Hartinfarct

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 700 woorden
  • 10 april 2001
  • 181 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
181 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Hartinfarct

Wat is een hartinfarct? Door het verstopt raken of dichtslibben van sommige vaten kan het wel eens voorkomen dat een deel van de hartspier langdurig onvoldoende bloed en dus geen brandstof meer krijgt. Het gevolg kan zijn dat dat deel van de hartspier door zuurstoftekort afsterft. Het pompen van het hart gaat wel door, maar er is een stukje spier dat niet actief meer kan meedoen. Wanneer een stukje spier afsterft, spreken we van een infarct. Op de plaats van het stukje afgestorven spier ontstaat een litteken. Het litteken wordt op den duur in bindweefsel omgezet en functioneert als volwaardig deel van het hart, zij het dat het niet aan de samentrekking van het hart meedoet. Een hartinfarct is dus het gevolg van een zuurstoftekort in de hartspier.

Wat is/zijn de oorzaken van een hartinfarct en wat zijn de risicofactoren hierbij? Een hartinfarct wordt veroorzaakt door atherosclerose, het proces dat de vaatwanden zodanig aantast en verandert dat vernauwingen en afsluitingen kunnen optreden. Bij vernauwingen treedt pijn op die bekend staat als angina pectoris. Als het vat wordt afgesloten door klontering en stolsel(s) is er sprake van een infarct. De risicofactoren voor een hartinfarct zijn: Een verhoogde bloeddruk Hoog cholesterolgehalte Suikerziekte Roken Erfelijk Gebrek aan beweging Fors overgewicht Negatieve spanningen

Wat zijn de verschijnselen van een hartinfarct? Wat is het verschil in deze met een aanval van Angina Pectoris? Pijn, vaak drukkend of snoerend van aard, midden op de borst of misschien iets aan de linkerkant, is meestal het eerste teken van een infarct. De pijn kan uitstralen naar de linker (maar ook de rechter) arm en/of naar de kaken en gaat niet over bij een verandering van houding. De pijn kan uren aanhouden en wisselen in hevigheid. De hevigheid van de pijn zegt niets over de grootte van het infarct. Een klein infarct kan veel pijn veroorzaken, terwijl een groot infarct niet altijd veel pijn hoeft te geven. Pas na ongeveer 48 uur kan de specialist de definitieve grootte van het infarct bepalen. Bij een aanval van Angina Pectoris duren de klachten meestal kort, natuurlijk afhankelijk van de inspanning. Het gaat daarbij om een zwaar drukkend gevoel op de borst, een benauwend of onrustig gevoel, een brandend gevoel (soms verward met brandend maagzuur), een uitstraling (soms) naar armen, nek, kaak of rug, een angstig gevoel met veel transpiratie en een gevoel van verdoving van schouder, arm of pols.

Wat is te zeggen over de prognose na een hartinfarct? Iemand die een hartinfarct heeft doorgemaakt, krijgt altijd geneesmiddelen. In de vroege fase van het infarct (eerste 4 tot 6 uur), kunnen stolseloplossende medicijnen worden gegeven. Na het infarct worden medicijnen voorgeschreven die de pompfunctie van het hast controleren, de bloeddruk controleren en die gericht zijn op het voorkomen van een tweede infarct. Geneesmiddelen brengen een halt toe aan processsen (te hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol) die kunnen leiden tot een hartinfarct, maar ze nemen de oorzaak niet weg. Nu is het niet altijd noodzakelijk om de directe oorzaak aan te pakken en soms kan worden volstaan met de voorgeschreven medicijnen. In gevallen waar de pijn blijft bestaan, die met geneesmiddelen niet goed te behandelen is, kunnen er verschillende methoden worden toegepast om (zoveel mogelijk) de oorzaak weg te nemen. Dit zijn de meest voorkomende methodes: Dotterbehandeling In de acute fase thrombolyse Bypass Harttransplantatie

Harttransplantatie is alleen bestemd voor die gevallen waarbij het hart zo ernstig is beschadigd dat er geen redden meer aan is. Door een snelle herkenning en behandeling kan de schade aan het hart vaak van beperkte omvang blijven, zodat de patiënt na het infarct weer een vrij normaal leven kan leiden. De patiënt dient wel beter op zijn gezondheid te letten door een gezonde levensstijl in acht te nemen.

De belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten bij het omgaan met een zorgvrager die een harinfarct heeft doorgemaakt: De patiënten voelen zich erg afhankelijk en onzeker, denk hier aan als verpleegkundige! De patiënt kan behoefte hebben aan contact met hartpatienten. Aandacht hebben voor de partner en gezin. Aangeven wat de patiënt nog wel of juist niet meer mag doen vanwege zijn hart. De patiënt stimuleren en het nut ervan uitleggen om aan de conditie te werken.

REACTIES

J.

J.

Ik vind dat je de vragen goed en duidelijk hebt beantwoord. Heb je nog meer van zulke werkstukken? Heel makkelijk! groeten Jorina

21 jaar geleden

E.

E.

dan ga je naar vakken en de zie je het zelf

6 jaar geleden

L.

L.

Dit werkstuk is echt goed dat is alles wat ik erover te zeggen heb. Hartelijk bedankt voor alle info die je erin geeft.

21 jaar geleden

L.

L.

hey marjon,
bedankt voor je werkstuk dit heeft mij weer een hoop werk geschilt!
het punt krijg je nog wel te horen
groetjes linda

21 jaar geleden

P.

P.

je hebt een goed werkstuk gemaakt ik heb het gebruikt en heb een 9,9 gehaald dus echt een goed werkstuk

20 jaar geleden

B.

B.

leuk maar mag langer en veel meer

6 jaar geleden

E.

E.

super cool

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.