Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Bouw van een paard

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1837 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 79 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 79 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
1. Inhoud

1. Inhoud
2. Inleiding
3. Wat is exterieur?
4. Bouw algemeen
5. Benen
6. Hoeven
7. Lichaam
8. Afwijking benen
9. Afwijking lichaamsbouw
10. Aftekeningen
11. Ouderdom
13. Ras
14. Slot
15. Literatuurlijst

2. Inleiding

Ik hou mijn werkstuk over het exterieur van een paard.
Dat is hetzelfde als uiterlijk en bouw. Dat doe ik omdat het me heel leerzaam en leuk lijkt. Weet u nu nog niet wat exterieur is ga dan naar hoofdstuk 3.

3. Wat is exterieur

Exterieur betekent bouw en uiterlijk. Vooral bij een paard is dat heel belangrijk. Het gaat er om dat als je wilt gaan fokken dat je de perfecte pony’s uit kiest. Als je een paar van die pony’s hebt worden ze gedekt.

(de hengsten zijn ook perfecte pony’s)Dan verwachten ze natuurlijk dat die veulentjes weer zo perfect zijn als hun ouders en die zijn dan echt heel veel geld waard. Pas na een paar weken kan je zien of het veulen mooi is of niet.

4. Bouw algemeen

Hoe beter een paard gebouwd is hoe beter het paard loopt hoe en soepeler zijn bewegingen gaan. Over het algemeen is met er uit hoe het perfecte paard er uit ziet.
Voor elk ras bestaat een zogenaamde rassen standaard.
Daar in staan de kenmerken bij het ras en de perfecte bouw.
Bijvoorbeeld is bij een arabier een snoek hoofd zeer geliefd. (een snoek hoofd houdt in dat de neus lijn in deukt)
Als je wilt weten of jou pony een goed exterieur heeft, dan moet je dat laten beoordelen door een professional.
Zelf kan je ook iets doen je moet dan van een afstandje door je wimpers heen gluren en naar je pony kijken van af de zijkant.
Maar z’n professional gaat ook nog kijken hoe je pony loopt.

Maar die mensen vind je alleen op keuringen daar kijken ze met meerderen en er komen ook veel meer mensen.
Als je pony geen papieren heeft. (dat houdt in dat ze niet weten wie z’n familie is, hetzelfde als een vuilnisbak)
Kun je niet naar keuringen dus als je het dan wilt weten moet je het aan degene die er het meest van af weet vragen.
Ook als je een pony koopt is het belangrijk om niet alleen te kijken of hij lief, gehoorzaam is en fijn rijd. Maar er moet ook op gelet worden of hij goed loopt en een goede bouw heeft. Heeft hij geen goede bouw krijgt hij eerder blessures.
Of hij lief is en goed rijd en gehoorzaam is kun je makkelijk zelf doen, alleen is het verstandig om een deskundige naar zijn exterieur te kijken.

5. Benen
De benen zijn altijd al belangrijk geweest voor pony’s. Hij draagt op zijn lucifer benen niet alleen zijn eigen gewicht maar ook jou en het zadel. Als een paard iets aan z’n been krijgt moet hij meteen ingeslapen worden.
De middelste teen (vergelijkbaar met jou middelvinger) is uit de kluiten gewassen, en die zelfde middelvinger vormt de hoef. Dat komt door dat de paarden waarschijnlijk in moeras gebieden geleefd hebben.
(kijk maar eens naar het vorige plaatje en de cijfers bij de benen)
Binnen in het been zitten nog overblijfselen van anderen vingers of tenen. Wetenschappers denken door de benen van een paard te vergelijken met armen en benen dat ze op drassige plekken hebben geleefd. Door de evolutie zijn die hoeven ontstaan. Nu leven ze niet meer op drassige plaatsen dus over honderden jaren hebben ze misschien geen hoeven meer.
Ook om te blijven leven zijn hun voeten erg belangrijk.
Hij heeft geen klauwen of scherpe tanden om zich te verdedigen. Dus hij moet slaan of kei hard weg rennen. Als er een veulen woord geboren kan die ook al binnen een uur even hard galopperen als zijn moeder.
Omdat de mensen paarden gebruiken voor de kar of om op te zitten in plaats van los te laten lopen. Lopen paarden sneller blessures op vooral aan hun benen. En dan moeten ze ingeslapen worden.

6. De hoeven

Als je wel eens naar de hoeven van een paard hebt gekeken zie je dat de hoef van hetzelfde spul is gemaakt als uw nagels.Dus dat is die middelvinger weer. Maar u heeft ook geen gevoel in uw nagels dus een paard ook niet in zijn hoeven.Alleen als je er onder gaat wroeten doet het wel zeer.
Bij een paard kun je er niet onder maar er is een koornstraal.
De hoefsmid maakt gebruik van die ongevoeligheid en kan dan het hoefijzer er onder maken. Dat doet hij met een soort naalden.
(ze heten ook echt naalden)
Door die hoefijzers slijten de hoeven niet af en kunnen ze de benen heel houden.
Langzamerhand slijten ze wel af maar ze doen er wel langer mee.

7. Lichaam

Het lichaam wordt voor het gemak in 3 stukken verdeeld.
De eerste is de voorhand dat is van oren tot neus en van schoft tot oksel. (de voor benen zitten er ook bij)
De tweede heet de middenhand begint bij oksel en schoft en eindigt bij begin de kont en z’n kruis.
De derde is de achterhand en die draagt de rest.
Draagt het van naturen draagt het paard het meeste gewicht op de voorhand. Logies wat met z’n hals en hoofd zijn nog al zwaar. Zijn hals gebruikt hij voor evenwicht bijvoorbeeld met springen.

