Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Cholesterol

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 453 woorden
  • 16 oktober 2002
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
52 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Cholesterol Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een te hoog cholesterol of vetgehalte van het bloed. De meest voorkomende oorzaak is onze levenswijze en ons eten. Een verhoogd cholesterol kan leiden tot hart en vaatziekten. Maar hoe behandel je een te hoog cholesterol en hoe verkom in de kans op hart en vaatziekten? Wat is cholesterol? Cholesterol is een vetachtige stof die belangrijk is voor ons lichaam. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als bouwstof voor de cellen en het maken van andere stoffen. In bijna alles wat we eten is cholesterol aanwezig. Maar onze voeding is niet de grootste oorzaak van een te hoog cholesterol. Het overgrote deel van cholesterol wordt door ons lichaam zelf geproduceerd. Hoe ontstaat een te hoog cholesterol? Normaal bestaat er een evenwicht tussen de hoeveelheid vet en de hoeveelheid cholesterol die door de lever worden opgenomen en die worden afgegeven aan het bloed. In het geval van een te hoog cholesterol is dit evenwicht verstoord. Dit komt meestal door dat de voeding te veel verzadigde vetten bevat of wanneer iemand een aandoening zoals suikerziekte heeft.
Wanneer is het cholesterol te hoog? Het cholesterol wordt uitgedrukt in millimol per liter (afgekort mmol/L) - Mensen met minder dan 5mmol/L hebben een juist cholesterolgehalte. - Bij 5 tot 6 mmol/L is er sprake van een iets te hoog cholesterol. - bij 6 mmol/L of hoger is er echt sprake van een te hoog cholesterol. De behandeling van een te hoog cholesterol. Bij het behandelen van een te hoog cholesterol zijn er 3 mogelijkheden: - Wijziging van leef en eet gewoonte. - Cholesterolverlagend dieet - Geneesmiddelen Wijziging van leef en eet gewoonte Bij een iets te hoog cholesterol is wijziging van leef en eet de belangrijkste stap in de goede richting. Gezonde voeding, veel sport of lichaamsbeweging, niet roken en weinig alcohol hebben meestal een gunstige werking op het cholesterolgehalte. Cholesterolverlagend dieet Bij een hoog cholesterol is een cholesterolverlagend dieet het beste. Hier bij mag je weinig verzadigde vetten eten, dit houdt in geen boter, margarine, vlees, melk, kaas en andere zuivelproducten. Alternatieven hiervoor zijn meestal te vinden bij magere producten. Geneesmiddelen Wanneer het effect van een cholesterolverlagend dieet onvoldoende is dan zijn er nog geneesmiddelen. Het dieet dient tijdens het gebruik van geneesmiddelen gewoon door te gaan. Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen zoals cholesterolsyntheseremmers deze remmen de werking van enzym dat zorgt voor de aanmaak van cholesterol in de lever. De verschillende soorten geneesmiddelen hebben ieder in meerdere of mindere maten hun bijwerkingen. Een te hoog cholesterol gehalte komt vrij veel voor. Het cholesterolgehalte is met een eenvoudig bloedonderzoek te meten. Het is belangrijk het cholesterol laag te houden door gezond en gevarieerd te eten, veel sport en lichaamsbeweging.

REACTIES

J.

J.

super zeg dat werkstukkie!

heb r wel wat aan gehad bij t make van de mijne...

groetjes
jacobien

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.