Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

De gloriosa

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1455 woorden
  • 24 juli 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

INLEIDING

Mijn werkstuk gaat over de Gloriosa. Dit is een bloem die uit een bol groeit. Deze teelt mijn vader in de tuin. Ook mijn opa heeft ze geteeld. Soms werk ik ook mee in de tuin. Omdat ik het leuk werk vind. Ik zal in mijn werkstuk uitleggen hoe de teelt is en hoe alles er omheen gaat.

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord
Inhoudsopgave
Inleiding
Hfdst. 1 de bollen blz. 1
Hfdst. 2 de groei blz. 2
Hfdst. 3 de bloemen blz. 3
Hfdst. 4 de plant blz. 5
Hfdst. 5 ongedierte blz. 6
Hfdst. 6 het plukken en verpakken blz. 7
Hfdst. 7 afzet en veiling blz. 8
Hfdst. 8 speciale gelegenheden blz. 9
Nawoord
Bibliografie

Hoofdstuk 1. De bollen.

De gloriosa is een bolgewas. Hij groeit dus uit een bol. Hij groeit van oorsprong uit Zuid Afrika. Daar groeien ze nog steeds in het wild. Mijn werkstuk gaat niet over een wilde soort, maar over een speciale selectie. Een bol gewas betekent dat de plant groeit uit een bol, gaat bloeien en daarna gaat hij nieuwe bollen maken. In de bollen slaat hij heel veel reserve voedsel op. De bol heeft een rust periode. En als de omstandigheden weer goed zijn gaat hij weer groeien. Zo doen alle bloemen het, zoals bijvoorbeeld een tulp.

De wilde soorten zijn soorten met kleine bloemen en groeien vaak willekeurig over heel Zuid Afrika. Ze groeien tot ongeveer 2 meter hoog en geven ongeveer 20 tot 30 bloemen.

Hoofdstuk 2. De groei.

De gloriosa groeit in een warm tropisch klimaat, sowieso niet onder de 15 graden. In de natuur groeien ze juist in het voorjaar omdat het in de zomer te warm is. Bij ons in de kas is het ongeveer 18 graden. De bol moet eerst een groeipunt hebben om te groeien. Die komt vanzelf na de rust periode. We leggen de bollen onder de grond en dekken ze af tegen de zon. Na 1 week komt hij boven de grond. Na 2 weken is hij twintig cm. Na vier weken zijn ze 1.20 m. en dan gaan ze knoppen vormen. In de tussen tijd moeten we wel zorgen dat ze niet omvallen. We laten ze groeien langs ijzerdraden waar we ze aan vastzetten. Ook zorgt de plant dat hij zelf niet omvalt. Want de bladeren hebben op de punt een soort randje. Waar hij zich zelf mee kan vast houden. Na acht weken komen de knoppen uit en bloeit hij dus. Dan plukken we vier weken van de plant. Daarna gaat hij voor nieuwe bollen zorgen. Dat duurt ongeveer 3 maanden.

Hoofdstuk 3. De bloemen.

Als de knoppen zichtbaar zijn, duurt het ongeveer 3 weken. Dan gaan ze open, hier hebben ze veel licht voor nodig. Als er te weinig licht is zoals in de winter, dan vormt de plant minder bloemknoppen. En als ze er dan nog aanzitten, kunnen ze ook nog verdrogen. Dit kun je voorkomen door gloeilampen op te hangen en in de winter te laten branden. Als de bloemen open gaan, kleuren ze er van groen naar rood met geel.
Ook de meeldraden gaan dan uit elkaar staan. Dat is het moment dat ze geplukt worden.
Wanneer de planten knoppen vormen doet hij dit aan een hoofdtak die alleen bloemknoppen maken. De snijbloem hebben we het hele jaar en de potplant alleen van maart tot augustus.

Hoofdstuk 4. De plant.

Er bestaan ook bloemen die als plant groeien. Die moet je in een pot poten. Dat doe je als volgt. Je moet de bollen in een soort bepaald grond poten, dat noem je potgrond. Na een dag moet je ze water geven. Dan zie je al het begin van de gloriosa. Daarna moet je ze gewoon water blijven geven. Het worden dan hele lange, slappe stelen. Deze worden dan gebogen, zodat ze een betere en stevige vorm krijgen. Eerst gaat de plant omhoog groeien, tot ongeveer 1.50 tot 2 m. Tot het moment dat er bloemknoppen worden gevormd. Dan zetten we er 2 stokken bij en buigen de plant tot een mooie boog. We zorgen ervoor dat de bloemknoppen onder aan de plant zitten. Nu groeit hij weer een stuk omhoog. Vier weken na het buigen gaat hij vanonder naar boven bloeien. Wanneer de eerste of tweede open is, is hij klaar om verkocht te worden. Doe er een hoes omheen tegen beschadigingen bij het transport. Ook doen we er een etiket met verzorging tips erbij.
Wanneer je hem veel licht geeft heb je er vijf tot zes weken plezier van.

