Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Drugsverslaving

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1658 woorden
  • 16 maart 2001
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
177 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Voorwoord
Er zijn heel veel soorten drugs. Elke soort is weer anders als je kijkt naar de vorm, naar de mate van verslaving, naar de gevolgen, naar de mate van gebruik enz. Veel mensen rekenen alcohol niet tot drugs maar het hoort er officieel wel bij want de naam drugs is een verzamelnaam voor alle verslavende middelen. Aangezien alcohol verslavend is valt het ook onder de naam drugs. Deze soort drugs behandelen wij alleen niet in ons werkstuk. Een andere soort drugs die vaak niet als drugs gezien wordt zijn de slaap en kalmeringsmiddelen. Deze krijgt men op doktersrecept als dat nodig is. Hieruit blijkt dat niet alle soorten drugs illegaal zijn, wat wel vaak gezegd wordt. De bekendste soorten drugs zijn : Hasj en Weed, XTC, Cocaïne, Speed, Heroïne, Paddo's en Slaap- en kalmeringsmiddelen.

Soft-Drugs
De bekendste voorbeelden van soft-drugs zijn : hasj en wiet

Hasj en wiet zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis. In het Nederlands noemen we die plant hennep. Als je de vrouwelijke bloemtoppen ervan droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Dat laatste is groen-bruin van kleur en wordt meestal 'wiet' genoemd. Als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst, krijg je hasj. De kleur daarvan varieert van lichtbruin tot zwart. Via een speciale bewerking kan een sterk geconcentreerde stof uit de plant worden gemaakt: hasj-olie. Weed, hasj en hasjolie verspreiden een heel typische geur: wie die eens heeft geroken, herkent hem in het vervolg onmiddellijk.
Hasj en weed worden meestal vermengd met tabak en dan me één of meer vloeitjes tot een sjekkie gerold. Dat heet dan een 'stickie' of 'joint'. Het roken heet 'blowen'. Je kunt het ook in je eten verwerken, de zogenaamde 'spacecake'. Een stickie of joint werkt al na een paar minuten, twee tot vier uur later is het effect weg. Hasj en weed in het eten begint vaak pas na een uur te werken! Wanneer je dus een half uur na het eten van een stukje spacecake nog steeds niets merkt, wacht dan nog even met het aansnijden van een volgende plak... Begint het te werken, en blijkt dat je teveel hebt gegeten, dan kun je daar namelijk aardig wat uurtjes ziek van zijn. In hasj en wiet zit het bestanddeel THC. Dit zorgt ervoor dat je je 'high' of 'stoned' voelt. De hoeveelheid THC bepaalt dus de werking. De werking kan versterkt worden door de stemming waar je in zit op het moment dat je gaat blowen. Als je niet zo lekker in je vel zit kun je je bijvoorbeeld nog rotter gaan voelen. Voel je je echter prima dan valt het meestal prettig. Dit noemen we 'high' of 'stoned' zijn. Het woord 'stoned' wordt gebruikt vanwege het zwaar aanvoelen van met name armen en benen. THC beïnvloedt je waarneming: kleuren kun je intenser ervaren, muziek wordt intenser beleefd, je gevoel voor ruimte en tijd verandert, je fantasie kan op hol slaan. In dit stadium zijn je gedachten door iemand die niet geblowd heeft vaak niet meer te volgen. Sommige mensen krijgen ineens zin om veel te eten ('vreetkick'), anderen de slappe lach. Maar ook kun je door angst overvallen worden. THC verslapt de spieren, maakt je mond droog, je ogen rood, verwijdt de pupillen en
versnelt je hartslag: sommige van deze effecten kunnen vervelend zijn.

Hard-Drugs
De bekendste voorbeelden van hard-drugs zijn : cocaïne, crack, heroïne, lijm, speed en tripmiddelen.

