Hoge bloeddruk is hypertensie.
1. Inleiding
1.1. Definitie bloeddruk
Onze hartspier pompt ritmisch het bloed met een zekere kracht in ons lichaam doorheen onze bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een druk in onze bloedvaten : de bloeddruk.
Wanneer onze hartspier samentrekt zal de druk in de aders het hoogst zijn (de aders worden met bloed gevuld), spreekt men van de systolische druk of bovendruk.
Nadat de hartspier zich heeft samengetrokken moet deze zich ook weer ontspannen waardoor er een lage druk ontstaat (de hartkamers worden met bloed gevuld) die men diastolische druk of onderdruk noemt.
1.2. Wanneer spreekt men van hypertensie?
Gedurende de hele dag stijgt en daalt de bloeddruk wat heel normaal is, want het ene moment slapen we en het andere moment zijn we actief bezig ! Wanneer deze bloeddruk een hele tijd te hoog blijft spreken we van een hoge bloeddruk of hypertensie.
1.3. Waarden De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeterkwik (mmHg) of centimeterkwik (cmHg). Men spreekt dan bijvoorbeeld over het volgende : 125 over 80 of 12,5 over 8. Dit wordt meestal genoteerd als volgt : 125/80 of 12,5/8. Dat betekent dat er een bovendruk van 12,5 cmHg en een onderdruk van 8 cmHg is.
Wanneer we een bovendruk meten tussen de 10 en 15 cmHg en een onderdruk tussen de 7 en 10 cmHg dan spreken we van een normale bloeddruk.
We spreken van een hoge bloeddruk indien : de onderdruk hoger is dan 10 cmHg de bovendruk hoger is dan 15 cmHg bij personen jonger dan 45 jaar. Naarmate je ouder wordt neemt deze bovengrens toe.
Aan de hand van de bloeddrukwaarden kan de geneesheer zich een beeld vormen van enkele levensbelangrijke toestanden zoals bijvoorbeeld de hartwerking, het bloedvolume, de weerstand van de bloedvaten. Het is interessant te weten dat bij volgende waarden het nodig is een geneesheer te verwittigen : systolische druk boven de 18 cmHg systolische druk onder de 7 cmHg indien continu daling van de systolische druk, zelfs vanaf 10 cmHg. In dit geval kan er zelfs sprake zijn van shock wat in korte tijd kan leiden tot het overlijden van de patiënt. diastolische druk boven de 10 cmHg uitgesproken schommelingen van de waarden 1.4. Bloeddrukmeting Om de bloeddruk te kunnen bepalen heeft men een manchet met manometer nodig en een stethoscoop. De bloeddruk wordt het best genomen nadat de patiënt een 5-tal minuten heeft kunnen bekomen in een rustige omgeving. De bloeddrukmanchet wordt ter hoogte van de bovenarm aangelegd met de stethoscoop onder de manchet in de elleboogplooi. De manchet wordt met een peertje opgeblazen tot zo’n 200 mmHg zodat de druk in de manchet groter is. Men laat dan de druk in de manchet zachtjes lossen met een snelheid van 2 mmHg per seconde. Op een bepaald punt zal de druk in de aders gelijk zijn aan de druk in de manchet en zal men kleine klopjes van het vaatgeruis horen : de systolische druk of bovendruk is nu gekend. Ondertussen blijft de druk in de manchet minderen. Van zodra geen vaatgeruis meer hoorbaar is, heeft men de diastolische of onderdruk gevonden.
In situaties waar men onmogelijk het vaatgeruis kan horen door een luide omgeving is het mogelijk enkel de bovendruk te meten. Dit is in urgente situaties toch de meest belangrijke. In plaats van een stethoscoop neem je de polsslag met je wijs- en middenvinger. Van zodra de pols weer voelbaar is heb je de systolische druk kunnen waarnemen. Maar dit vergt echter een beetje meer oefening dan de meting met stethoscoop !
Op de markt zijn vele verschillende soorten bloeddrukmeters te verkrijgen : digitale polsbloeddrukmeters (zie foto), digitale bloeddrukmeters ter hoogte van de bovenarm, bloeddrukmanchetten met een ingebouwde stethoscoop, bloeddrukmanchetten zonder ingebouwde stethoscoop, bloeddrukmeters op rijdende statieven (gebruikt in verzorgingsinstellingen), …
2. Mogelijke oorzaken van hypertensie Keukenzout : zoals we vorig jaar zagen is NaCl een mineraal van vitaal belang. De dagelijkse behoefte bedraagt 2 à 3 g . De hoeveelheid keukenzout die momenteel wordt gebruikt in onze voeding bedraagt 10 tot 15 g, terwijl de bovengrens 5 à 6 g is per dag. Het organisme van ons lichaam kan een deel van het overtollige zout afscheiden via de nieren, maar je begrijpt dat het dubbele gehalte aan zout van de bovengrens niet voldoende afgescheiden zal worden. Hierdoor is er een overbelasting van de nierfunctie. Dit orgaan vraagt dan ook een grotere bloedtoevoer wat leidt tot een verhoogde bloeddruk. Maar ook heeft zout een nadelig gevolg op het watergehalte in ons lichaam. Zout houdt water vast wat oedeem kan veroorzaken (zie vernauwing van de slagaders ® angio-oedeem).
Obesitas : extra belasting van het hart door het overtollige vet dat de bloedvaten samendrukt.
Vernauwing van de slagaders : hetzelfde effect als men water door een dunne tuinslang of door een dikke brandweerslang laat lopen. De druk in de tuinslang zal hoger zijn dan de druk in de dikke brandweerslang. Deze vernauwing kan veroorzaakt worden door : roken : de nicotine in sigaretten is giftig voor de bloedvaten waardoor weeral vetachtige stoffen gemakkelijker achterblijven en deze krampachtig doen samentrekken waardoor de doorbloeding wordt verstoord. De hartslag wordt hoger en de bloeddruk stijgt. aderverkalking of arteriosclerose : verkalking van de arteriën, veroorzaakt door ophoping van vetachtige stoffen – zoals cholesterol en glycerol, waardoor ze hard worden en vernauwen. In het ergste geval kan er helemaal geen bloed meer door. angio-oedeem : een vochtopstapeling in de cellen van de aders waardoor deze gaan zwellen en gaan dichtdrukken.
alcohol : is een giftige stof die invloed heeft op ons centraal zenuwstelsel en dus ook op de werking van de organen, deze eisen dan ook een snellere doorbloeding om nog efficiënt te kunnen functioneren. Het is een stof die vrij snel in onze bloedbanen opgenomen wordt. Vermits de concentratie aan alcohol stijgt, zal ook de concentratie van zuurstof dalen, waardoor er meer kans is op hart- en vaatziekten. Hoe meer men van een bepaalde stof in een oplossing doet hoe minder geconcentreerd deze oplossing zal zijn !
Verminderde elasticiteit van de slagaders : hangt samen met de leeftijd alsook weer arteriosclerose. Erfelijkheid Zwangerschap : doordat de foetus moet groeien worden er extra inspanningen gevraagd van het lichaam. De placenta en de foetus moeten voorzien worden van een goede doorbloeding.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
K.
K.
Zeer mooi !
21 jaar geleden
Antwoorden