Anorexia nervosa

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 898 woorden
  • 11 maart 2001
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
100 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding
Mijn werkstuk ga ik houden over anorexia nervosa. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat het me een interesant onderwerp lijkt en ik er wel eens van gehoord heb, maar niet precies weet wat het is.

Ik vertel onder anderen wat anorexia nervosa is,de symptomen, de gevolgen van de ziekte en de behandeling

Anorexia Nervosa. Anorexia is een ziekte, de patienten die anorexia hebben willen alleen maar afvallen. Ze vinden zichzelf te dik, hoe mager ze ook zijn.Ze eten heel wienig en als ze vinden dat ze te veel hebben gegeeten dan braaken ze alles uit. Hierdoor onstaat er ondervoeding die ernsige gevolgens met zich meebrengt. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het sociaal en psychologisch leven.

De oorzaak van de ziekte is niet een ding, maar er speelen vaak veel meer factoren een rol Het komt voor dat er iemand zo erg aan toe is dat het moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn in nederland meerdere centra's waar je naar toe kunt voor hulp. In zo'n centra zoeken ze uit welke therapie het beste voor je is. Er zijn geen medicijnen tegen anorexia.

De gevolgen van Anorexia Nervosa.

De lichamelijke gevolgen: - Bij vrouwen stopt de menstruantie, want de hormonen die de menstruantie regelen zijn afgenomen tot aan het nivea van voor de puberteit. Hierdoor kan de vrouw ook onvruchtbaar worden.

- Omdat er weinig voedesel in het lichaam zit, word er ook weing verbrand. Het lichaamstemperatuur zal daalen. Het gevolg is koude handen en voeten.

- De hartslag en ademhaling word langzaamer, daardoor daalt ook de bloeddruk. Het gevolg hievan is de dat de anorexia-patient zich moe, duizelig, lusteloos en depressief voelt. En ook flauw zou kunnen vallen.

- Als de anorexia-patient extreem afgevallen is dan kan er vochtophoping in de onderbenen ontstaan en er wordt spierweefsel afgebrooken.

- Het eetpatroon word voledig verstoord en de patient merkt niet of het nou hoger heeft of niet en als ze het wel voelen negeren ze het hongergevoel.

- Door de simpele voeding krijgt een patient weing verschillende mineralen en vitamines.

- Anorexia-patienten slaapen slecht, 's morgens worden ze vroeg wakker en 's avonds kunnen ze niet in slaap komen.

De meenst lichaamenlijke klachten verdwijnen weer naardat de anorexia-patient weer een normal gewicht heeft en normaal eet. Maar als de ziekte een paar jaar heeft geduurt kan er onherstelbaare schade zijn aangericht.

de psychologische gevolgens:

- Anorexia-patienten zijn vaak depresief, onzeker, prikkelbaar, streng tegen zich zelf en hebben last van faalangst.

- Ze hebben nauwelijks of helemaal niet sexueele gevoelens.

Dit wil je ook lezen:

de sociaale gevolgens:

- Anorexia-patienten sluiten zich soms af van de buitenwereld en hebben geen sociaale contacten.

- Door ontkenning en het verbergen van anorexia bedenkt de patient vaak leugens en hierdoor kan het vertrouwen weg gaan.

- Omdat een anorexia-patient heel prikkelbaar is kan het afwisselende stemmigen hebben. Sommige mensen begrijpen dat niet zullen geen contact meer zoeken.

De symptomen van Anorexia Nervosa.

Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang houd een anorexia-patient zich mee bezig. Ze letten op wat ze wel en niet willen eten, hoeveel calorien, suiker, vetten, enz. in het eten zitten. Ze mogen van zichzelf niet iets eten wat dikmakers bevatten.

Anorexia-patienten eten vaak iedere dag het zelfde. Dit in een vast patroon.Sommige mensen kunnen zich niet aan dit patroon houden en krijgen vreetbuien. Naar zo'n vreetbui heeft de patient vaak spijt en wil het voedsel zo snel mogelijk kwijt. Dit ze door de braken of laxeermiddel te gebruiken. Ook doen ze vaak heele zwaare lichaamelijke oefenigen zoals tien kilometer joggen per dag.

Hoe mager de patient ook is hij zal zich dik blijven voelen. En hoe magerder ze zijn hoe banger ze zijn om aan te komen.

Een anorexia-patient ontkent dat hij mager is. Ze probeeren hun eetgedrag verborgen te houden voor andere mensen, omdat ze bang zijn dat die mensen hun willen laten aankomen. Hierdoor kunnen veel patienten lang volhouden dat er niks aan de hand is.

Behandeling van Anorexia Nervosa.

Hoe korter de patient last heeft van anorexia en hoe jonger de patient is hoe makkelijker het is om van de ziekte af kan komen.

De eerst stap is om naar de huisarts te gaan, die verwijst je door naar bijvoorbeeld een: -psycholoog. -psychiater. -RIAGG. -psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. -speciaal behandelcentrum voor eetstoorenissen.

Hier wordt de patient verder behandelt. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. De behandeling word meenstal gekozen naar aanleiding van de leeftijd, situatie, achterligende probleemen en het belangrijkste is de keuze van de patient zelf.

Verschillende therapieen zijn: -indiniduele gesprektherapie. -gedragstherapie. -groepstherapie. -gezinstherapie. Ook is er een combinatie mogelijk van verschillende therapieen.

Soms worden er anorexia-patienten opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze niet meer normaal kunnen eten, ze krijgen dan eten via en infus.

Cijfers. Anorexia komt het meenst voor bij vrouwen. Van de 1000 vrouwen heeft 1,4 vrouwen anorexia. En 5% van de patienten bestaan uit mannen. De ziekte duurt gemiddeld 7,5 jaar. Dit verschilt van een half jaar tot dertig jaar. Om de ziekte te genezen duurt erg lang. Ongeveer 35% van de patienten word weer helemaal beter, 35% word gedeeltelijk beter, maar 20% herstled niet en 10% overlijd aan anorexia.

Het ideale lichaamsfiguur word vooral gemaakt door media. Een generatie eerder was het gemiddelde gewicht van een fotomodel 8% minder dan de Amerikaanse vrouw. Nu is dat 23% geworden. Door betere voding word de mens steeds zwaarder, maar het "ideale" gewicht word steeds lager.

REACTIES

..

..

bijzonder slecht werkstuk, weinig informatie en zeer veel spelfouten. Ik ben bang dat de leerling die dit ingeleverd heeft ook een diepe onvoldoende zal hebben

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.