Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beugels

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1096 woorden
  • 24 april 2009
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
67 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beugels

Inhoudsopgave
Inhoudsopgaven
Inleiding
De Geschiedenis
Soorten beugels
Hoe werkt een beugel?

Het slot
Bronnenvermelding

Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf een beugel heb en omdat eigenlijk bijna iedereen wel een beugel krijgt, heeft of heeft gehad.
In dit werkstuk vertel ik over de beugel. Welke soorten beugels zijn er, en hoe werken ze? Hoe zien ze er uit? Dit kom je allemaal te weten als je mijn werkstuk hebt gelezen.
Mijn werkstuk bestaat uit drie hoofdstukken. Dat is allemaal te vinden in de inhoudsopgave.


De informatie voor mijn werkstuk heb ik voor het meeste geteelte van internet. Maar ik heb ook boeken gebruikt. Die heb ik bij de bieb gehaald.
De internet sites die ik heb gebruikt heb ik allemaal gevonden via google.

Geschiedenis
Vroeger werd het rechtzetten van je gebit door de tandarts zelf gedaan. Dat werd heel lang gedaan. Tot dat er cement werd uitgevonden waarmee er ringetjes om de tanden geplaatst konden worden. Dat was in 1844.

In ongeveer 1850 was er een grote groep tandartsen die zich heel veel met beugels bezig hielden. Ze vonden beugels interessant en wisten er veel over. Toen kwam het beroep orthodontist.

Norman Kingsley vond in 1866 de headgear uit. Beter bekend als de buitenboordbeugel. Daarna heeft hij ook de blokbeugel uitgevonden.

In 1887 heeft Edward Angle een aantal beugels ontworpen en daar over heeft hij ook een boek geschreven. Daarna heeft hij in 1900 de eerste officiële opleiding tot orthodontist gestart. Daarom wordt hij ook wel de grondlegger van de orthodontie genoemd.

In Nederland waren we wat later met de orthodontisten. De eerste Nederlandse orthodontist was professor Bijlstra. Hij werd orthodontist in 1953.

Soorten beugels
Er zijn een aantal soorten beugels. Dit zijn er een paar.
• Buitenboordbeugel
• Blokbeugel
• Slotjesbeugel
• Retentiebeugel

De buitenboordbeugel
De buitenboordbeugel is een beugel die ook buiten je mond zit. In het Engels is het een headgear. Er zijn twee soorten van deze beugel. Namelijk eentje in je nek, en de ander gaat ook over je hoofd.
Die in je nek zorgt eigenlijk voor het zelfde als de ene over je hoofd. Alleen de buitenboordbeugel die over je hoofd gaat is wat sterker.

De buitenboordbeugel zorgt ervoor dat je bovenkaak niet verder groeit. Deze beugel wordt dus gebruikt als je een overbeet hebt. Omdat je bovenkaak wordt tegen gehouden en je onderkaak wel doorgroeit, komen je kaken weer recht boven elkaar te staan.

De blokbeugel
De blokbeugel laat de onderkaak sneller groeien. Als je hem in hebt, en je bijt dicht, staan allebei je kaken recht boven elkaar. Je kan de beugel wel de hele tijd dat je hem draagt dicht bijten, maar daar krijg je een beetje kramp van. Meestal heb je met een blokbeugel ook een buitenboordbeugel. De blokbeugel remt de groei van de bovenkaak ook af. Als je ook een buitenboordbeugel hebt, remmen deze beugels allebei de groei van de bovenkaak af.

De slotjesbeugel
Met deze beugel worden er op de tanden stukjes ijzer gelijmd. Dat is beter bekend als het slotje. Daar zit een heel klein gaatje in en daar doorheen komt een dun ijzerdraadje. Als je na een aantal weken bent gewent aan je beugel, krijg je elastiekjes. Die zorgen ervoor dat je tanden langs het draadje worden getrokken. Daar zijn verschillende soorten van. Elke soort heeft een andere sterkte. Als het goed is krijg je ze allemaal een keer.

Retentiebeugel
Als je klaar bent met je beugel en hij is er uitgelhaald, krijg je een retentiebeugel. De orthodontist houd je gebit een tijdje in de gaten en dan krijg je misschien een retentiebeugel. Deze beugel zorgt ervoor dat je tanden niet weer terug gaat naar de verkeerde plaats. Als dat gebeurt kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

Er zijn verschillende soorten retentiebeugels. Je hebt vaste en uitneembare. De meeste zijn uitneembare.

De retentieplaat is een uitneembare beugel. Deze moet je eerst dag en nacht dragen, maar daarna bouw je langzaam af. Bij sommige sneller dan bij andere. Dat licht aan de stevigheid van je tanden.

De vaste retentiebeugel is een ijzere draad aan de binnenkant van je tanden. Deze beugel blijft meestal 2 tot 5 jaar zitten. Maar bij sommige mensen voor altijd.

Hoe werkt een beugel?
Iedereen weet dat een beugel er voor zorgt dat je tanden weer recht gaan staan. Maar hoe werkt dat nou?


Een beugel trekt of duwt aan de tanden of de kaak. Dat ligt er aan welke soort beugel je hebt. Door dat trekken en duwen komen je tanden recht te staan en de kaken gaan goed boven elkaar staan.

Meestal hebben mensen die een beugel nemen een overbeet of onderbeet. Bij een onderbeet staat je onderkaak te ver naar voren. Bij een overbeet is het precies het zelfde, maar dan andersom. Je bovenkaak staat dan te ver naar voren.

Als je een openbeet heb krijg je ook een beugel. Een openbeet is dat je tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Sommige tanden of kiezen wel, maar andere dan niet. Het zou dus kunnen dat je kiezen wel op elkaar aansluiten, maar dan je tanden niet. Andersom kan natuurlijk ook.

Een andere, maar logische, reden dat je een beugel moet is natuurlijk dat je tanden scheef groeien. Daar hoef ik niet veel over te zeggen. De meeste mensen weten wel hoe dat er uitziet. Maar toch wat uitleg daar over.
Je kaken staan misschien wel goed boven elkaar en je hebt ook een openbeet. Toch kan je dan nog een beugel krijgen. Je tanden staan scheef. Meestal hebben kinderen ook een spleetje tussen hun voortanden. Maar het betekend ook dat je tanden over elkaar heen groeien.

Het ligt er aan welke beugel je hebt. Elke beugel zorgt wel voor iets wat hier boven staat.

Meestal vinden mensen een beugel niet zo fijn. Of ze vinden dat het er niet leuk uitziet of bij sommige doet het een beetje zeer. Bij het hoofdstuk soorten beugels is ook al uitgelegd hoe beugels werken.

Mening
Ik vond het werkstuk wel leuk om te maken omdat ik dit ook wel een boeiend onderwerp vind. Ik heb ook wel eens een werkstuk moeten maken en toen had ik een onderwerp gekozen die ik minder interessant vond, toen vond ik het erg saai om te doen. Nu niet. Ik vond het wel leuk!

Ik heb er wel wat van geleerd zoals dat je ook nog een retentiebeugel krijgt. Dat wist ik eerst niet. Ook heb ik geleerd dat je, je beugel goed moet dragen want dan ben je er sneller van af.

Bronnenvermelding
Internet:

http://www.everyoneweb.com/beugel/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beugel/

http://www.beugel.nl/index.html

http://www.orthodontist.nl/

Boek:
Beugels

Ida Schuurman en Machtelt van Thiel

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.