Dolfijnen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 1139 woorden
  • 17 mei 2001
  • 641 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
641 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De lichaamsbouw Aan het geraamte van een dolfijn kun je nog goed zien,dat hij vroeger een landdier is geweest. De voorpoten zijn verandert in de borstvinnen. Omdat de dolfijn in het water geen achterpoten nodig heeft, zijn die in de loop der eeuwen verdwenen.Er zit trouwens geen enkel overbodig uitsteeksel aan het dolfijnenlichaam. Zo ondervindt hij tijdens het
zwemmen de minste weerstand. We zeggen dat de dolfijn een gestoomlijnd lichaam heeft. Wij mensen hebben deze gestroomlijnde vorm van de dolfijnen afgekeken. Dezelfde vorm hebben wij toegepast bij de onderzeeboten. Juist door deze gestroomlijnde vormkan de dolfijn zo snel zwemmen. Sturen doet de dolfijn met de borstvinnen. Het belangrijkste voor het zwemmen is echter de staart. Snel zwemmen Hoe gaat dat zwemmen nu eigenlijk? Om vooruit te komen gaat de dolfijnenstaart steeds op en neer. Kracht zetten, dus snelheid maken, doet de dolfijn met de opslag. Tijdens de opslag gaat de staart omhoog. Dat gebeurt snel, terwijl de staart vlak gespannen is. Daarna volgt een rustige neerslag, de staart gaat weer naar beneden. De punten staan omhoog gekruld. Wanneer een dolfijn snel gaat zwemmen, moet hij vaker ademhalen. Hij komt dan steeds in lage scherende sprongen half boven water. Na de ademhaling duikt hij weer onder en zet vaart. Een dolfijn kan wel een snelheid bereiken van 40 tot 60km per uur. Dolfijnen hebben ook wel eens geen zin in zwemmen, dus willen ze spelen. Dan zoeken ze een boot op en gaan "liften". Weet je hoe ze dat doen? Ze gaan vlak naast de voorkat van het schip zwemmen. Daar vormen zich altijd grote golven, boeggolven. Ze gaan voor die boeggolven liggen. Soms liggen zij, soms zelfs op hun rug. Zonder een vin te verroeren worden ze nu door de golven van het schip voortgeduwd.
Voedsel Het voedsel van de dolfijn bestaat uit vis. Vaak vis waar veel vet inzit, zoals haring en makreel. De vissen worden met een snelle beet gevangen en in één keer doorgeslikt. De vele scherpe tanden dienen dus niet om te kauwen maar om te grijpen. Het fijn maken van het voedsel gebeurt in de maag. Een dolfijn heeft, net als een koe, vier magen. Door de eerste,de kauwmaag, wordt de vis vermalen. De andere magen maken er een dunne pap van, die in de zeer lange darm verteerd wordt. Een tuimelaar, die ongeveer 150 kg weegt, eet per dag zo’n 5 tot 8 kg vis. Veel eten is voor hen een bittere noodzaak, want hun lichaam heeft veel vet nodig. Waarvoor dient dat vet dan, zul je vragen. Wel, ten eerste om in leven te blijven en te groeien. Ten tweede voor de opbouw van de speklaag en om sterke spieren te krijgen om zo diende snel te kunnen zwemmen. Ten derde als brandstof voor de spieren en om warm te blijven. Vissen zijn koudbloedige dieren. De temperatuur van hun lichaam past zich bij de omgeving aan. Dolfijnen zijn warmbloedig, zij hebben altijd dezelfde lichaamtemperatuur namelijk 35 tot 37°. Om de warmte van hun lichaam vast te houden hebben de dolfijnen en dikke speklaag als isolatie nodig. Ten vierde moet een dolfijn veel vet eten, om zo doende genoeg vocht in zijn lichaam te krijgen. Het vet verteerd in het lichaam en
