Klonen Klonen is het ongeslachtelijk voortplanten. Dit wil zeggen dat een organisme een identieke kopie van zichzelf krijgt. In de natuur komt het klonen ook veel voor bijvoorbeeld bij Varens, koralen, bacteriën en kankercellen. Behalve in de natuur word er ook kunstmatig gekloond in de jaren zestig werden er al kikkers gekloond en in 1997 werd het eerste zoogdier gekloond: een schaap, Dolly. Er wordt sindsdien veel geprotesteerd tegen het klonen van dieren, dit omdat mensen zich er zorgen over maken of het wel ethisch verantwoord is. Er zijn veel Amerikaanse wetenschappers die mensen willen klonen, maar het is tot nu toe alleen gebruikt op dieren.
Wat is klonen ? Met klonen wordt bedoeld dat twee organismen dezelfde erfelijke kenmerken hebben. Om iets meer van klonen te begrijpen moet eerst de betekenis van genen in cellen worden uitgelegd en de manier waarop DNA de erfelijke eigenschappen bepaalt. De erfelijke eigenschappen van een organisme zijn vastgelegd in zijn genen. Eigenschappen zijn in het algemeen bepaald door een combinatie van erfelijkheid en het milieu. De combinatie van DNA in een gen bepaalt de eigenschap van zo’n gen, terwijl alle genen samen de genetische eigenschappen van een organisme vastleggen. Door de DNA structuur in een bepaald gen te veranderen kan de eigenschap van dat gen worden veranderd. Dit wordt genetische manipulatie genoemd. Toen Dolly ter wereld kwam, waren er reeds zo’n 2000 gekloonde kalveren. Daarbij is gebruik gemaakt van eenvoudige embryodeling. Bij runderen lukt het splitsten zelfs met een gewoon scheermesje. Maar het is nog wel een stuk ingewikkelder en dus ook duurder dan reageerbuisbevruchting. Splitsing van een embryo levert twee, hooguit drie klonen op. Wil je er meer dan moet je het embryo eerst tot meer cellen laten groeien. Probleem is dan alleen dat de cellen dan al gespecialiseerd zijn en hun erfelijke informatie voor een deel onleesbaar is geworden. Maar daar vonden de onderzoekers weer wat op. Intussen zijn verschillende dieren succesvol gekloond: muizen, schapen, geiten, runderen, konijnen en apen. En nu wacht de wereld op de eerste gekloonde mens.
Embryo Er zijn verschillende manieren om te klonen, een voorbeeld is het embryo twinning techniek. Hierbij wordt een embryo in een vroeg stadium, meestal al na de eerste deling in tweeën gesplitst. Dit gebeurt door een chemisch mengsel toe te voegen aan de zygote, hierdoor lost het beschermlaagje dat om de zygote zit op. Daarna wordt een stof toegevoegd die een nieuw beschermlaagje maakt om iedere cel. Nu kan er een eeneiige tweeling kan ontstaan. Behalve bij het klonen van dieren is deze techniek ook al gebruikt bij het klonen van mensen. Het is niet bekend of deze cellen bij deze manier van klonen kunnen volgroeien tot baby’s omdat er expres zieke cellen aan toegevoegd waren die er voor zorgden dat het embryo zich na 5 delingen vernietigde. Het maken van een kloon van een volwassen dier gebeurt op een andere manier, met behulp van nuclear transfusion. Dit gebeurt bij de Roslin-techniek. Daarbij wordt een donorcel ingebracht in een eicel.
Verschillen tussen twee dezelfde klonen: Als twee kloon kinderen in hetzelfde gezin opgroeien, komen er dan helemaal gee verschillen tussen die twee? Meeste denken dat er geen verschil is, maar uit onderzoek met gekloonde dieren weten ze dat er heel kleine verschillen in uiterlijk komen. De een kan in de baarmoeder net iets meer voeding gehad hebben dan de ander. Dus: de een is bij de geboorte al iets groter dan de ander. Bij mensen zou hetzelfde kunnen gebeuren. Stel je voor dat de moeder bij het eerste kloon-kind zou roken, maar bij het tweede niet. Het gevolg daarvan is dat het eerste kind kleiner is bij de geboorte dan het tweede kind. En als kloon-kinderen in verschillende baarmoeders opgroeien, zullen de verschillen natuurlijk nog groter zijn. Je kunt kloon-kinderen goed vergelijken met eeneiige tweelingen. Zo was er eens een tweeling met een zeldzame erfelijke huidziekte. Bij de twee zussen kwam de ziekt op heel verschillende plaatsen op het lichaam naar buiten. En psychologen hebben onderzoek gedaan onder de weinige eeneiige tweeling die na hun geboort bij verschillende gezinnen opgroeiden. In sommige gevallen leken de broers of zussen ook jaren later nog als twee druppels water op elkaar. Maar in andere gevallen vonden de psychologen juist heel grote veranderingen. Kortom: daar werden ze dus niet veel wijzer van!
Voordelen en Nadelen van Klonen De nadelen: - superras - misbruiken
De voordelen: - transplantaties van organen van klonen - perfecte planten klonen - medicijnen van gekloonde dieren - bestrijding van allerlei ziektes, zoals diabetes.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden