Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Chromosomen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 568 woorden
  • 24 mei 2001
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
156 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CHROMOSOMEN In ons lichaam hebben we cellen die noemen we lichaamscellen. Iedere lichaamscel bevat 46 chromosomen behalve de eicel en zaadcel die bevatten 23 chromosomen. Hoe komt dat? Dat is een proces dat we reductie deling noemen. Reductie deling maakt van 1 lichaamscel 2 eicellen of zaadcellen. Bij de bevruchting smelten een eicel (23 chromosomen) en een zaadcel (23 chromosomen) aan elkaar. Dat vormt een kind met in elke lichaamscel 46 chromosomen. Als er geen reductie deling was dan zou je kinderen krijgen met 92 chromosomen in iedere lichaamscel en als die ook kinderen krijgen hebben die kinderen 184 chromosomen in iedere lichaamscel dus dat zou steeds oplopen. Wanneer ben je een jongen en wanneer een meisje? In een lichaamscel van een meisje zitten XX chromosoom na de reductie deling zit er dus in elke eicel een X. In een lichaamscel van een jongen zitten XY chromosoom na de reductie deling zit er dus in 1 zaadcel een X en in de andere een Y. Als een eicel met een X aan een zaadcel smelt met een X dan krijg je XX en wordt het een meisje, maar als een eicel met een X aan een zaadcel met een Y smelt dan krijg je XY en wordt het een jongen. Kort samengevat: XX is een meisje. XY is een jongen.
1-eïge tweeling Een 1- eïge tweeling is van het zelfde geslacht en lijken precies op elkaar qua uiterlijk en hebben meestal ook de zelfde hobby’s en gedachten. Ze komen uit 1 eicel en 1 zaadcel maar tijdens de bevruchting is de cel zich gaan delen. 2-eïge tweeling Een 2 - eïge kunnen verschillend van geslacht zijn maar het hoeft niet. Verder lijken ze even veel op elkaar als een ‘normale’ broer en zus ,2 zussen of 2 broers, want ze komen uit twee verschillende eicellen en zaadcellen. Hoe zit het nou met de kleur ogen? De kleur ogen wordt bepaald door de genen die in de chromosomen zitten. Voorbeeld: Mijn vader en moeder hebben allebei bruine ogen mijn broertje en ik ook, maar mijn zusje heeft blauwe ogen
Hoe kan dat nou? Wij bruine ogen en zij blauwe! Bruin = B
Blauw = b
Groen is het zelfde als bruin dus B
Bruin is altijd dominant over blauw. Blauw is dan recessief . Je vader heeft dan in ieder geval een B want hij heeft bruine ogen. Je moeder heeft ook B want ze heeft ook bruine ogen. 1 Bb 2 Bb
3 BB 4 bb 5 Bb
1= vader. 2= moeder. 3= ik. 4= mijn zusje. 5= mijn broertje. Je krijgt 1 van de twee genen van je vader en 1 van je moeder. Als je toevallig (bb) krijgt heb je als mijn zusje blauwe ogen. Zij is toevallig de enige in onze familie. Je kan er dus zelf niks aan doen en je ouders ook niet. Het is gewoon toeval. Zo is het niet alleen het geval bij oog kleur maar ook bijvoorbeeld voor een aangegroeid oorlelletje of een wipneus. Homozygoot en Hetrozygoot Als je twee van de zelfde soort genen hebt zoals mijn zusje en ik dan ben je homozygoot voor die eigenschap. Heb je twee verschillende soorten genen zoals mijn moeder ,mijn vader en mijn broertje dan ben je hetrozygoot voor die eigenschap.
Wat is DNA en wat is een gen? DNA is erfelijk materiaal in de celkern. Een gen is een deel van een chromosoom, dat informatie bevat van één erfelijke eigenschap. In elke lichaamscel zitten 2 van de zelfde genen er kunnen wel meerdere genen in 1 chromosoom zitten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.