De ziekte van lyme

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 624 woorden
  • 15 juli 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Hoe loop je de ziekte van Lyme op?
Je kan worden besmet door een tekenbeet (niet pijnlijk, blijft vaak onopgemerkt). Een teek die langer dan 12 uur op de huid blijft zitten en besmet is door een ziekteverwekkende bacterie kan je zo de ziekte van lyme doorgeven. Niet bij alle besmette personen zal de ziekte ontwikkelen. In West-Europa wordt het risico dat iemand de ziekte doormaakt na een tekenbeet op minder dan 1% geschat.

Hoe verloopt deze infectie?
Via de bloedbaan kan de bacterie door het lichaam worden verspreid. Binnen enkele weken tot maanden kunnen dan ziekteverschijnselen van het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart ontstaan.

De verschillende stadia:
- Het eerste stadium
Ter plaatse van de tekenbeet kan een rode plek ontstaan, die geleidelijk aan groter wordt en in het midden weer verbleekt. Er blijft enige tijd een vage lichtrode ringvormige plek rondom de tekenbeet bestaan. De tekenbeet zelf is vaak niet meer te zien. Deze huidaandoening (vaak weinig opvallende huiduitslag) ontstaat meestal binnen 3 weken na de tekenbeet en blijft vaak enkele maanden zichtbaar.

- Het tweede stadium
Enkele weken tot maanden na de tekenbeet of de (lichte) huiduitslag kunnen aandoeningen van het zenuwstelsel, de gewrichten en/of het hart ontstaan. De neurologische klachten kunnen bestaan uit pijn in de armen of benen, hoofdpijn, een aangezichtsverlamming, waardoor het ooglid niet sluit en de mondhoek hangt en dubbel zien. De gewrichtsklachten bestaan uit opgezwollen pijnlijke gewrichten. Aandoeningen van het hart veroorzaakt door Lyme-ziekte komen zelden voor. Verschijnselen die daarop wijzen zijn: een trage polsslag en de neiging tot flauw vallen.

- Het derde stadium
Nu heet de ziekte ook wel chronische Lyme-ziekte. Vanaf een jaar na het begin van de infectie kunnen de gewrichtsontstekingen langer aanhouden, waardoor de gewrichten onherstelbaar kunnen beschadigen.

Ook kunnen er ernstige neurologische afwijkingen ontstaan, die niet altijd meer verdwijnen als ze behandeld zijn. Denk hierbij aan geheugenverlies, slaperigheid, gedragsveranderingen en vermoeidheid. In dit stadium komen ook huidafwijkingen voor, die vooral aan de vingers en tenen gelokaliseerd zijn. En als het nog niet genoeg is, kunnen er ook ernstige loop of orientatiestoornissen ontstaan.

Wat zijn de verschijnselen? Gevolgen?
VERSCHIJNSELEN:
Enkele veelvoorkomende verschijnselen.
* 3 dagen tot 3 maanden na de beet :
- op de plaats van de beet een rode, ringvormige vlek die geleidelijk groter wordt,
- griepsymptomen zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, matige koorts, ...;
* enkele weken of maanden na de beet :
- pijn in armen of benen,
- een scheefstaand gezicht door een spierverlamming,
- dubbel zien,
- hartritmestoornissen;
* maanden en soms zelfs jaren na de beet :
- pijn en zwelling in één (dikwijls de knie) of meerdere gewrichten,
- chronische neurologische stoornissen (zelden),
- laattijdige huidletsels op armen en/of benen.

Welk organisme brengt de ziekte over?
De dragers van de ziekte van Lyme zijn besmette teken. Deze leven in de bomen en klampen zich vast aan de huid van de mensen (tijdens wandelingen in het bos, vooral in de zomer) en dieren. De teek houdt van warme en vochtige plaatsen.
Een teek is een klein, bruinzwart spinachtig diertje dat de grootte van een speldenkop heeft. Het gaat op de toppen van onderbegroeiing op de loer staan tot het zich op een warmbloedige voorbijganger, mens of muis, ree, paard, hond, … kan werpen. Door contact met de gastheer, komt de teek op de huid terecht, zet zij er zich vast met behulp van haar hypostoom, een tunnel waardoor zij bloed opzuigt en speeksel oprispt. Dit speeksel kan de bacteriën bevatten die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Lyme. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter het risico op besmetting door de ziekteverwekkende bacterie.

Welk organisme is de veroorzaker?
Lyme-borreliose wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burg-dorferi.
Slechts 10% van alle teken bevat een ziekteverwekkende kiem (Borrelia). De teek houdt van warme en vochtige plaatsen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.