Cocaine
Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder. Het wordt uit de bladeren van de cocaplant gehaald, die groeit in Zuid- Amerika.Voor cocaïne worden verschillende andere namen gebruikt, maar de populairste luidt kortweg 'coke'. Op een vrij eenvoudige manier kan de cocaïne aan de bladeren van de cocaplant onttrokken worden, totdat er vrijwel zuiver cocaïnepoeder overblijft. Eenmaal op de markt wordt de cocaïne vaak vermengd met andere stoffen.
Crack
Crack wordt gerookt uit een pijpje of vanaf aluminiumfolie. Het wordt verhit en de dampen worden geïnhaleerd: crack begint na enkele seconden al te werken, maar is snel uitgewerkt.
Heroine
Heroïne wordt meestal 'gechineesd' of gespoten. Bij 'chinezen wordt heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De vrijkomende dampen worden door een kokertje opgezogen en komen zo rechtstreeks in de longen terecht.
Lijm
Glue sniffing is het snuiven van vluchtige oplosmiddelen.Het wordt gedaan om in een roes te raken. Het gaat hierbij om producten als lijm, benzine, gas uit sigarettenaanstekers, verf en lakverdunners, nagellakverwijderende stoffen of drijfgassen uit spuitbussen. Na inademing hebben de middelen vrijwel direct effect, met doorgaans een korte werkingsduur.
Speed
Speed' en 'pep' zijn straatnamen voor 'wekaminen'. Dit zijn chemische stoffen die een stimulerende werking hebben: ze werken oppeppend, je krijgt er energie van. Er zijn verschillende soorten wekaminen, die van elkaar verschillen in sterkte en werkingsduur.
Tripmiddelen
Tripmiddelen zijn drugs die hallucinaties veroorzaken. Dat betekent dat ze je dingen laten zien, horen, voelen en ervaren die er niet zijn. Officieel worden deze middelen 'hallucinogenen' genoemd. Tripmiddelen komen in de natuur voor: ze zitten in de huid en urine van bepaalde padden, in sommige soorten paddestoelen en in sommige cactussoorten, zoals de peyote. Ook in veelgebruikte kruiden, zoals foelie en nootmuskaat, zitten hallucinogenen; maar de hoeveelheid die daar in zit is zo klein dat het effect niet te merken is. Daarnaast worden er tripmiddelen in laboratoria gemaakt. Het bekendste voorbeeld daarvan is LSD.

Risico’s drugs op de korte termijn

Het effect van veel drugs is voor een groot deel afhankelijk van de conditie en de
stemming van de gebruiker op dat moment.Voor de drugsgebruiker kan er op korte
termijn geen drugsvrij bestaan ontstaan, men streeft er wel naar de
levensomstandigheden zo gunstig mogelijk te maken.

De risico's van drugs kunnen op twee manieren voor komen:

- geestelijk; bij veel mensen met een geestelijke kwetsbaarheid zal het een geestelijke problematiek opleveren.
- lichamelijk; hierbij kan een drug 'verkeerd vallen', dit kan leiden tot
misselijkheid of braken. Mensen met hart- en vaatziekten kunnen door het drugsgebruik ook een risico lopen.

Een overdosis van een bepaalde soort drug kan een dodelijke hoeveelheid worden. Een combinatie van stoffen kunnen elkaars werking versterken. Een voorbeeld hiervan is XTC en Speed. De effecten hiervan zijn niet voorspelbaar en kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben voor het menselijk lichaam.
De risico's van pillen bijvoorbeeld van XTC en Speed: er kunnen minder- of meer werkende stoffen in verwerkt zitten. Of er kan heel iets anders in de pil zitten wat de gebruiker niet verwacht, tot zeer gevaarlijke stoffen aan toe (soms zelfs rattengif). Kan zelfs leiden tot de dood van de gebruiker.

Drugs kan op verschillende manieren beïnvloedend werken zoals:

- de waarneming en het concentratievermogen in het algemeen kan sterk toe- of afnemen.
- in verkeers- of in werksituaties vergroot drugsgebruik de kans op ongelukken.

Het gebruiken van elkaar vuile injectiespuiten kan leiden tot een ernstige besmetting.

