Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Tuinvogelproject

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 557 woorden
  • 5 maart 2022
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Tuinvogel Project periode 3
De Zeeotter


Inleiding
Onze praktisch opdracht gaat over de zeeotter, we hebben dit onderwerp gekozen omdat het dier schattig wordt gevonden en we vonden het interessant om meer over dit dier te weten komen, omdat je er niet veel over hoort. De zeeotter is op verschillende plekken al uitgestorven, en daarom willen we er met dit verslag er meer aandacht voor vragen.


Natuurgetrouwe tekening van Zeeotter
Inhoudsopgave
Naamgeving
Leefgebied
Eetgewoonten
Kenmerken
Voortplanting
Bedreiging
BronnenZeeotters
Naamgeving
De zeeotters zijn het rijk Animalia, de stam chordata, de klasse Mammalia, de orde Carnivora, de familie Mustelidae, de onderfamilie Lutrinae en het geslacht Enhydra.


Leefgebied
De zeeotters leven aan de noordwestkust van Noord-Amerika en de noordoostkust van Azië. De zeeotter is in sommige plaatsen uitgestorven door overbejaging. En wordt door het IUCN als bedreigd aangemerkt.


Eetgewoonte
Zeeotters zijn carnivoren, ze eten dus allen vlees. Het dieet van een Zeeotter bestaat uit heel veel dieren, zoals: stekelhuidigen (zeesterren en zee egels), kreeftachtigen (krabben), koppotigen (inktvis), tweekleppige dieren (kokkels, mosselen, zeeoor), buikpotigen (slakken) en chitons.
Zeeotters duiken om hun voedsel te vinden. Zeeotters kunne met hun zwemvliesen wel 60 meter duiken en 5 minuten onder water blijven. Zeeotters vinden met hun snorharen hun prooi. En als ze hun prooi hebben gevonden pakken ze met hun voorpoten hun prooi. Zeeotters zijn hele slimme beesten, ze gebruiken namelijk gereedschappen om hun prooi te bemachtigen. Ze gebruiken bijvoorbeeld rotsen om weekdieren en zee egels los te maken van de rots waar ze aan vast zitten. Als ze eenmaal aan land zitten slaan ze met een steen hun prooi kapot en gaan ze het vlees opeten.
Kenmerken
Zeeotters zijn de grote, in zee levende zoogdieren. Ze zijn vooral best lang zo‘n 1,20-1,50 meter, de volwassen zeeotter weegt rond de 14 en 45 kilogram. Zeeotters hebben een dikke vacht om hen warm te houden, ze onderhouden hun vacht heel goed zo is de toplaag van hun vacht heel olieachtig zodat het waterafstotend blijft.
Zeeotters hebben kleine voorpootjes en een hele lange staart, ze zijn donkerbruin met een lichtbruin kopje. Ze hebben scherpe tanden om schelpdieren er mee open te rukken. Ze zwemmen in het water en de vrouwtjes zijn vaak wat kleiner dan de mannetjes.

Voortplanting
Zowel mannelijke als vrouwelijke rivierotters bereiken seksuele rijpheid in hun tweede of derde jaar, maar de meeste zeeotters planten zich pas voor wanneer ze 5 tot 7 jaar oud zijn.
Een mannelijke rivierotter maakt het niet uit met welk vrouwtje hij paart. Als het vrouwtje er maar klaar voor is. Het mannetje probeert het vrouwtje te versieren door met zijn voorpoten het vrouwtje te omhelzen. Als het vrouwtje hem leuk vind gaan ze met elkaar spelen als ze hem niet leuk vind duwt zij hem weg. De geslachtsgemeenschap vindt plaats in het water en duurt 10 tot 30 minuten.
Bedreiging
Ooit waren en 150.000 tot 300.000 zeeotters maar, maar tussen 1741 en 1911 werd er veel op de zeeotter gejaagd en daalde het aantal zeeotters na 1000 tot 2000 zeeotters. Maar door een jachtverbod groeide het aantal zeeotters weer. De Zeeotter wordt nog steeds als bedreigd gezien omdat het nog steeds niet het aantal hadden dat ze vroeger hadden.

Bronnen
1.https://www.greelane.com/nl/science-tech-math/planten-en-dieren/what-do-sea-otters-eat-2291991/
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeotter
3. https://www.wereldvandehaai.nl/zeedieren/18-zeedieren/97-zeeotter
4.https://animaldiversity.org/accounts/Enhydra_lutris/#:~:text=Females%20usually%20give%20birth%20about,mother%20may%20experience%20postpartum%20estrus.&text=Sea%20otters%20breed%20once%20every%201%20or%202%20years.
5. https://seaworld.org/animals/all-about/otters/reproduction/

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.