Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Wat is windenergie?

Windenergie is een van de meest eenvoudige en meest benutte natuurlijke energiebronnen ter wereld. Windenergie wordt al eeuwen gebruikt. Wind is een moderne vorm van energie die veel aantrekkingskracht uitoefent, omdat het een kracht is die altijd (als het waait) en gratis verkrijgbaar is. Het lijkt erop dat wind graag voor ons wil werken.Geschiedenis:

In oude beschavingen was wind bekend als een vorm van energie die verzameld kon worden om de maatschappij ten goede te komen. Mensen hebben wind eeuwenlang gebruikt om boten te verplaatsen, graan te verspreiden, vliegers te laten vliegen en water te pompen. Pas de laatste tijd hebben we wind gebruikt om elektronische apparaten van energie te voorzien.Windmolens in deze tijd:

Als we denken aan energie gewonnen uit wind zien we vaak van die oude Hollandse windmolens voor ons, maar windenergie is een serieuze zaak geworden. Vandaag de dag zijn er windenergie-centrales die genoeg vermogen hebben om kleine dorpen (en soms zelfs steden) van energie te voorzien.

De techniek van windenergie:

Wind wordt omgezet in elektrische stroom door de propellerbladen van een windmolen te laten draaien. Deze propellerbladen geven op hun beurt de energie die ze gekregen hebben door aan een dynamo. De dynamo wekt elektriciteit op, welke vervolgens gebruikt of opgeslagen kan worden. Deze windmolens zijn meestal zo'n vijfenzestig meter hoog en ze mogen niet in de buurt van hoge gebouwen of bergen staan die de wind tegenhouden.

Bovenop de molen zit een rad met bladen. Deze bladen zijn plat en ze zijn allemaal gedraaid onder dezelfde hoek. Ze zijn onder dezelfde hoek gedraaid zodat ze in dezelfde richting draaien en geen weerstand veroorzaken als de wind het rad raakt. De grootte van het rad bepaalt het elektrisch vermogen dat geleverd wordt. Hoe groter het rad, hoe meer vermogen het kan leveren. Dit geldt echter tot op zekere hoogte, want als het rad te groot wordt daalt het vermogen weer als gevolg van het toegevoegde gewicht. Een rad met een doorsnede van 26,5 meter kan een vermogen leveren van 0,53 pk, terwijl een rad met een diameter van 33 meter een vermogen kan leveren van 1,6 pk bij een wind van 32 kilometer per uur.

Als de wind de bladen raakt draaien ze op een hoge snelheid. De draaiende wielen zetten een dynamo in beweging die de windenergie omzet in elektrische energie. De wind levert een bijna eindeloze voorraad energie, en het is daarom verbazingwekkend dat we niet meer windenergiecentrales tegen komen.Er zijn twee redenen waarom windenergie niet veel meer gebruikt wordt als nu het geval is:

1. De energiecentrales zijn niet betrouwbaar genoeg voor de moderne samenleving. Als er een paar dagen zouden zijn met zwakke wind zou een hele stad zonder stroom kunnen komen te zitten.

2. Windenergie is niet zo populair, omdat windenergiecentrales erg luidruchtig zijn. Het geluid van de draaiende turbines en de stroom opwekkende dynamo's geeft teveel overlast om het vlakbij een dorp of stad te zetten. Ondanks dat dit een economische en veilige manier is om stroom op te wekken zijn er veel onderdelen die nog om verbetering vragen! De zoektocht naar andere methoden moet voortgezet worden!Windenergie toekomst belangrijker?

Windenergie wordt in de toekomst veel belangrijker, want:

1. windenergie is milieuvriendelijk, want het is een schone energiebron, waarbij geen giftige stoffen bij aanwezig zijn.

2. het gebruik van CO2-vrije windenergie zorgt ervoor dat er minder energie uit brandstoffen nodig is.

3. windenergie is de goedkoopste vorm van energie.

4. het gebruik van windenergie zorgt ervoor dat de periode waarin we nog van fossiele brandstoffen kunnen profiteren langer wordt.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.