Alcohol(isme)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1698 woorden
  • 22 augustus 2000
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
We wilden graag wat meer weten over Alcohol en de gevolgen ervan weten. Zoals dronken zijn en dergelijke ziektes. Nu wij toch de leeftijd naderen dat wij met bier en andere alcohol houdende dranken in contact kunnen komen. Omdat dit toch wel van belang is in onze verdere ontwikkeling.

INHOUSOPGAVE
1. Inleiding.
2. De geschiedenis.
3. Het alcohol gebruik in Nederland.
4. Hoe worden alcoholhoudende dranken gemaakt.
5. Alcoholisme.

6. De benadering van alcohol op de werkplek.
7. Cijfers over de gevolgen van alcohol.
8. Waarom kan de een beter tegen alcohol dan de ander.
9. De andere gevaren van alcohol.
10. Slot.
11. Conclusie.

We houden ons verslag over alcoholisme. Meestal praten we dan over alcohol, omdat er in een glas bier evenveel alcohol zit als in een glas wijn of sherry. Dat komt omdat dranken met een hoog alcohol percentage in een klein glas komen. En dranken met een laag alcohol percentage in een groot glas komen. Zodat er in elk glas ongeveer 12 cm3 pure alcohol in een glas komt.

2. De geschiedenis van Alcohol.
Alcohol wordt al eeuwen gebruikt. Er werd een bierbrouw recept gevonden op een kleitafel die 5000 jaar oud was. 3000 jaar voor Christus kenden de Egyptenaren al 4 biersoorten. Het eerste teken van alcohol gebruik werd op een muurtekening gevonden. Bier werd gemaakt door gerstebrood licht te bakken en daarna te laten gisten in water. Sinds die tijd komen er in meerder culturen alcohol voor.

Lang geleden werd alcohol als medicijn gebruikt. Later in de tijd werd alcohol, vooral wijn, voor religieuze doelen gebruikt.


In het begin van de middeleeuwen was er maar weinig alcohol en het was nog erg duur ook. Als het gedronken werd, werd het voornamelijk door de rijkere gedronken. Toen aan het eind van de middeleeuwen destilleren werd uitgevonden werd het een massa productie. Zodat alcohol houdende dranken voor iedereen te koop waren. Het gebruik van alcohol als medicijn, voedsel en voor regilieuze doelen heeft ervoor gezorgd dat alcohol in onze tijd ook niet meer is weg te denken.

3. Het alcohol gebruik van de laatste tijd.
In 1880 dronken de mensen in Nederland 7 liter alcohol per persoon. Er werd kort daarna een drank bestrijding groep opgericht en het daalde tot 2 liter per persoon per jaar. In 1960 werd het weer 6 liter per persoon en in 1980 8,2 liter per persoon. Dat is evenveel als 663 glazen alcohol houdende dranken. Alcohol is dus een groot probleem voor Nederland en de rest van de wereld.

4.Hoe worden alcohol houdende dranken gemaakt?
Bier wordt gemaakt door gerst te pletten, de geplette gerst te mengen met wateren het dan te koken. Als het is afgekoeld is gaat het gisten. Daarna wordt 'hop' toegevoegd, dit helpt tegen bederf en zorgt voor een smaakje. Als dit gebeurd is, is het bier klaar.

Wijn ontstaat door het natuurlijke gistingsproces van vruchten, bij wijn is dat vooral druiven.

Gedistilleerde dranken worden gemaakt door gegiste dranken te verhitten, zodat er pure alcohol vrijkomt. Dit kan bij een drank gedaan worden zodat het alcohol percentage oploopt.

5. Alcoholisme.
Alcoholisme is het te veel drinken van alcoholhoudende dranken, het wordt gezien als een ziekte. Meestal zijn de verslaafden geestelijk en lichamelijk eraan verslaafd. Als verslaafde kan je op ten duur ernstige hersenschade krijgen, waardoor je vroegtijdig kan sterven. Het aantal mannen dat drinkt is hoger dan bij vrouwen, maar het aantal vrouwen en jongeren stijgt sterker dan het aantal mannen.

