Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1. Beschrijving van de zooDe zoo van Antwerpen is op 21 juli 1843 opgericht als onderdeel van de Koninklijke maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen. Het is daarmee de 8e oudste dierentuin in de wereld.

De zoo van Antwerpen ligt midden in het centrum van Antwerpen, naast het Centraal Station. Dit is niet zo slim gedaan, omdat daardoor de ingang moeilijker bereikbaar is.

In de zoo zijn de dieren grotendeels op soort 'gesorteerd'. Ook zijn er voor de verschillende soorten aparte 'zalen' gemaakt, zoals het 'kleine-apengebouw', pinguïnverblijf 'vriesland' en het 'reptielenhuis'. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld naar een bepaalde diersoort zoekt.

In de zoo zijn over verschillende plekken verdeelt toiletten en eetgelegenheden aanwezig. Hier is geen gebrek aan. Waar wel een groot gebrek aan is, is het aantal afvalbakken. Daar zijn er zeer weinig van, waardoor de kans op afval op de paden of zelfs bij de dieren groot is.Nog een makkelijk te verhelpen probleem, is dat er veel kuilen en bobbels in de paden zitten. Vooral minder validen is dit heel onhandig, die moeten bijna meer aandacht aan de weg besteden dan dat ze kunnen rondkijken. En dat terwijl er voor andere dingen voor mensen die minder goed te been zijn wel goed gezorgd is! Er zijn bijvoorbeeld aangepaste toiletten aanwezig.

Wat wel een pluspunt is, is dat er veel groen aanwezig is. Dat is, zeker op warme dagen, heel prettig. Ook zijn er voldoende bankjes aanwezig, mocht je even willen uitrusten.2. Beschrijving van het dierenverblijf

Wij hebben gekozen voor een macaronipinguïn. Wij daarvoor gekozen, omdat we het wel een grappig dier vonden, met zijn gele kuif. Dit dier was te zien in het 'vriesland', een gebouw waarin dieren leven die een subantarctisch klimaat gewent zijn. Dit is het klimaat dat heerst rond de ijszeeën en op de eilanden rondom de zuidpool. Het vriesland ligt in het zuidelijkste puntje van de zoo, en is geopend op 30 april 1997.

In de natuur bestaat het leefgebied van de macaronipinguïn voornamelijk uit het volgende: Veel rotsen, een klein strandje en veel water, waarin de pinguïns kunnen jagen op hun belangrijkste voedsel: vis.

De macaronipinguïn deelt zijn gebied in het vrieshuis met de koningspinguïn (de grootse), en de rotspinguïn (de kleinste van de drie). In de natuur leven deze drie soorten van de pinguïn ook bij elkaar.

Het dierenverblijf van de macaronipinguïn is een ruimte achter glas van ongeveer 4x15 meter.Achter tegen de wand zijn rotsen geplaatst, waar de holen van de macaronipinguïns in gemaakt zijn. Die holen zijn ten grootte van 1 pinguïn. Boven aan de achterwand is “lucht” geschilderd en bovenop de rotsen is gras geplant, waarop de pinguïns lekker op kunnen liggen. Voor de rotsen is een oplopend plateau waarop de pinguïns kunnen staan en lopen. Macaronipinguïns houden er namelijk van om te leven op een rotsachtig gebied. De temperatuur in het verblijf is constant 6 graden Celsius, de temperatuur die voor de conditie van de pinguïns het beste is.

Beneden het plateau is een grote bak met koud zout water, waarin de pinguïns kunnen zwemmen. De watertemperatuur is 7 graden Celsius. Het water in het bassin wordt met behulp van een filtersysteem telkens zuiver gehouden, waardoor ziektes zich niet kunnen ontwikkelen.

De omgeving in het vriesland is redelijk goed nagebootst in vergelijking met 'in het echt'. Een van de grootste verschillen is dat de pinguïns worden gevoerd omdat ze niet meer jagen. En de pinguïns hebben in vergelijking met in de natuur een zeer klein gebied. Daardoor zijn ze ook minder actief, wat bijvoorbeeld valt af te lezen in het protocol.3. Beschrijving van de diersoort

De macaronipinguïn is een vogel waarbij de vrouwtjes ongeveer 70 cm. hoog, de mannetjes zijn iets groter en hebben een krachtiger snavel. De vleugels beginnen, net als bij ons de armen, bij de schouders, maar lopen helemaal tot bij de poten door. Verder zijn de poten ongeveer net zo groot als die van een eend.