De middenhand is een soort brug dat het aan elkaar houd. Is de middenhand te lang dan is hij te slap en is die te kort dan geeft hij te weinig vering en buigt moeilijker.
De achter hand is de motor van een paard en mot dus krachtiger zijn. Daar door zijn die achter benen ook veel hoekiger dan de voor benen. De achterbenen schuiven in en uit elkaar als een veer. Op die manier kan het paard razend snel rennen.

8. Afwijking benen

Als je aan de zijkant van je pony gaat staan moet je een rechte lijn trekken.
Dan kun je ongeveer zien of je pony een recht been heef.
Over hoe schuin de hoef moet staan zijn ook allemaal regels voor maar daar ben je ook wel uren mee bezig. Dus met al die regels is het logies dat de meeste paarden niet perfect zijn.
Maar toch zien de meeste pony’s er goed uit van af de zijkant.
Alleen de voor kant telt ook mee de voeten moeten recht naast elkaar staan. Die houding hebben heel veel pony’s niet.
De achter benen zijn iets makkelijker daar kun je gemakkelijker een lijn bij trekken. (van af de zijkant)
Ik zij daar net al dan zijn de meeste pony’s perfect.
Alleen de achterkant weer die is ook wat moeilijker dan moeten de benen weer goed naast elkaar staan.
Zijn die benen bijvoorbeeld in O vorm of X vorm is het fout het moet van boven tot onder goed recht lopen. Van af de zijkant kunnen de hoeven te ver naar voren staan.
Het is dus echt heel moeilijk een goede pony te vinden waarbij alles goed is kwa benen.

9. Afwijking lichaamsbouw

De verhouding van het lichaam moet kloppen. Dat betekent dus dat hun oren niet te grot zijn en hun benen niet te kort.
De rug wordt best snel hol bijvoorbeeld hoe ouder ze woorden hoe meer mensen er op hebben gereden en dus ook dat zijn rug hier door snel hol wordt.
Aan de nek kunnen ze niets doen die kunnen niet kleiner of groter woorden als ze een maal vol groeit zijn. Maar tegenwoordig kun je je paard er aan laten opereren.
Maar dat vind ik maar zielig dus dat zal ik nooit doen.
De buik en kont kunnen te dik worden dan weet je denk ik wel wat je moet doen dan moet je hem gewoon af laten vallen.
In de zomer worden heel veel paarden te dik om dat ze dan in de wei staan.
Wat dan het slimst is om te doen is je pony minder te eten geven als normaal.

10. Aftekeningen

B meeste aftekeningen bij een paard vind je aan de benen of het hoofd. Op het heeft kunnen een paar witte haren zitten maar worden die haren een soort witte vlek is dat een hol of bles. Het verschil is een bles is goot en een kol is klein.
Op die details letten ze heel erg en daar mee maken ze de aftekeningen.
Bij de benen kunnen ze bijvoorbeeld een sok of een ring hebben.
(sok in een wit been dat pas halverwege eindigt en een ring is een klein rand je om de hoef)
Voor al die dingen die ertussen zitten zijn ook weer allemaal namen. De benen kunnen bijvoorbeeld ook nog gelaarsd zijn dan gaat het hele maal door tot de bovenkant van het been.
Iedereen heeft een anderen smaak ik zelf vind een vos met 4 witte halve benen en een grote bles het mooist. (zo ziet mijn eigen pony er uit het irritante is zijn neus is ook wit en verbrand dus)

11. Ouderdom

Zo dra er een veulen is geboren die bij een ras hoort wordt zijn geboorte datum en zijn naam in het stamboek gezet. Daar staat ook in wie zijn vader en wie zijn moeder is.
Dan mag hij 3 jaar met zijn moeder en anderen moeders en veulens op de wei staan. Als hij 3 is wordt hij zadel mak gemaakt en dan wordt hij gereden. Als hij ouder wordt krijgt hij een soort deukje vlak boven zijn oog. Ook krijgt hij steeds een hollere rug en hij wordt ook steeds magerder. Ook kun je bij paarden aan het gebit zien hoe oud ze zijn. Als ze geboren worden krijgen ze na 1 week al tanden die staan recht op elkaar en hoe ouder ze worden hoe meer de tanden naar buiten gaan staan. (en natuurlijk ook hoe geler ze worden)

12. Ras

Wat is een ras eigenlijk? Nou dat is een pony die tot een bepaalde groep behoord en daar de ken merken ook van bezit.
Even een voorbeeld de fries. De fries is een zwaar gebouwd paard en is altijd zwart met zwarte sokken en een volle staart en volle lange manen. Heeft een fries ook nog eens witte vlekken op het zwart is het geen fries meer maar een tinker.
Maar een fjord heeft juist hele korte manen die ze steeds af knippen omdat ze dat mooi vinden. Ook zijn ze stevig gebouwd en nogal rond.

13. Slot

Ik vond het leuk om er aan te werken maar ik dacht dat het makkelijker was maar het was echt een uitdaging. En het was echt wel leuk om er aan te werken en de volgende keer begin ik eerder. Maar ik wist ook niet dat die middelvinger de hoef is en dat leerde ik nu ook weer. Hopelijk vond u het ook leuk en leerzaam. Alleen soms zit er een grote opening tussen de hoofdstukken daar kon ik dan geen plaatjes bij vinden maar dat is wel weer goed op gevuld.

14. Literatuurlijst

Ik heb 2 boeken gebruikt:
Pony wijzer 2
De paarden encyclopedie
En internet voor een paar plaatjes:

www.google.nl
www.penny.nl
www.galop.nl

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.