Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Anorexia

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1345 woorden
  • 31 maart 2010
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
inhoudsopgave

Inleiding Blz.:2
Wat zijn de gevolgen? Blz.:3
Wat zijn de oorzaken? Blz.:4
Wat kun je eraan doen? Blz.:5
Komt deze ziekte bij iedereen voor? Blz.:6
Waarom heet de ziekte zo? Blz.:7
Bronvermelding Blz.:8


inleiding

Mijn werkstuk gaat over anorexia. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het een heel erg boeiend onderwerp vind, en er graag iets over wil weten. Anorexia is een ernstige ziekte waar bij je heel weinig gaat eten omdat je jezelf te dik vind in je eigen ogen. Mijn deel vragen zijn: wat zijn de oorzaken en gevolgen van anorexia, bij welke mensen komt anorexia het meest voor, hoe kom aan anorexia en hoe kon je er van af.



wat zijn de gevolgen

Bij vrouwen stopt de menstruatie, want de hormonen die voor de menstruatiecyclus zorgen nemen af tot het niveau van de puberteit. Als de menstruatie wegblijft, is de vrouw tijdelijk onvruchtbaar.

De ademhaling en de hartslag worden trager. Ook de bloeddruk daalt. Dit komt doordat het lichaam bij dalend gewicht en minder voedselinname zoveel overschakelt op besparing in de stofwisseling. Als gevolg hiervan voelen de patiënten zich vaak erg moe, duizelig, lusteloos en depressief.
Doordat er weinig eten wordt verbrand, daalt de lichaamstemperatuur en hebben de patiënten last van koude, blauwe handen en voeten. Ook kan, als gevolg van de lage lichaamstemperatuur, een donsachtige beharing in het gezicht, op de armen, borst en rug ontstaan.
De conditie van het gebit en de haren verslechtert.De patiënt kan last krijgen van haaruitval. De huid wordt droog en schilferig en verslapt.
Door beperkte voedselinname kan verstopping ontstaan. Dit is vaak een reden om in paniek te raken voor een anorexiepatiënt en die gaat dan vaak braken en laxeermiddelen gebruiken.
Bij extreme vermagering ontstaat vaak een vochtophoping (oedeem) in de onderbenen.
Als patiënten sterk vermageren wordt spierweefsel afgebroken.
Het honger-en verzadigingsmechanisme raakt volkomen verstoord. De patiënten voelen niet wanneer ze honger hebben of negeren het hongergevoel.
Anorexia patiënten slapen vaak slecht. Meestal slapen ze moeilijk in of zijn al vroeg weer wakker. Vaak lossen zij dit op door ’s morgens vroeg al weer met werk, studie of andere dingen te beginnen.
Door een eenzijdig dieet kunnen tekorten aan bepaalde mineralen en vitamines ontstaan. Vaak hebben de patiënten dan een tekort aan kalium. Dit kan leiden tot nier- en leverbeschadigingen, spierkrampen, hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand.



wat zijn de oorzaken

De oorzaken van anorexia zijn onbekend en in ieder geval ingewikkeld. Er spelen culturele, sociale, psychologische en biologische rollen in het ontstaan. De factoren die momenteel het vaakst genoemd worden zijn de culturele nadruk op slankheid, persoonlijkheidsfactoren zoals te weinig zelfvertrouwen, problematische verhoudingen in het gezin en biologische aanlegfactoren, zoals aanleg voor vetzucht of de aanleg voor een persoonlijkheidsstoornis.

De oorzaken van anorexia kunnen ook variëren van een verhuizing, een andere school, het verlies van een geliefd persoon, maar ook een opmerking over het uiterlijk, (meestal negatief). Ook een verstoorde moeder-kind-relatie of de angst om volwassen te worden kunnen een oorzaak zijn. Dit vinden we vaak terug bij meisjes die seksueel misbruikt werden. Ze hongeren hun lichaam uit in de hoop minder aantrekkelijk te zijn voor mannen. Ze doen er alles voor om kind te blijven. Want hoe ouder ze worden, hoe meer hun lichaam zich ontwikkelt en hoe aantrekkelijker ze kunnen worden in de ogen van mannen. Door af te slanken willen de mensen meer zelfvertrouwen krijgen, of aardiger gevonden worden. Wie wil er immers niet lijken op die magere modellen uit de media en de reclame. In de jaren '50 en '60 werd er ook wel eens van het 'Twiggy-syndroom' gesproken, naar aanleiding van een mager fotomodel. Mensen met anorexia hebben een ideaal gewicht in gedachten. Als ze op dat gewicht komen willen ze steeds lager gaan. Ze willen hun grenzen steeds verleggen. Ze raken echt verslaafd aan het lijnen. Ondanks de ernstige vermagering blijven ze zichzelf te dik vinden.
Ze kunnen een gestoord lichaamsbeeld hebben.
Omdat de anorexia patiënten zichzelf te dik vinden, verleggen zij hun gewichtsgrens steeds maar naar beneden, en gaan zo door met hun vermagering. Dit geldt enkel voor hethoe ze naar hun zelf kijken, want meestal hebben de patiënten een juiste kijk op andermans gewicht en lichaam. Misschien hebben ze angst om volwassen te worden.
Zij ervaren met angst de overgang naar volwassenheid. Op hormonaal gebied verkeert de patiënte in een toestand zoals vóór de puberteit. Onvolmaaktheid wordt als een mislukking beschouwt bij de patiënten en dit lijdt ook tot anorexia.