De macaronipinguïn is een vogel die te herkennen is aan zijn gele oorpluimen en daar danken ze ook hun naam aan. In de 18de eeuw waren er jonge Engelse reizigers die zich, om op te scheppen dat ze in het verre Italië geweest waren, nogal modern kleedden. Ze droegen dan onder meer hoeden met veren en lieten hun haar verven. Deze reizigers werden de macaroni dandy's genoemd. Toen Britse poolreizigers voor het eerst een macaronipinguïn zagen, moesten ze meteen aan de Londense dandy's denken.

Verder is de macaronipinguïn niet zo bijzonder, hij ziet er nl. net zo uit als een gewone pinguïn. Een zwarte lichaam met een witte buik.3.1. vragen

a. De macaronipinguïn leeft vooral op de subantarctische eilanden, zoals Heard Island en South Georgia.

b. De macaronipinguïn leeft bij zee, meestal op rotsen

c. Krill (garnaalachtige zeekreeftjes), kleine vissen, krabben en inktvissen

d. schildpaddenjong – krab – macaronipinguïn

e. de macaronipinguïn leeft in kolonies.

f. ja, in het late voorjaar

g. broedtijd: 31-37 dagen

h. ja, eerst door het mannetje alleen, daarna doen het mannetje en het vrouwtje het samen. De jonge vogels gaan ongeveer in maart weg bij de ouders (na ongeveer ¾ jaar).

gedragseenheid afkorting beschrijving van de gedragseenheid

staan st stil staan zonder te bewegen

spartelen sp spartelen in water met vleugels of staart

schoonmaken sm met de snavel de buik schoonmaken

duiken dk in het water duiken

trappelen tr trappelen in het water met de poten

lopen lo lopen over land

schudden sc schudden met de kop

flapperen fl flapperen met de vleugels

zwemmen zw zwemmen onder water

kop rechtop kr kop rechtop houden

spreiden sp vleugels spreiden

staart schudden ss schudden met de staart

zwemmen aan opp. zo zwemmen aan de oppervlakte

rondkijken kij kop bewegen om rond te kijken

drijven dr stil drijven in het water

snavel wrijven sv met de snavel over de veren wrijven

vliegen in water wv met de vleugels onder water “vliegen”

snavel openen so snavel opendoen en klepperen daarmee

kop intrekken ki kop intrekken zodat geen nek zichtbaar is

een ander schoonmaken as een soortgenoot schoonmaken

4. EthogramDit is het Ethogram van een macaronipinguïn.afkorting eventuele prikkel afkorting eventuele prikkel

ss iets voelen jeuken kr zich bedreigd voelen

sc iets voelen jeuken sp de baas willen zijn

sv zich nat of vies voelen ki zich bedreigd voelen

so de baas willen zijn lo iets van dichterbij willen zien

dk vluchten, of zichzelf willen wassen sp anderen willen wegjagen5. Protocol

Dit is het Protocol van de macaronipinguïn die wij bestudeerd hebben.minuut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

0 – 5 sec sm lo sm sm sm kij st sm st st st st st st

5 – 10 sec sm lo sm sm sm kij st sm st st st st kij st

15 – 20 sec sm kij sm sm kij sm st sm ki st st st st st

20 – 25 sec sm sm sm sm kij st st sm st kij st ki st st

25 – 30 sec sm sm sm kij st kij st st st st st st st kij

30 – 35 sec kij sm sm kij st kij st st kij st st st kij st

35 – 40 sec kij sm sm kij st kij st ki kij st st st kij st

40 – 45 sec sm sm sm kij kij st st st kij ki st st kij kij

45 – 50 sec sm kij sm kij kij kij st so st ki st st st kij

50 – 55 sec sm sm sm kij kij kij st ki st st st st ki kij

55 – 60 sec sm sm kij sm kij ki st st st st st st st kij

6. Uitwerking van het Protocol· we hebben een grafiek gemaakt van het aantal keren dat elk gedragselement voorkwam.

· We hebben niet echt een echte gedragsketen ontdekt, maar we hebben wel gezien dat onze pinguïn in het begin vooral zichzelf schoon maakte en later vooral stil bleef staan.

· Onze pinguïn heeft verzorgingsgedrag vertoond, vooral in het begin.

· Onze pinguïn heeft vooral stil gestaan in de 15 minuten. Het 2e meest vertoonde gedrag is schoonmaken.

· Wij denken dat onze pinguin best gelukkig is op zijn plek in de Zoo, want hij vertoonde rustig gedrag en leek niet bang of ‘ontevreden’
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

waar zijn de plaatjes

5 jaar geleden