Voorbeelden hiervan zijn:

- Aids (Acquired Immuno Deficiency Syndrome) een ziekte waarbij het
afweersysteem van het lichaam tegen ziektekiemen niet goed werkt.
- Hepatitis, een bloedziekte.

Deze ziektes kunnen op deze manier verspreid worden aan andere gebruikers. Daarom zijn er verschillende instellingen opgericht, die zich o.a. bezighouden met het verstrekken van schone injectiespuiten, waarbij de gebruiker géén kans heeft op de bovengenoemde verschijnselen. Eén van de redenen, waarom dit soort instellingen is
opgericht, is vanwege het feit dat drugsgebruikers midden in de stad overlast geven aan vele mensen en op banken in parken slapen.
Instellingen geven dus onderdak aan verslaafden en bieden ook een veilig gebruik van drugs aan. Door deze oplossingen van verschillende instellingen, probeert men de gebruikers van straat te halen en de orde in de maatschappij te handhaven. In de praktijk is dit niet het geval, gebruikers durven de stap niet te nemen om geholpen te worden of willen niet geholpen worden.

Drugs kan voor veel gebruikers op drie manieren werken:

- stimulerend; de gebruiker krijgt het gevoel meer energie en alerter te zijn, dan dat ze 'clean' zijn.
- verdovend; de gebruiker verkeert dan in een soort roes.
- bewustzijn verandert; de gebruiker kan van stemming veranderen en de dingen van het leven anders waarnemen.

Risico’s drugs op langere termijn

Bij langdurig gebruik is vaak sprake van verslaving, het 'moeten' gebruiken, of afhankelijkheid. Op langere termijn kan de schade aan lichaam en geest steeds groter worden.

Uitwerkingen van langdurig gebruik van drugs zijn:

- de inwerking van drugs; bepaalde organen kunnen overbelast en beschadigd raken,
- de manier van leven, die door de drugs wordt afgedwongen zal sterk
veranderen,
- drugs gaat ten koste van gezond eten of van een gezond sociaal leven, (de familie, vriendenkring of kennissenkring).

Hierdoor kan de ontwikkeling geremd worden en de gebruiker zelfs lichamelijk en geestelijk achteruit gaan. Ook een grote rol speelt het feit dat drugs illegaal is. Op langere termijn kunnen er risico's voorkomen waar doktoren en onderzoekers geen weet van hebben wat voor effect het heeft op het lichamelijke en geestelijke gesteldheid van gebruikers.

De bijwerkingen van drugs kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk, een droge keel en mond, het stijf worden van de kaakspieren, tandenknarsen, hartkloppingen (dit kan schrik of angst opleveren), misselijkheid, benauwdheid, vergiftigingsverschijnselen, spierkrampen, depressief, of angstig zijn. Bij mensen met hartklachten, suikerziekte en epilepsie zal dit een groot probleem opleveren.

Mijn mening over drugsgebruik
Ik vind dat je absoluut nooit moet beginnen met het gebruiken van drugs. Ik vond al voor dat ik dit werkstuk ging maken dat het niet slim is om te gebruiken, maar nu weet ik het zeker.Er zijn namelijk heel veel risico’s verbonden aan het gebruiken van alle soorten drugs. Vaak hoor je alleen over de goede effecten, maar er zijn ook heel veel vervelende effecten. Ook is de kans op verslaving veel groter dan je denkt. Wat me ook verbaasde is dat het zo makkelijk te krijgen is, want tegenwoordig kan je zelfs via internet drugs kopen. De overheid kan er ook niet makkelijk achterkomen. Telefoonlijnen waren af te tappen, maar bij internet is dat niet goed mogelijk.

(Mogelijk plagiaat)

REACTIES

A.

A.

Hoi Mellisa
Ik vond je werkstuk over Drugsvrerslaving heel goed en ik heb er veel aan gehad.
Ik heb voor m'n werkstuk waar ik jou werkstuk ook een beetje voor had gebruikt een 9 dus da's hel mooi.
Nou heel erg bedankt
Doeg
Groetjes van Anne

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.