er blijft water over. Dat water heeft de dolfijn hard nodig, want het zoute zeewater is niet te drinken. Kijken Dolfijnen zijn vriendelijke dieren. Het lijkt net of ze altijd lachen. Dat komt vooral door de vorm van de bek, maar toch ook wel door hun ogen. Die ogen kijken je zo vrolijk aan. Ze kunnen er onder water goed mee zien, beter dan wij. Boven water kunnen ze alleen vooruit kijken. Dolfijnen zijn verschrikkelijk nieuwsgierig. Vaak zie je ze in het dolfinarium met hun kop boven water. Ze willen precies zien wat hun trainer allemaal uitspookt. Slapen Hoe slaapt een dolfijn eigenlijk? Ze vallen nooit in een diepe slaap. Om uit te rusten blijven ze traag rondzwemmen. Af en toe komen ze boven en halen adem met gesloten ogen. Dat gaat vanzelf. Wist je dat ... * dolfijnen 2 meter onder water hun voedsel verorberen en 15 minuten lang onder water kunnen blijven. * dolfijnen tijdens hun slaap aan het water oppervlak liggen met hun luchtgat boven water en mannetjes net onder het water oppervlak liggen en in een reflex af en toe boven water komen om adem te happen. * een dolfijn ± 35 jaar wordt * een dolfijn kan groeien tot een lengte van 3,6 meter; * een dolfijn kan 150-200 kilo gram wegen; * het voedsel van een dolfijn is vis. Zoals, ansjovis, zalm, inktvis en garnalen; * dolfijnen hebben geen vaste paar tijden, maar de meeste jongen komen in de zomer. De tuimelaar De tuimelaar is een van de 65 soorten tandwalvissen. Met een leeftijd van 8-10 jaar is een tuimelaar geslachtrijp. De paring kan het gehele jaar door plaats vinden. Dit gebeurt onder water. Na een draagtijd van ongeveer 12 maanden wordt het jong onder water geboren. Daarbij komt de staart als eerste en de kop als laatste om verdrinking te voorkomen. Meteen na de geboorte gaat het jonge dier als in een reflex (en enige hulp van mede vrouwelijke dolfijnen) naar het wateroppervlak om zijn eerste teug lucht te halen. Na enkele uren drinkt het jong voor het eerst bij de moeder. Het legt de tong om de tepel en de melk wordt naar binnen gespoten. Als het jonge dier 7 maanden is begint het met vis te spelen en langzamerhand ook te eten. Het zogen neemt dan geleidelijk af. Voor een dolfijnen moeder gaat haar jong voor alles. Ze is erg beschermend en houdt haar jong heel dicht in de buurt. De jongen blijven in ieder geval 3 tot 6 jaar bij de moeder. Een groep tuimelaars bestaat uit zo'n 10 dieren, met 2 tot 4 volwassenen en hun jongen van verschillende jaren.
Gedrag Dolfijnen zijn sociale dieren en leven in groepen van verschillende samenstelling, de ene keer zijn het zelfde geslacht, dan weer is het een gemengde groep met jongen. Ze helpen elkaar bij de jacht, bij geboorte en ziekte. Hun vriendelijke gedrag en hun samenwerking is voor hen van levensbelang. Dolfijnen communiceren met elkaar door klik en fluit tonen. Het is niet bekend hoe complex hun taal is, maar er bestaat geen twijfel over dat dolfijnen elkaar verstaan, herkennen en antwoorden. Gewonde dolfijnen kunnen ook rekenen op hulp. Bij de vertwijfelde kreten van een gewond dier schieten de dolfijnen gelijk te hulp en proberen het zieke dier in het water te dragen of naar de oppervlakte te brengen om adem te kunnen halen. Waar kan je met dolfijnen zwemmen? De bekendste plaatsen waar mensen met dolfijnen zwemmen zijn: * Israel: Rode Zee bij Eilat. * Ierland: Dingle Bay. * Australie: Newcastle; Monkey Mia (Shark Bay); Bunbury (ten zuiden van Perth); * Nieuw-Zeeland: Kiakoura. * Verenigde Staten: Christi Bay (Corpus Christi, Texas); wateren rond de Florida Keys; Kealakekua Bay (Hawaï, Big Island) * Honduras: Bay Islands. * Mexico: Cancun, Isla Mujeres, Xcaret.

REACTIES

H.

H.

Goed!!!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.