Hoofdstuk 5 Ongedierte.

De Gloriosa is een giftige plant. Dit betekent dat de sappen in de plant giftig zijn. Als een insect in het blad of stengel kruipt, krijgt deze stof binnen en gaat dood. Maar de meeste insecten weten van een afstand welke plant lekker of niet lekker is. Dus bij een Gloriosa komen niet veel insecten op af. Maar een is er in de loop der jaren immuun geworden,dat is namelijk de rups. En wel te verstaan de Turkse mot. Deze vlinder legt eitjes op de bladeren. Die na enkele dagen uitkomen. De kleine rupsjes eten zo van de bladeren. Dit doen ze de hele dag door. Zodat er veel schade ontstaat ook de bloemknoppen staan op hun verlanglijstje. Zo kan er dus in korte tijd veel gaten in de bladeren en bloemknoppen komen. Met biologische middelen proberen we dat te voorkomen. Soms komt het ook voor dat er soorten insecten aan de wortelen eten. Deze proberen we ook biologisch te bestrijden, of door de grond na de teelt te ontsmetten.

Hoofdstuk 6. Het plukken en verpakken.

Zoals eerder genoemd heeft de Gloriosa plant een hoofdtak en een tweede zijtak. Aan de hoofdtak komen tien tot vijftien knoppen, de onderste gaat eerst bloeien. Wanneer hij rijper wordt, worden de knoppen eigenlijk steeds groter. Uiteindelijk springen de buitenste blaadjes los van elkaar en buigen rood omhoog. Ook springen de meeldraden uit elkaar. Dit is het moment dat we hem plukken. Eerst plukken we de bloemetjes van de hoofdtak. Tot er uiteindelijk nog twee bloemknoppen aan de hoofdtak zitten. Dan plukken we deze als lange bloemtakken eraf. Zo hebben we dus twee soorten bloemen. Alle bloemen bossen we met vijf stuks in de schuur. Ze worden in een hoesje gedaan. En uiteindelijk dichtgeseald. We doen er lucht in om beschadigingen van de bloem tegentehouden. Het ziet er dan uit als een ballon. Ook is het beter voor de houdbaarheid tijdens transport.

Dan wordt het opgeblazen zakje in een doos gedaan. Om naar de veiling gebracht te worden. Dit staat in het volgende hoofdstuk.

Hoofdstuk 7 Afzet en veiling.

Wanneer de bloemen verpakt zijn, en in dozen zitten gaan ze naar de veiling. De veiling is een plaats waar alle bloemen bij elkaar komen. Koopmannen komen hier ook bij elkaar. Bloemen en planten worden `s middags,`s avonds en`s nachts aangevoerd. De volgende ochtend worden ze geveild door middel van een veilingklok.
De veiling klok is eigenlijk een soort grote klok. Alleen het verschil is dat de uren op de klok nu euro centen zijn. De veilingmeester laat de klok draaien van hoog naar laag. Als een koopman bloemen moet hebben, kan hij niet afwachten, dat de klok heel laag komt want dan kan iemand anders ze al hebben gekocht. Hij zal dus niet te hoog en niet te laag op een knop moeten duwen, om de klok te laten stoppen. Waar de wijzer dan stopt is de prijs die hij voor de bloemen moet betalen. Zo worden dus onze bloemen verkocht. Wanneer ze verkocht zijn worden ze verstuurt naar klanten. Van de exporteurs die overal in de wereld kunnen zitten. Zo weten wij dat Gloriosa’s veel naar Engeland en Amerika gaat. Zo kan de bloemist er een mooi bloemstuk van maken.

Hoofdstuk 8 Speciale gelegenheden.

De Gloriosa wordt ook vaak gebruikt bij speciale feestdagen o.a. valentijnsdag, moederdag, kerstdagen en de dag van de arbeid. Op deze dagen willen ze graag Gloriosa’s hebben. De prijs is voor deze dag vaak hoger. Een speciale dag was voor ons toen Rob Verlinden van ” eigen huis en tuin” een film op kwam nemen. Voor mijn vader was dat best een beetje spannend. Ze zijn toen de hele dag aan het filmen geweest, voor vijf minuten uitzending. Zelf was ik er ook even bij. Ik sta met hem ook op een foto. Later is dat uitgezonden op de televisie. En hebben we nog op een video staan.

Ook speciaal voor ons is dat de koningin ze ook mooi vindt. Regelmatig heeft ze in haar handboeket Gloriosa`s zitten.

NAWOORD

Om mijn werkstuk te maken zoals het nu is, heb ik veel aan mijn vader moeten vragen. Ook heb ik op internet gezocht en plaatjes in mijn werkstuk gezet. In boeken is niets te vinden over de Gloriosa. Het was niet zo heel moeilijk omdat mijn vader alles al wist, en het was leuk om het te maken. Leuk om meer over de Gloriosa te weten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.