Hepatitis B

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 542 woorden
  • 24 juli 2008
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoe krijg je Hepatitis B en wat is Hepatitis B?

Hepatitis kan je krijgen als je seksueel contact en je kan ook hepatitis krijgen via bloedcontact. Hepatitis B is een ernstige en besmettelijke ziekte van de lever.

Hoe ontstaat hepatitis B?

Hepatitis B wordt door een virus veroorzaakt. Het virus zit in het bloed, sperma en vaginaal vocht van besmette personen. Het virus kan worden overgedragen als besmet bloed (ook menstruatiebloed), sperma (ook vocht dat vóór de zaadlozing vrijkomt) of vaginaal vocht in het lichaam van een ander terechtkomt, bijvoorbeeld via een wondje in de huid of via de slijmvliezen van de mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. Hepatitis B kan door onveilig vrijen (zonder condoom of beflapje) worden overgedragen, maar ook door een prik met een besmette naald (bijvoorbeeld bij injecties, piercings, tatoeages of acupunctuur) of bij gebruik van een besmet scheermesje of tandenborstel. In Nederland wordt bloed dat voor transfusies bestemd is, op hepatitis B gecontroleerd.
Als een vrouw met hepatitis B zwanger wordt, kan ze bij de bevalling of bij het geven van borstvoeding de baby besmetten.
Het virus veroorzaakt een ontsteking van de lever.
Hepatitis B is besmettelijk vanaf zes weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden, vooral in het begin van de ziekte, totdat het virus uit het bloed is verdwenen.

Hoe kun je zien dat je hepatitis hebt?

Niet iedereen met hepatitis B kan dat zien. Een tot zes maanden na besmetting kan je last krijgen van moeheid, een verminderde eetlust, koorts en pijn rechts boven in de buik. Het oogwit en de huid kunnen daarna geel worden noemen ze ook wel geelzucht. De plas kan donker zijn zo iets als de kleur van sterke thee
en de ontlasting heel licht van kleur zoiets als stopverfkleur. De geelzucht verdwijnt na enkele weken. De moeheid kan langer duren.

Hoe wordt het aangetoond?

Hepatitis B kan door bloedonderzoek worden aangetoond. De huisarts vertelt je wanneer je kan bellen voor de uitslag.

Hoe kan je van hepatitis B genezen?

Meestal geneest hepatitis B vanzelf. Maar als de leverontsteking lang aanhoudt,kan je naar een specialist toe gaan. Die zegt of medicijnen nodig zijn om Hepatitis te bestrijden. Omdat de lever ontstoken is, kan het lichaam sommige geneesmiddelen minder goed verdragen. Overleg daarom eerst met een specialist voordat u geneesmiddelen gebruikt.

Hepatitis B is meestal binnen een halfjaar genezen. Je bloed wordt na zes maanden gecontroleerd. Als het virus uit je bloed verdwenen is, ben je niet meer besmettelijk en kan je het virus niet opnieuw krijgen. Sommige mensen blijven het virus bij zich dragen en blijven daardoor wel besmettelijk. Als de ontsteking aanhoudt, noemen we het een chronische leverontsteking. Als dat lang aanhoudt kan de lever daardoor beschadigd raken.

Je kan je tegen hepatitis B inenting. Deze inenting geeft je hele leven lang bescherming. Mensen met een grotere kans op besmetting dan anderen mensen krijgen het advies zich te laten inenten. Bijvoorbeeld partners en huisgenoten van iemand met hepatitis B, kinderen van moeders met hepatitis B, mensen die intraveneus drugs gebruiken ('spuiten'), werknemers in de gezondheidszorg, bewoners van tehuizen voor verstandelijk gehandicapten en personen met wisselende seksuele partners. Als je zelf hepatitis B heeft, moet je je seksuele partner(s) waarschuwen zodat zij zich tegen hepatitis B kunnen laten inenten.

REACTIES

M.

M.

het is een goed werkstuk heb het ook gebruit voor mijn soa folder

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.