Het spiraaltje

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1440 woorden
  • 23 september 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Werkstuk over het spiraaltje                     

 

Inhoudsopgave:

Voorwoord

1. Wat is een spiraaltje?

2. Soorten spiraaltjes

3. Werking

4. Voor wie is een spiraaltje geschikt?

5. Onderzoek door huisarts

6. Gynaecologe en huisarts plaatsen

7. Plaatsing spiraal

8. Controle

9. Voordelen en nadelen

10. De kosten

Bronnen
 

Voorwoord

Ik doe mijn werkstuk over spiraaltjes ter voorbereiding op mijn profielwerkstuk in 5HAVO. Hier wil ik onderzoek gaan doen naar voorbehoedsmiddelen en SOA’s. Steeds vaker hoor je dat jonge vrouwen gebruik maken van een spiraaltje. Omdat ik hier zelf nog niet zoveel vanaf weet heb ik onderzoek gedaan naar wat een spiraaltje nu is. Hoe het spiraaltje werkt en hoe het spiraaltje wordt geplaatst.

Ik wil mijn leraar biologie bedanken voor de extra informatie die zij mij heeft gegeven.

 

1. Wat is een spiraaltje?

Veel jonge vrouwen onder de 25 jaar maakt gebruik van anticonceptie. Dit is een middel om zwangerschap te voorkomen. Hierbij wordt de pil het meest gebruikt. Volgens het CBS wordt wel het spiraaltje steeds populairder. Meer dan 12 procent van de vrouwen die gebruik maakt van voorbehoedsmiddelen heeft een spiraaltje. Dat is veel. Het spiraaltje wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Het spiraaltje is een ankertje met twee draadjes. Dit ankertje wordt in de baarmoeder geplaatst. Op een later moment, kan het spiraaltje (ankertje) worden verwijderd middels de draadjes. Deze steken uit de baarmoedermond.  Zodra het spiraaltje is verwijderd kan de vrouw snel weer zwanger worden.

 

2. Soorten spiraaltjes

Er zijn twee soorten spiraaltjes in Nederland te verkrijgen. Dat is het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Beide spiraaltjes worden in de baarmoeder geplaatst. Ze hebben wel allebei een andere werking. Het hormoon spiraaltje wordt het meest geplaatst bij vrouwen.

 

3. Werking

Allebei de spiraaltjes hebben een andere werking. Na het plaatsen van het spiraaltje kan het spiraaltje zo’n 5 jaar blijven zitten. Gedurende deze periode is de kans op zwangerschap heel laag. De werking van de twee soorten spiraaltjes is wel anders.

 

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is zonder hormonen. Een koperspiraaltje is een ankertje omwikkeld met koper. Dit kan koperdraad of koperen ringen zijn. Het koper zorgt ervoor dat zaadcellen (man) niet meer werken in de baarmoeder. Ook wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling. De betrouwbaarheid is hoog. Ongeveer 1 procent van de vrouwen raakt maar ongewenst zwanger.

 

Hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje heeft hormonen in de kern van het anker zitten. Dit geeft een kleine hoeveelheid progestageen (hormoon) af. Het baarmoederslijmvlies wordt ongeschikt gemaakt voor een bevruchte eicel. Ook zorgt het hormoon ervoor dat er een slijmprop in de baarmoederhals ontstaat. Hierdoor kunnen zaadcellen minder snel de baarmoeder bereiken. De betrouwbaarheid is erg hoog. 0,1 procent van de vrouwen wordt ongewenst zwanger.

 

4. Voor wie is een spiraaltje geschikt?

Iedere vrouw kan een spiraaltje nemen, al zijn eventuele bijwerkingen voor sommige vrouwen minder geschikt. Ook kunnen vrouwen niet goed tegen hormonen. In dat geval is een hormoonspiraaltje niet geschikt. Als een vrouw een hevige ongesteldheid heeft, dan is het koperspiraal niet zo geschikt. Een van de bijwerkingen is namelijk dat deze ongesteldheid (tijdelijk) nog erger kan worden. Ook als vrouwen bepaalden ziekten hebben, bijvoorbeeld een leverziekte of borstkanker, wordt het afgeraden een spiraaltje te nemen. Hier een overzicht van alle redenen waarom een spiraaltje niet geschikt kan zijn voor een vrouw:

·       Zwangerschap

·       Infectie van de baarmoeder

·       Infectie van de eileiders of eierstokken

·       Afwijkende afscheiding

·       Veel bloedverlies, met onbekende oorzaak

·       Operatieve behandelingen aan de baarmoeder(hals), bijvoorbeeld ter behandeling van baarmoederhalskanker

·       Afwijkingen aan de baarmoeder of baarmoedermond

·       Een of meerdere vleesbomen in de baarmoederwand

·       SOA

 

5. Onderzoek door huisarts

Voordat een spiraaltje geplaatst kan worden moet je onderzocht worden. Dit kan worden gedaan door een gynaecologe of een huisarts. Bij dit onderzoek wordt gekeken hoe de baarmoeder ligt en hoe diep de baarmoeder is. Daarnaast wordt er vaak aangeraden om een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) test te laten doen. Indien een vrouw namelijk een SOA heeft kan dit moeilijker te behandelen zijn. Dit kan tot ernstige gevolgen lijden.

