Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hartfalen

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 646 woorden
  • 1 juli 2008
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
15 keer beoordeeld

Door Guus

Het bloed

Een volwassen mens heeft tussen de 5 en 6 liter bloed. Bloed is een dikke, niet doorschijnende vloeibare rode stof.

Bloed bestaat uit:
-Bloedplasma: dit is vloeibaar, het bestaat voornamelijk uit water en afvalstoffen
-Rode bloedcellen: zien er uit als rode schijfjes en geven het bloed een rode
-Witte bloedcellen: ze doden bacteriën en andere binnendringers. Bloedplaatjes: zijn kleurloze brokstukken van cellen.

Bloedplasma vervoert allerlei stoffen door het lichaam zoals: voedingsstoffen, hormonen, warmte, zouten, eiwitten, stollingseiwitten (Deze zorgen ervoor dat er een korstje op je wond krijgt) en afweerstoffen tegen infecties. De functie van de rode bloedlichaampjes.


De rode bloedlichaampjes nemen zuurstof op en vervoeren deze zuurstof naar de cellen ze nemen dan koolzuurgas mee terug en geven dat weer terug aan de longen. De functie van de witte bloedlichaampjes.

De witte bloedlichaampjes hebben twee taken:
-ze verdedigen het lichaam tegen vreemde stoffen en bacteriën en helpen bij het opruimen.
-van dode cellen in je lichaam op te ruimen De functie van de bloedplaatjes.
In de bloedplaatjes zit een stof, die nodig is bij het stollen van bloed.
Bloedsomloop: De 'motor' van de bloedsomloop is het hart. Het hart is een spierpomp die energie levert voor de bloedstroom door het bloedvatensysteem. Eigenlijk is het hart een dubbele pomp opgedeeld in: 1. De linker harthelft, bestaat uit de linkerboezem en de linkerkamer .Deze helft ontvangt bloed uit de longen en pompt bloed in de grote bloedsomloop naar de weefsels in het lichaam, bijvoorbeeld naar de skeletspieren. 2. De rechter harthelft, bestaande uit het rechter atrium en het rechter ventrikel. De rechterhelft ontvangt bloed uit de grote bloedsomloop en pompt het door in de kleine bloedsomloop naar de longen. Een overzicht van de bloedsomlopen en het hart is hieronder weergegeven. De afkortingen rk, lk, rb en lb staan voor rechter- en linkerkamer en rechter- en linkerboezem, respectievelijk.

Door de bloedvaten stroomt het bloed naar de plaatsen.

Het hart pomp het bloed door het lichaam.

Wat is het?

In de meeste gevallen kan er geen directe oorzaak voor de aangeboren hartafwijkingen worden gevonden. Soms spelen aanleg in de familie en voorvallen tijdens de zwangerschap (zoals infecties en medicijngebruik) een rol. Sommige aangeboren hartafwijkingen zijn vrij onschuldig, maar bij andere hartafwijkingen is een operatie nodig. Er zijn drie soorten aangeboren hartafwijkingen bij kinderen:
· Bouwfouten: Aangeboren bouwfouten kunnen variëren van eenvoudige bijvoorbeeld een gaatje in het tussenschot tussen de boezems van het hart, tot zeer complexe afwijkingen bijvoorbeeld een onvolgroeide linkerhartkamer. Zieke hartspiercellen, cardiomyopathie.

De hartspiercellen zijn afwijkend. Hierdoor kan het hart minder krachtig samentrekken en wordt onvoldoende bloed uitgepompt.
· Beschadiging van het elektrisch besturingssysteem:
Als het elektrisch besturingssysteem van het hart is beschadigd, kunnen hartritmestoornissen ontstaan. Hierdoor kan het hart te langzaam (bradycardie), te snel (tachycardie) of onregelmatig gaan kloppen.
· De klachten behorend bij de verschillende aangeboren hartafwijkingen lopen zeer uiteen:
Van (vrijwel) geen tot ernstige klachten die passen bij
· een (sterk) verminderde pompfunctie van het hart.
Voorkomen + symptonen
Als u één of meerdere van de onderstaande klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts.
· Een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn straalt vaak uit naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms is er pijn in de rechter- in plaats van de linkerarm. Misselijkheid en zweten kunnen ook signalen zijn. Vrouwen kunnen, behalve deze signalen, ook andere verschijnselen hebben zoals ongewone moeheid, slecht slapen en kortademigheid. (Angina pectoris of hartinfarct)
· Hartkloppingen, hartbonzen, overslaan van het hart, duizeligheid, neiging tot flauwvallen en zelfs bewusteloosheid. Bijkomende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en misselijkheid tijdens een aanval. (Ritmestoornissen).

· Vermoeidheid, kortademigheid, opgezette benen en enkels, een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, zwaarder worden terwijl u niet meer dan normaal eet, vaker moeten plassen 's nachts met soms weinig urineproductie overdag, prikkelhoest, vooral bij platliggen, verminderde eetlust, slapeloosheid of onrustige slaap, duizeligheid, koude handen en voeten. (Hartfalen).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.