De maag

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 968 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
116 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

3. Inleiding
4. Waar ligt de maag?
5. Wat doet de maag?
6. Samenwerking met andere organen.
7. Maagkanker.
8. Aandoeningen van de maag.
9. Werking van de maag.
10. Opbouw van de maagwand.
11. Nawoord.
12. Bronvermelding.

Inleiding


Ik hou mijn werkstuk over de maag. Ik hoop hiermee zelf veel te kunnen leren van de maag en een mooi werkstuk te kunnen maken waar veel in staat over de maag en het onderwerp duidelijker wordt.

Waar ligt de maag?


De maag ligt linksboven in de buikholte. De maag grenst aan de lever, de milt, de alvleesklier, het middenrif en voor een gedeelte aan de dikke darm. De maag is een J-vormig orgaan.

De maag bestaat uit:
De maagingang: dit is de plaats waar de slokdarm uitmondt in de maag. De maagkoepel: dit is het deel dat tegen het middenrif aanligt. Het middelste deel van de maag. De maaguitgang met de sluitspier.

Wat doet de maag?


De maag werkt voornamelijk met voedsel. Zonder voedsel kun je niet leven. De maag zet het eten om in heel kleine deeltjes die in je bloed kunnen worden opgenomen. De maag doet de hele dag niets anders dan kneden, verteren en opslaan van voedsel. Het binnenste van de maag is erg geplooid, en in die kuiltjes van deze plooien worden door de klieren zuren aangemaakt. Het eten blijft ongeveer drie tot vier uur in de maag. Maar vet voedsel kan wel ongeveer zeven uur in de maag zitten. Aan de binnenkant van de maag zit een slijmlaag, die zorgt ervoor dat de maag zich zelf niet verteert.

Samenwerking met andere organen


De maag werkt samen met een paar andere organen. Zo werkt de maag samen met de Slokdarm. De slokdarm komt via de maagingang dan maag in. Uit de slokdarm komt spijsbrei. Boven in de maag zit een maagkom. Daar gaan de ingeslikte gassen naartoe. De maag werkt ook samen met de 10e hersenzenuw, door de geur, kleur en smaak van het eten word door de 10e hersenzenuw de maagsapsecretie op gang gebracht. De spijsbrei uit de slokdarm wordt via de slokdarm naar de maag gebracht. In de maag wordt het verder verteerd het verteerde voedsel wordt via de maaguitgang naar de twaalvingerige darm gebracht. En via de twaalvingerige darm word het doorvervoerd zodat het het lichaam uit kan.

Maagkanker.


Er zijn verschillende soorten maagkanker. Maar er is een soort die eruit springt. 95% van de mensen die maagkanker krijgen hebben Adenocarcinoom. Dat is de meest voorkomende soort. Deze vorm van kanker ontstaat in het slijmvlies. De tumor kan op verschillende manieren doorgroeien in de maag bijvoorbeeld: via de maagwand in het onderste deel van de slokdarm, via de maagwand in het bovenste deel van de dunne darm, dwars door de maagwand, in de alvleesklier, de dikke darm of de lever. Ook kunnen er uitzaaiingen ontstaan. Uitzaaiing ontstaan als er stukjes van de tumor loskomen en zich in een ander deel van het lichaam plaatsen. Het kan zich ook verspreiden via de lymfe en het bloed. Maagkanker kan ontstaan door je eetgewoontes. Door niet genoeg groenten te eten en vooral door zoutrijk eten. Gestrookte en gepekelde voeding verhogen het risico op maagkanker.
Symptomen maagkanker:

Je kunt maagkanker herkennen aan verschillende symptomen:
• Een volheidgevoel
• Gebrek aan eetlust
• Onwel worden
• Veel gewicht verliezen
• Het gevoel hebben dat je niets meer kunt presteren

Aandoeningen van de maag


Er zijn viel aandoeningen die zich kunnen voordoen in de maag. Ik ga de van de belangrijkste uitleggen wat de aandoening inhoud.

Ulcus pepticum: dat is een zwering aan de maagwand. De zwering zit meestal alleen in het maagslijmvlies maar soms kan het zich ook uitbreiden. Dan gaat hij door alle wanden van de maag heen. De maagzweer ontstaat op plaatsen waar de wand van het verteringskanaal in aanraking komt met maagsap. Vaak komen de zweren in het eerste deel van de twaalvingerige darm voor. Die zweren ontstaan door inwerking van zoutzuur op de wand van de twaalvingerige darm. De symptomen van de ziekte zijn: pijn met een borend gevoel dat vaak van je maag naar je rug en borstkast trekt. Andere klachten zijn: een opgeblazen gevoel, maagzuur, misselijkheid en chronische verstoppingen. De maagzweer komt bij 5 tot 10% van de bevolking voor, meestal hebben mannen tussen de 30 en 50 jaar er last van. Bij de meeste mensen die de aandoening hebben komt het door de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie zorgt voor een ontsteking in de maagwand waardoor er een zwering kan ontstaan. Je behandelt de aandoening door zuurremende middelen te gebruiken. Ook kun je de bacterie behandelen door aan een antibiotica kuur te doen. Er is dan een veel kleinere kans dat de bacterie terugkeert.

Werking van de maag


Drie lagen spiermassa’s laten de maag sterk samentrekken in kneden het eten wat erin komt. Tijdens het kneden word het eten vermengd met spijsverteringssappen die worden afscheiden door klieren in de maagwand. Per dag komt er 2.5 liter maagsap uit de klieren in de maagwand. Maagsap bevat zoutzuur en zoutzuur zorgt ervoor dat de bacteriën die in de maag komen worden gedood. De maagwand zelf word niet aangetast door het zoutzuur. Dat komt omdat de maag wordt beschermend door een


Opbouw van de maagwand


De maagwand is opgebouwd uit zes lagen. De maag bezit een extra spierlaag, zodat hij zich krachtig kan samentrekken. In de geplooide slijmvlieslaag zitten buisjes waar een of meerdere sapklieren op uitkomen. Zij maken slijm, zoutzuur, pepsinogeen en gastrine die samen het maagsap vormen. De andere lagen zijn spierlagen die ervoor zorgen dat de maag zich kan samentrekking en het voedsel wat in de maag komt kan kneden.

Nawoord


Mijn werkstuk over de maag vind ik goed gelukt en ik heb er zelf veel van kunnen leren. Er was niet echt veel informatie te vinden en het was ook niet echt makkelijk om hem te maken. Ik hoop, dat het goed is gelukt.

Bronvermelding

www.wikipedia.nl
www.mlds.nl
www.ziekenhuis.nl
www.tcc-dethij.nl

REACTIES

D.

D.

Chill

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.