De pil

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 416 woorden
  • 23 februari 2002
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De geschiedenis van de pil

Het woord de pil komt van het Latijnse woord: pil(ula) wat bolletje betekent. De pil is uitgevonden door de Bulgaarse jood Carl Djerassi.

Wat doet de Pil? Door de pil slik je extra hormonen (oestrogeen en progestageen hormoon) en je lichaam reageert op drie manieren: 1) De maandelijkse eisprong wordt onderdrukt zodat er geen eitje vrijkomt. 2) De binnenwand van de baarmoeder wordt ongeschikt voor innesteling van een bevrucht eitje. 3) Het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen.

Wat doet het oestrogeen hormoon? Het oestrogeen hormoon ontwikkelt gedurende de puberteit de primaire en secundaire geslachtskenmerken, terwijl deze hormonen bij volwassenen zorgen voor handhaving van deze kenmerken.

Wat doet het progestageen hormoon? Het progestageen hormoon wordt afgescheiden door het gele lichaampje (corpus lucteum) in de eierstok en de placenta. De werking van progestageen is in de baarmoeder, waarvan de kliertjes in de wand tot afscheiding worden aangezet. Tegen het eind van de maandelijkse cyclus van de vrouw daalt het gehalte aan progestagene en oestrogene stoffen in het bloed, waardoor de menstruele bloeding aan de gang wordt gezet.

Wat moet jij doen? De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Maar je moet het wel 21 dagen lang elke dag een pil innemen. Dan stop je een week (vandaar het woord ‘stopweek’) en op de achtste dag met een nieuwe strip beginnen. Neem de pil het liefst steeds rond dezelfde tijd in.

Is het slecht om de pil te slikken? Vaak hoor je dat het slecht is om de pil te slikken. Maar het is inderdaad zo dat je hormonen binnen krijgt, maar dat het (vooral voor jonge mensen) eerder een positieve werking heeft dan een negatieve. Statistisch gezien is de kans op bijvoorbeeld een beroerte of trombose bij vrouwen die de pil gebruiken iets groter, maar dat risico is dankzij de moderne (super) lichte pil zeer klein. Je bloeddruk kan door pilgebruik ook iets stijgen en sommige vrouwen hebben last van bijverschijnselen (opgezet gevoel in de borsten, hoofdpijn, gewichtstoename, stemmingsveranderingen, tussentijdse bloedingen of helemaal geen bloeding). Maar het staat ook vast dat de pil beschermt tegen kanker van de eierstokken en van de baarmoeder. Sommige onderzoekers denken weer dat er verband is tussen jarenlang gebruik van de pil en een licht verhoogde kans op borstkanker. De pil wordt (meestal) gedekt door de verzekering, maar bijvoorbeeld condooms niet. Dat lijkt mij ook een positieve kant. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbehoedsmiddelen die worden gedekt door de verzekering en ook 100% betrouwbaar zijn.

REACTIES

A.

A.

Heey,

Ik heb een beetje info voor mijn werkstuk gebruikt en ik had een 10!!!!! Thnx.

Amber

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.