 

6. Gynaecologe en huisarts plaatsen

Een spiraaltje zal moeten worden geplaatst door een huisarts of gynaecologe. Veel huisartsen zijn tegenwoordig kundig genoeg om een spiraaltje te plaatsen, wat je veel geld kan besparen. Gynaecologes zijn namelijk erg duur om een afspraak mee te hebben.

Voordat een spiraaltje geplaatst zal worden zal je op gesprek moeten bij je huisarts. Je huisarts kan je meer informatie geven over het spiraaltje en kan je ook het recept geven waarmee je naar de apotheek kunt gaan. Bij de apotheek kun je namelijk zelf je spiraaltje ophalen. Na het ophalen kan je er zelf voor kiezen of je het spiraaltje wilt laten plaatsen door je huisarts of dat je aan je huisarts vraagt om een doorverwijzing naar een gynaecologe.

 

7. Plaatsing spiraal

Als je het spiraaltje wilt laten plaatsen, dan moet dit tijdens of nét na je ongesteldheid. Het inbrengen van het spiraaltje gaat in deze periode wat gemakkelijker omdat de baarmoederhals soepeler is dan op ‘normale dagen’. Voordat de plaatsing van het spiraaltje begint moet je een paracetamol innemen. Hierdoor kunnen krampen worden verminderd. Soms krijg je ook een plaatselijke verdoving van de baarmoederhals.

Het spiraaltje wordt ingebracht middels een dun hulsje. Dit wordt de vagina van de vrouw binnen geschoven. Zodra het spiraaltje op de juiste plek zit, kan het hulsje weer worden verwijderd. Nu blijft alleen het spiraaltje achter en is het goed geplaatst. De draadjes van het spiraaltje worden op maat geknipt. Hierdoor heb je later hier geen last meer van.

 

8. Controle

Na het plaatsen van het spiraaltje moet je terug naar de huisarts voor controle. Dit moet na 6 weken. Tijdens deze controle wordt gekeken of het spiraaltje goed zit. In sommige gevallen wilt het spiraaltje namelijk iets verplaatsen na het plaatsen, waardoor de werking niet goed is.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Na het plaatsen van het spiraaltje moet je terug naar de huisarts voor controle. Dit moet na 6 weken. Tijdens deze controle wordt gekeken of het spiraaltje goed zit. In sommige gevallen wilt het spiraaltje namelijk iets verplaatsen na het plaatsen, waardoor de werking niet goed is.

 

9. Voordelen en nadelen

Onderstaand heb ik per spiraaltje de voor en nadelen genoemd van beide soorten spiraaltjes.

 

Koperspiraaltje

Voordelen:

·       Voorkomt zwangerschap en is betrouwbaar.

·       Werkt voor 5 jaar.

·       Als je overgevoelig bent voor hormonen, is dit een goed alternatief.

·       Na het verwijderen kun je vrij snel weer kinderen krijgen.

Nadelen:

·       Soms is het plaatsen erg pijnlijk.

·       Langere ongesteldheid met meer bloedverlies.

·       Buikpijn nadat het spiraaltje is geplaatst. Soms met bloedverlies.

·       Je bent niet beschermt voor SOA’s

 

Hormoonspiraaltje

Voordelen:

·       Betrouwbaar en voorkomt zwangerschap.

·       Lichtere ongesteldheid. Soms zelfs geen ongesteldheid meer.

·       De hormonen zijn lokaal. Hierdoor niet zoveel bijwerkingen van hormonen als bij de pil.

·       Je bent na het verwijderen van het spiraaltje weer vruchtbaar.

Nadelen

·       Soms is het plaatsen erg pijnlijk.

·       Je bent niet beschermt voor SOA’s

·       Soms krijg je puistjes, hoofdpijn of wordt je duizelig aan het begin. Dit kan komen doordat je lichaam een beetje moet wennen aan het hormoon.

 

10. De kosten

Mirena is het meest geplaatste spiraaltje. Dit is een hormoonspiraal. Het spiraaltje kost bijna 150 euro. Een koperspiraaltje is veel goedkoper. Hierbij liggen de prijzen tussen de 30 en 70 euro. Als je je spiraaltje bij de huisarts laat plaatsen heb je geen kosten voor het plaatsen zelf. In dat geval hoef je alleen voor het spiraaltje te plaatsen. Als je tussen de 18 en 21 jaar bent dan kun je het laten vergoeden door een verzekering. Als je ouder bent dan 21 jaar dan kun je ook het geld terug krijgen van een verzekering, maar daarvoor moet je wel een apart pakket afsluiten. Als je niet naar een gynaecologe gaat, kan dat pakket soms duurder zijn dan zelf te betalen voor het spiraaltje.

 

Bronnen

https://www.sense.info/condoom-pil-en-meer/spiraal-ring-en-andere-middelen

www.cbs.nl

https://www.pricewise.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-vergelijken/

http://www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.