wat kun je eraan doen

Hoe korter het bestaat en hoe jonger de patiënt is, des te groter is de kans, dat het over gaat. Het is echter moeilijk om op eigen kracht te genezen. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Een anorexia patiënt doet dit vaak niet zelf vanwege het verkeerde eigen lichaamsbeeld! De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste plaats moet de patiënt en de familie goede voorlichting krijgen over de ziekte. Ook moeten de directe problemen worden opgelost door het herstellen van het eetpatroon. Verder wordt ook aandacht besteed aan het verkeerde beeld over het eigen lichaam. Hierbij krijgt de patiënt hulp van de psycholoog of psychiater. Vaak is er nog meer nodig, bijvoorbeeld een training om sterker in je schoenen te staan zodat je je beter kunt weren tegen pesters. Vaak moeten patiënten ook medicijnen slikken tegen bijvoorbeeld de sombere stemming die ze hebben. Anorexia is een hardnekkige ziekte die niet zomaar over is. Het gebeurt ook nog wel eens dat het weer terugkomt.



komt deze ziekte bij iedereen voor

De ziekte anorexia komt het meeste voor bij vrouwen van alle patiënten zijn er maar 5% man deze ziekte duurt ongeveer 7.5 jaar.Ongeveer 40% van de patiënten herstelt volledig, 40% herstelt gedeeltelijk en 20% herstelt niet. Ongeveer 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte.Lijnen vormen een belangrijke rol voor het ontstaan van
de eetstoornissen . Tweederde van alle vrouwen wil graag afvallen. Daarom doet ongeveer de helft van alle vrouwen voortdurend aan de lijn. Dit betekent niet dat tweederde van de vrouwen te dik is. Het grootste deel van de vrouwen heeft een gewicht dat volgens de medische maatstaven gezond is. Veel vrouwen voelen zich dus te dik, al zijn ze het niet.
Doordat er nu betere voedselomstandigheden zijn, worden we steeds zwaarder, terwijl het zogenaamde ‘ideale’ gewicht steeds lager komt te liggen. Dit is dus de oorzaak dat steeds meer vrouwen voortdurend op dieet zijn.anorexia is niet besmettelijk






waarom heet de ziekte zo

Eigenlijk is de volledige naam van anorexia ‘anorexia nervosa’.De naam anorexia nervosa betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken’. Deze naam is eigenlijk misleidend, omdat de patiënten die hieraan lijden geen gebrek aan eetlust hebben, maar juist doelbewust proberen hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. Anorexia zou eigenlijk beter ‘magerzucht’ of ‘lijnziekte’ genoemd kunnen worden, want de patiënten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er dus eigenlijk aan verslaafd en gaan ermee door, zelfs als zij al sterk zijn vermagerd.
Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie voor anorexiepatiënten. Ze tellen voortdurend calorieën en denken de hele dag na over wat ze wel of niet moeten eten. Voedsel kunnen ze pas eten als er weinig calorieën in zitten, vooral suikers en vetten ontwijken ze.
Sommige patiënten hebben soms last van vreetbuien en dan eten ze in korte tijd veel voedsel. Na zo’n vreetbui voelen ze zich wanhopig en willen ze het eten weer zo snel mogelijk weer kwijt. Dit doen ze dan door zelf opgewekt braken of door het gebruik van laxeermiddelen. Sommige patiënten gaan ook overmatig sporten om nog meer af te vallen.
Hoewel de patiënten erg mager( soms zelfs extreem mager) kunnen worden, blijven ze zichzelf dik voelen. Ze hebben dus een sterk vertekend lichaamsbeeld. Het is zelfs zo dat hoe lager het gewicht wordt, hoe banger de patiënten zijn om aan te komen. Een pondje erbij is voor hen een regelrechte ramp.

REACTIES

B.

B.

Bro, misschien moet je echt uitleggen wat anorexia is, daar heb ik al 1 pagina aan besteed en ik zit in de eerste, wel een goed werkstuk. het klopt ook wel allemaal, ik zelf heb ook een zus met anorexia en dat is pittig kut.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.