Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 851 woorden
  • 11 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alcohol

1. Wat is alcohol ?
Alcohol is met verdovende werking. Het is een natuurproduct dat ontstaan is door gisting van gerst (Bier) of druiven (wijn) . Deze dranken stoppen ongeveer bij 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd.
Door verhitting en afkoeling van deze drank kan er meer procent alcohol ontstaan, dat noemen we sterk alcoholhoudende drank.


2. werking in het lichaam
Alcohol komt via de maag en dunne darm in het bloed. Door het bloed wordt de alcohol over het gehele lichaam verspreid.Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

1-3 glazen (0 - 0,5 promille): Ontspannen - ontremd - vrolijk

Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten - tipsy
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect ).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille) Zat – dronken. Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.

Afbraak door lever.
De lever breekt ruim 95% van alle alcohol in je lichaam af. Een kleine 5% verlaat via de urine, adem en zweet je lichaam.De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.Je kunt de afbraak op geen enkele wijze versnellen
Niet door koffie, niet door veel bewegen, of door een koude douche.


Alcohol vergiftiging.
Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed en daarmee ook in de hersenen zo hoog dat je als gevolg daarvan bewusteloos en in coma kan raken.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen als je 20 glazen alcohol in een paar uur neemt. De kans op bewusteloosheid is groot. Er is sprake van levensgevaar. Als je meer dan 20 glazen in een paar uur neemt kun je in coma raken. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat ook het ademhalingscentrum verlamd raken. Dit is dodelijk.
Alcohol verslaafden .
Als je vaak veel drinkt, went je lichaam aan het drinken. Je hebt daardoor steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. De gewenning noemen we tolerantie. Drinkers denken dat ze steeds beter tegen alcohol kunnen, maar dit is
een misverstand. Tolerantie treedt namelijk niet op voor alle effecten van
alcohol. Het reactievermogen gaat bijvoorbeeld nog steeds even snel achteruit.

Is alcohol een dikmaker?
Alcohol is erg calorierijk. In 1 gram alcohol zitten 7 kilocalorieën. Dat is bijna net zo veel als in 1 gram vet (9 kcal) en meer als in 1 gram suiker (4 kcal). Het teveel aan calorieën dat je binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet. Daarnaast bevatten veel alcoholische drankjes of mixjes veel suiker, waardoor je nog meer calorieën binnenkrijgt. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat.
9 kroketten

In alcohol zitten dus over het algemeen veel calorieën. Zo zitten in een mixje bijna evenveel calorieën als in een kroket. Wanneer je 10 mixjes drinkt komt dit overeen met het eten van 9 kroketten.

Boetes in het verkeer.
Als je onder invloed van alcohol bent kun je absoluut niet rijden, je denkt dan wel dat je kunt rijden of fietsen maar je zelf kritiek is weg dus je denkt dat je alles nog zo goed kunt.
Maar dat is niet zo! Je bent een gevaar voor je zelf en voor je medeweggebruikers. Als de politie je aanhoud en ze komen erachter dat je onder invloed van alcohol bent kun je je rijbewijs kwijtraken en of nog erger je kan de gevangenis in! Als je iemand dood rijd omdat je weet dat je niet mag rijden maar dat je dat toch doet dan is het doodslag. Meestal als je met een groep uitgaat, is er 1 iemand die de bob is. En die brengt en die gaat aan de fris.

Dit zijn de geldboetes:
Openbaar dronkenschap 23 euro
Dronken de straat onveilig maken 55 euro
Op de openbare weg alcohol drinken 45 euro
In een bar of café de orde verstoren 125 euro

REACTIES

L.

L.

Ik vind het een heel goed opstel !

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.