziek worden. Een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging is het gevolg. De virale-en bacteriële meningitis: -de virale meningitis komt vaak voor. Het is over het algemeen een eerder goedaardige aandoening, alhoewel de uiteindelijke ernst van het ziekteverloop sterk kan variëren en afhankelijk is van de mate waarin de hersenvliezen en het hersenweefsel aangetast zijn. Wanneer het hersenweefsel niet bij de infectie betrokken is, wordt de mortaliteit van acute virale meningitis op minder dan 1 procent geschat. Sommige mensen houden er wel restverschijnselen aan over, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld volstaat behandeling thuis, of is hospitalisatie en intensieve behandeling vereist. Deze vorm van meningitis kan niet worden behandeld met antibiotica.

-bacteriële meningitis is zeldzaam, maar kan zeer ernstig zijn en een dringende behandeling met antibiotica is levensnoodzakelijk. Symptomen: Hersenvliesontsteking ziet er in het begin vaak uit als een zeer zware griep. Meestal is er sprake van nek-stijfheid, maar niet altijd. De patiënt wordt in 1 à 2 dagen steeds zieker. De ziekte kan fataal aflopen. Hersenvliesontsteking kan zelfstandig optreden maar ook als bijverschijnsel bij: mazelen, bof en waterpokken(de virale vorm), bij longontsteking, middenoorontsteking en schedelbasisfractuur(de bacteriële vorm) Bij nekstijfheid is het niet meer mogelijk om het hoofd te buigen. Wordt dit toch gedaan dan worden de knieën reflexmatig gebogen.

Overzicht symptomen: ouder dan 2 maanden: -koorts -nekstijfheid -hoofdpijn -braken -verwardheid -overgevoelig voor licht of geluid -apatisch -pijnlijke gewrichten

jonger dan 2 maanden: -koorts/geen koorts onder temp -gezwolle fontanel -verlaagd bewustzijn -huilerig en/of kreunerig -prikkelbaar -er ziek en grauw uitzien -slecht of niet eten -apatisch/ moeilijk wakker te krijgen -luierpijn

Complicaties: Bij de meningokok treedt vaak een sepsis(bloedvergiftiging) op. Dit kan leiden tot bloedinkjes in de huid. Dat zie ja als niet-wegdrukbare kleine rode puntjes in de huid. In extreme gevallen kan de patiënt zo ziek worden dat hij in shock komt (syndroom van Waterhouse-Friderichsen). Hierbij zijn er ook grote problemen met de bloedstolling. De sterfte is hoog. Andere complicaties zijn middenoorontsteking of andere infecties. Na een meningitis zij er soms restverschijnselen als doofheid, waterhoofd, debilitas en verlammingen. Behandeling: De behandeling is met antibiotica aangepast aan de veroorzaker van de meningitis. Hoe sneller ermee gestart wordt, hoe beter de prognose is. Het onderzoek naar het juiste antibioticum duurt enkele dagen. Daarom wordt alvast gestart met breedspectrum antibiotica die tegen de meest voorkomende veroorzakers werken. Als de uitslagen en de gevoeligheid bekend zijn, kan de medicatie worden aangepast. Wat je moet doen bij een vermoeden van meningitis: Onmiddellijk de huisarts verwittigen en indien hij niet beschikbaar is, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Uitstel kan fataal zijn!!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.