Aan alcohol kan je niet zoals bij sommige harddrugs gelijk er aan verslaaft raken, de verslaving ontwikkelt zich langzaam. De meeste redenen waarom mensen gaan drinken zijn meestal:


Psychische problemen. (moed indrinken)
Voor de gezelligheid. Als je met een groep gaat pak je gauw nog een biertje.

Een alcohol verslaving komt dus niet op eens. Als eerst drink je gewoon. Daarna wordt het belangrijker dan werk, relaties, reputatie en uiteindelijk ook belangrijker dan de gezondheid. Na dit allemaal heeft de verslaafde geen controle meer over het moment wanneer hij/zij alcohol gaat gebruiken, het lichaam heeft de drank nodig.

Een alcohol verslaving heeft dus ernstige gevolgen op het lichaam. Vooral de organen leiden er erg onder, maar ook de hersenen. Zo kan de verslaafde last krijgen van black-outs, hallucinaties, plotselinge en erge stemmingsveranderingen. Als het heel erg ernstig is kan de verslaafde in een dodelijke coma terechtkomen.

6. De benadering van alcohol op de werkplek.
In het bedrijfsleven kunnen de gevolgen van het gebruik van alcohol, medicijnen en drugs op verschillende manieren naar voren komen. Bijvoorbeeld via de risico's in het verzuimbeleid, de periodiek geneeskunde onderzoek. Maar ook door (bijna-) ongevallen, of door het disfunctioneren van inviduele medewerkers als gevolg van het gebruik van middelen.

De mensen realiseren zich niet zo erg de problemen die voorkomen door alcohol, medicijnen en drugs. Er wordt geschat dat 3 tot 6 procent van de bevolking in Nederland probleem drinker is. Dat kost bedrijven en instellingen handen vol geld en ook brengen de verslaafden de gezondheid en veiligheid van zich zelf en andere erg in gevaar.

7.Cijfer over de gevolgen van alcohol.
Het gebruik van alcohol in de Verenigde Staten: In de V.S. gaan er per jaar ongeveer 97.000 mensen dood aan de gevolgen van alcohol. De kosten die dat meebrengen zijn 100 miljard in de V.S. In Nederland kost alcohol het land wel 6 miljard per jaar. Deze kosten zijn berekend op basis van ziekte verzuim, verkeersongevallen en kosten in de gezondheidszorg. In Nederland zijn er meer dan 300.000 mensen die meer dan 12 glazen per dag drinken. De overheid stelt 150 miljoen gulden beschikbaar voor hulp en dergelijke. Hetzelfde bedrag wordt uitgegeven aan 25.000 drugsverslaafden.

Alcohol is dus zeker een groot wereldprobleem.


In Nederland geeft de bevolking per jaar 9.8 miljard gulden uit aan alcoholhoudende dranken. De overheid krijgt via belasting 1.8 miljard gulden, maar daar verdienen ze niks aan vergeleken met de 6 miljard die ze ieder jaar weer uitgeven.

8. Waarom kan de een beter tegen alcohol dan de ander?
Waarom de een beter tegen alcohol kan is nog niet zeker. Men weet wel dat het ligt aan wat in de maag van de persoon zit en wat het lichaamsgewicht van de persoon is. Ook weten we zeker dat mannen beter tegen alcoholhoudende dranken kunnen dan vrouwen.

Alcohol hoeft niet eerst, zoals veel andere stoffen verteerd te worden in de maag. Het komt bijna meteen op de bloedbaan terecht. Alcohol lost bijna meteen op in water. Ons lichaam zit 2/3 vol met vocht dus gebeurd dat vrij snel. Een mager persoon met een lager vocht gemiddelde kan minder goed tegen alcohol omdat het alcohol percentage hoger is dan bij iemand met veel vocht.

Als een maag goed gevuld is wordt de alcohol makkelijker afgebroken.

De lever is de orgaan die schadelijke stoffen, zoals alcohol, afbreekt. De lever doet over ¾ glas alcohol ongeveer 1 uur.

In het verkeer herken je alcohol en zijn gevolgen ook erg. Bij 9% van de verkeersdoden was alcohol in het spel. Mensen vragen zich af waarom een dronken persoon achter een stuur stapt? Uit een onderzoek blijkt dat de kans op een verkeersongeluk sterk blijkt op te lopen van een percentage van 0.5%. (Percentage van alcohol in lichaam) Maar de proefpersonen dachten juist beter te rijden dan in een nuchtere toestand. Hiermee kan je duidelijk zien hoe alcohol iemands oordeling aantast en de persoon zijn zelfvertrouwen vergroot. Iemand die dronken of aangeschoten is denk dus dat hij juist beter kan rijden. En daarvan komen juist de verkeersongevallen.

9.De andere gevaren van alcohol.
Alcohol is zelf al erg gevaarlijk. Alcohol is als je het samen met geneesmiddelen doet minstens net zo gevaarlijk. Vooral de combinatie slaappillen, kalmeringspillen en alcohol is erg slecht. Deze middelen hebben net als alcohol een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. De effecten van alcohol en de middelen vullen elkaar niet alleen op maar versterken elkaar ook nog eens flink. Deze manier noemt men het 2+2=5 effect. Dit veroorzaakt namelijk een hartstilstand.

10.Hulpverlening.
Van zo'n verslaving kan je natuurlijk wel afkomen, maar dat is heel moeilijk. Hiervoor zijn een aantal organisaties opgericht die je kunnen helpen. De bekendste is de AA, de anonieme alcoholisten. Het is een organisatie waar voornamelijk ex-verslaafden de drinkers proberen te helpen. In Nederland zijn er rond de 160 AA. De AA is niet de enige je hebt ook de CAD's, de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. Bij de organisatie is er vooral professionele hulp.


Het klinkt allemaal wel makkelijk om van een verslaving af te komen, maar dat is het niet. Als iemand eenmaal verslaafd dan is vaak al zo verzwakt, dat het extra moeilijk is om er af te komen. Meestal wordt een verslaafde gemotiveerd door familie, vrienden of omdat de rechters ze heeft laten kiezen tussen afkicken of de cel in.

De beste manier is de preventie van alcohol. Ouders moeten hun kinderen het gebruik van alcohol niet verbieden. Kinderen krijgen daarom de nijging stiekem te gaan drinken. Terwijl ze moeten leren om te gaan met alcohol.

11. Slot
Het alcoholgebruik in Nederland is de laatste jaren flink aan het dalen. Dat geldt ook voor de alcohol problemen, zoals rijden onder invloed.

Ondanks het dalen van het alcoholgebruik ligt gebruiksniveau nog steeds heel hoog en zijn de problemen nog heel ernstig. Het is nog steeds zo ernstig dat er veel aandacht aan besteed moet worden.

12. Conclusie
We vonden het leuk om dit onderwerp te doen. Zodat we wat meer te weten zouden komen over alcohol en alle andere dingen eromheen. Mede dankzij dit werkstuk zijn we er achter gekomen dat alcohol bijvoorbeeld in de oudheid als medicijn, later voor religieuze doelen.
Hier onder staan nog een paar dingen vermeld, het zijn enkele dingen die we te weten zijn gekomen:
Hoe alcoholhoudende dranken worden geproduceerd dankzij het gisten.
Dat de een beter bestand is tegen alcohol dan anderen en hoe dat komt.
De gevaren van alcohol.
Hoe je van een alcohol verslaving kan afkomen.
Dit zijn slechts enkele dingen die wij te weten zijn gekomen.

Hier onder staat op een lijst welke hulpmiddelen wij hebben gebruikt om aan informatie te komen:
1. Alcohol. (Vooral tekst)

2. Alcoholisme. (Vooral tekst)
3. Drinken met mate. (Vooral tekst)
4. De ontkenning. (Vooral tekst)
5. Alles wat je moet weten over alcohol. (Vooral tekst)
6. Encarta. (Vooral illustraties)
7. Internet. (Vooral illustraties)
(Onze tekst bronnen kwamen uit de Noordwijkerhoutse Openbare Bibliotheek. Jammer genoeg stonden er weinig tot geen illustraties in de boeken, dus gingen wij verder op zoek en maakte wij gebruik van het internet.)

REACTIES

R.

R.

het was goed te gebruiken.
er zaten ook fouten in de tekst

21 jaar geleden

M.

M.

hey ik moet een eindwerk over alcohol maken vind jullie tekst al goed maar waar heb je precies de informatie gehaald

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.